Trump naverboval do tímu čudáka Kennedyho. Zrejme nemal na výber

Ondřej Šmigol píše o Robertovi Kennedym mladšom, celoživotnom demokratovi, ktorý prezliekol politický kabát len nedávno. Môže to dosť zneistiť mainstreamových republikánskych voličov.

Election 2024 Trump Robert Kennedy a Donald Trump. Foto: TASR/AP

Čierny kôň amerických prezidentských volieb Robert Kennedy mladší ohlásil minulý týždeň koniec svojej volebnej kampane a podporil Donalda Trumpa. Ten mu na oplátku tento týždeň oznámil, že sa Kennedy stane súčasťou tímu pripravujúceho prevzatie vlády, pokiaľ Trump vyhrá v novembri voľby. Trump zrejme nemal na výber.

Kennedy najskôr oznámil kandidatúru na prezidenta za Demokratickú stranu. Keď neuspel, rozhodol sa bojovať o Biely dom ako nezávislý. Bol síce bez šance, ale mal veľký potenciál škodiť všetkým. Voľby budú veľmi tesné a môže ich rozhodnúť pár desiatok tisíc hlasov v kľúčových štátoch. Kennedy svojou kandidatúrou mohol tieto hlasy „ukradnúť“ a tým ovplyvniť výsledok.

Komu to škodí viac

Otázka bola, komu uškodí viac. Spočiatku sa zdalo, že strach majú mať hlavne demokrati. Najmä v elektoráte starších voličov stále pôsobilo slávne Kennedyho meno. Robert Kennedy mladší je príslušníkom slávnej politickej dynastie. Prezident John Kennedy bol jeho strýko, rovnako tak senátor Ted Kennedy. Otec Robert Kennedy starší bol generálny prokurátor, senátor a kandidát na prezidenta, ktorého zavraždil v priebehu kampane v roku 1968 Palestínčan Sirhan Bišára Sirhan.

Robert junior sa živil ako environmentálny právnik a propagátor konšpiračných teórií, hlavne tej, že vakcíny spôsobujú autizmus. To všetko ho pevne situovalo ako člena Demokratickej strany. Aj keď po covide je odpor voči vakcínam považovaný za súčasť šialenejších prúdov pravice, pred pandémiou to bola doména prestarnutých hipíkov a biomatiek, teda voličov demokratov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.