Kto s kým na Blízkom východe. Čo zavinila smrť Ismáila Haníju

Regionálna vojna na Blízkom východe môže byť blízko. Americká vláda cez víkend varovala, že konflikt môže vypuknúť každým okamihom. Irán ťažko nesie izraelský atentát na politického šéfa teroristického hnutia Hamás Ismáila Haníju. Ten vyletel do povetria, keď bol na návšteve Teheránu pri príležitosti inaugurácie nového iránskeho prezidenta.

ISMÁÍL HANÍJA Najvyšší vodca Hamasu Ismáil Haníja. Gaza 11. mája 2017. Foto: Adel Hana/ Profimedia.sk

Pre iránsky režim je obzvlášť trápne, že zahynul v ostro stráženom komplexe Islamských revolučných gárd. Irán je navyše hlavným sponzorom Hamasu, využíva ho vo svojej vojne proti židovskému štátu. Teherán preto sľubuje tvrdú pomstu.

Na druhej strane tvrdé slová patria do tradičného iránskeho arzenálu, konkrétne kroky už menej. Celá záležitosť môže vyšumieť. Nie je vylúčené, že ďalšie kolo konfrontácie bolo znovu odložené.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.