Izrael zničil sídlo zahraničných médií v Gaze. Dal im hodinu na útek pred náletom

Izrael znièil náletom v meste Gaze budovu, kde sídlili zahranièné médiá Izraelský útok na budovu v meste Gaza, v ktorej sídlia viaceré zahraničné médiá vrátane agentúry AP. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Pri izraelskom nálete bola v sobotu v meste Gaza zničená 13-poschodová výšková budova, v ktorej mala svoje kancelárie tlačová agentúra AP, panarabská televízia al-Džazíra a ďalšie zahraničné médiá. Médiá boli pred náletom varované. Agentúra AP však útok odsúdila a nerozumie, prečo sa jej sídlo stalo terčom náletu. Izrael tvrdí, že sa len bráni a v budove boli predstavitelia palestínskeho Hamasu. Proti izraelským útokom v sobotu protestovali davy v západných metropolách.

Televízia al-Džazíra na Twitteri informovala, že izraelská armáda pred útokom varovala majiteľa tejto budovy. Obdobnú informáciu priniesla aj agentúra AP, ktorá napísala, že k náletu došlo približne hodinu po tom, ako armáda nariadila ľuďom, aby budovu opustili.

Vysoká, 13-poschodová budova bola v husto obývanej časti mesta Gaza. V jej okolí sú kancelárske budovy a bytovky. Budova sa po nálete zrútila. Bezprostredne nebolo zrejmé, prečo sa práve ona stala terčom náletu.

Videozáznam kolapsu budovy na Twitteri zdieľala spolupracovníčka organizácie Amnesty International s textom: „Novinári v Gaze nakrúcajú izraelské bombardovanie, ktoré zničilo ich vlastné kancelárie. V tej budove žilo aj mnoho rodín.“

Na udalosť reagovala aj priamo americká agentúra Associated Press (AP), ktorá mala v budove sídlo. Jej reakciu zdieľal Eliot Higgins, zakladateľ investigatívnej siete Bellingcat.

„Sme šokovaní a zhrození z toho, že izraelská armáda zaútočila a zničila budovu, kde mali kancelárie AP aj ďalšie médiá. Vedeli, že sú v budove novinári. Pred náletom nás vopred varovali. Pokúšame sa od izraelskej a americkej vlády zistiť viac. Je to hrozivé. Len tesne sme sa vyhli stratám na životoch. V budove bolo zhruba desať novinárov AP, ktorí našťastie stihli včas ujsť von. Svet po dnešnom útoku bude vedieť menej o tom, čo sa v Gaze deje,“ uvádza AP vo vyjadrení.

Televízia al-Džazíra avizovala, že za zbombardovanie jej sídle podá na Izrael žalobu. Informoval o tom izraelský portál Haaretz.

Izrael: Len sa bránime a útočime na ciele Hamasu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu telefonoval s prezidentom USA Joeom Bidenom. Poďakoval som mu za podporu pri izraelskej sebaobrane. Netanjahu tvrdí, že Izrael sa len bráni a robí všetko pre ochranu civilistov.

Útok na výškovú budovu v Gaze odôvodnil tým, že v nej boli predstavitelia Hamasu a média i ostatných civilistov včas varovali pred náletom, uvádza Haaretz.

Náletu na budovu predchádzal útok na utečenecký tábor

K útoku došlo len niekoľko hodín po nálete izraelskej armády, ktorý zasiahol v utečeneckom tábore aš-Šátí v meste Gaza dom, pričom zahynulo desať členov palestínskej rodiny vrátane detí.

Pri nočnom nálete z piatka na sobotu zahynulo v meste Gaza desať ľudí, z toho dve ženy a osem detí. Podľa agentúry AP to bol zatiaľ najkrvavejší izraelský nálet proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas počas aktuálnych bojov.

Najvážnejšie boje medzi Izraelom a palestínskymi militantmi z pásma Gazy od roku 2014 vypukli v pondelok, keď hnutie Hamas, ovládajúce túto palestínsku enklávu, vystrelilo rakety na Jeruzalem a Tel Aviv ako odplatu za zásah izraelskej polície voči Palestínčanom v blízkosti mešity al-Aksá v Jeruzaleme. Informoval o tom portál ceskenoviny.cz.

Podľa izraelskej armády militantní Palestínčania vystrelili z pásma Gazy na Izrael doteraz okolo 2 300 rakiet. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze tvrdí, že pri útokoch prišlo o život viac ako 140 Palestínčanov. V Izraeli si raketová paľba doteraz vyžiadala osem obetí.
Tisíce ľudí pochodovali v sobotu ulicami Londýna, Paríža a Madridu na podporu Palestínčanov. Demonštrácie sa konali v čase pokračujúceho ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy.

Ľudia v západných metropolách protestovali
V Londýne sa zišlo niekoľko tisíc protestujúcich, ktorí sa od londýnskeho Hyde Parku vydali na pochod k izraelskej ambasáde. Niesli transparenty s nápisom „Prestaňte bombardovať Gazu“ a skandovali heslá požadujúce vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu.

Protest proti izraelským útokom na Palestínčanov v Gaze v Londýne, 15. mája 2021. Foto: TASR/AP

V Madride sa zhromaždilo približne 2500, z veľkej časti mladých ľudí s palestínskymi zástavami, ktorí pochodovali na námestie Puerta del Sol v centre mesta. „Toto nie je vojna, to je genocída,“ skandovali účastníci protestu.

V Paríži úrady konanie propalestínskeho protestného pochodu zakázali pre obavy z vypuknutia násilností. Vo štvrti Barbes v severnej časti francúzskej metropoly sa však napriek tomu zišli tisíce ľudí. Polícia napokon použila na ich rozohnanie slzotvorný plyn a vodné delo. Podarilo sa jej zabrániť uskutočneniu pochodu, ktorý mal smerovať na parížske námestie Bastily.

(tasr, haj)


Ďalšie články