Koniec progresívneho kapitalizmu? Veľké korporácie sa zľakli jeho dôsledkov

„Republikáni si tiež kupujú tenisky,“ odpovedal kedysi v deväťdesiatych rokoch basketbalový hráč Michael Jordan na otázku, prečo sa viac politicky neangažuje.

profimedia-0878821773 Závod automobilky Ford v nemeckom Kolíne. Foto: Roberto Pfeil / afp / AFP / Profimedia

Vo svojej dobe najväčšia hviezda NBA a tvár firmy Nike, ktorá po ňom pomenovala rad športovej obuvi, preukázala veľkú dávku pragmatického podnikateľského myslenia. Vždy sa našli kritici, ktorí mali pocit, že svojou apolitickosťou Jordan nejako zlyhal. Ten si však stojí za svojím. V dokumentárnom seriáli Posledné predstavenie (The Last Dance) potvrdil, že onú vetu naozaj povedal, a zopakoval by ju vraj znova.

Jordanovský pragmatizmus bol dlho spoločnou ideológiou veľkých nadnárodných firiem. Zaujať vyhranené politické stanovisko znamenalo naštvať časť zákazníkov, ktorí by sa mohli rozhodnúť odísť ku konkurencii. Tento étos sa však pomaly začal rozpadávať.

Už nie peniaze, ale zlepšovanie sveta


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.