Matovič tlačil Makóa do SIS, tvrdí v trestnom oznámení exšéf NAKA Zurian. Expremiér to odmieta

¼udovít Makó tlaèová konferencia

Bývalý predseda vlády Igor Matovič mal podľa trestného oznámenia bývalého exriaditeľa NAKA Branislava Zuriana tlačiť do toho, aby bol niekdajší šéf Kriminálneho úradu finančnej správy a kajúcnik Ľudovít Makó odprataný do Slovenskej informačnej služby. Túto informáciu mu mal sprostredkovať bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa. Informuje o tom portál Topky. Minister financií sa bráni a tvrdí, že s tým nemá nič spoločné.

Denník Štandard v priebehu minulého týždňa informoval o náhlom konci šéfa NAKA Branislava Zuriana v úrade. Hoci o jeho motívoch kolovali rôzne špekulácie, sám Zurian neskôr uviedol, že za jeho rezignáciou nie je žiadny konkrétny dôvod a nechal sa počuť, že bol už dlhšie na križovatke.

Faktom však je, že Zurian sa musel niekoľko mesiacov pred svojím odchodom vysporiadavať s výpoveďou, ktorú voči nemu predniesol niekdajší námestník SIS Boris Beňa. Beňa, ktorého pre trestný čin korupcie dobehla spravodlivosť v kauze Judáš, totiž uviedol, že Zurian vynášal utajované informácie.

Tie sa mali týkať prípravy úkladnej vraždy elitného vyšetrovateľa NAKA a súvisieť aj s ďalším kajúcnikom Ľudovítom Makóom. Ten mal kontaktovať Beňu s tým, či vie niečo o tom, že ho (Makóa) vyšetruje NAKA. Beňa sa s týmito otázkami podľa vlastnej výpovede obrátil na vtedajšieho riaditeľa NAKA Branislava Zuriana.

Zurian sa bráni trestným oznámením

V tejto veci sa mali osobne stretnúť v Bratislave. „Na tomto stretnutí mi povedal, že bolo začaté trestné stíhanie vo veci úkladnej vraždy, kde mal ako podozrivý vystupovať pán Makó a ITP [odpočúvanie, pozn. red.] bolo nasadené na neho a spoločne aj ďalšie štyri osoby,“ uviedol Beňa.

Zurian tieto informácie poprel a vec sa rozhodol riešiť aj právnou cestou a podal na neho trestné oznámenie. V jeho texte okrem iného uviedol, že s Beňom nikdy nemal bližší vzťah, no stretnutie s ním v kaviarni v hlavnom meste potvrdil.

Makó v službách SIS

V predmetnom trestnom oznámení navyše Zurian potvrdzuje to, že bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Makó pracuje pre SIS, o čom sa hovorilo už dlhšie. V jeho texte opisuje svoje stretnutie s Beňom v lete 2020.

„Povedal mi, že mu Noro Pakši [skorumpovaný vysoký policajný funkcionár, medzičasom odsúdený na 5 rokov väzenia, pozn. red.] povedal, že robíme ich príslušníka – myslel tým príslušníka Slovenskej informačnej služby,“ opísal Zurian. Podľa portálu Topky.sk, ktorý o prípade informuje, z kontextu vyplýva, že ide práve o Makóa, ktorého volajú Orech.

Upratať inak ho mal Matovič

Zurian opísal, aký bol prekvapený, keď sa dozvedel, že Makó je príslušníkom SIS. „… teda spýtal sa ma, že ‚Robíte nášho príslušníka?‘ Presnejšie by bolo povedať, že mi oznámil, že robíte nášho príslúšníka. Ja som sa spýtal, že koho? On mi povedal, že Orecha… Ja som sa zvýšeným prekvapeným hlasom spýtal, že Orech je váš príslušník? A on mi povedal, že áno, je,“ opísal Zurian.

Expremiér sa bráni: S tým nič nemám

Azda najzaujímavejším rozmerom je to, že Zurian vo svojom trestnom oznámení spomína aj expremiéra Igora Matoviča, ktorý mal podľa Beňu chcieť v tichosti Makóa dostať „z funkcie od Hegera“, a preto požiadal o jeho presun do služieb SIS. „Neskôr mal ísť robiť do Budapešti, že bol taký barter, aby dobrovoľne uvoľnil miesto riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy,“ dodal exšéf NAKA Zurian.

Matovič však odmietol, že by presun Makóa do tajnej služby inicioval. „Nemám s tým nič spoločné,“ uviedol v stredu pred novinármi pred rokovaním vlády. „Bol som len informovaný, že odchádza z KUFS do SIS,“ vysvetľoval šéf OĽaNO.

Matovič zároveň v stredu popoludní priznal, že sa s Makóom raz stretol. Podľa jeho slov to malo byť ešte v čase, keď bol v opozícii. Stretnutie nemalo byť súkromné, ale ani pracovné.


Ďalšie články