Spomalenie rastu a uťahovanie opaskov. Čo spraví konsolidácia so Slovenskom

Už teraz je jasné, že takmer trojmiliardový balík opatrení, ktorý v utorok predstavila vláda, negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov. Ako sa však dotkne slovenskej ekonomiky?

Predseda vlády SR Robert Fico navštívil Ministerstvo financií SR Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a minister financií SR Ladislav Kamenický (obaja Smer-SD). Foto: Martin Baumann/TASR

Ústrednou témou ostatných dní (a zrejme aj najbližších týždňov) je takzvaný konsolidačný balík, ktorý v utorok predstavil predseda vlády spolu s ministrom financií a ďalšími šéfmi rezortov. Súvisí so slovenskými verejnými financiami, ktorých stav sa od obdobia pred pandémiou covidu podstatne zhoršil. Sedemnásť opatrení, ktoré v stredu následne po rokovaní odklepla slovenská vláda, by malo vylepšiť bilanciu medzi štátnymi príjmami a výdavkami.

Štát si zvykol žiť na dlh

Do štátnej kasy vlani pritieklo o šesť miliárd eur menej, než z nej odtieklo, čo je schodok na úrovni takmer 4,9 percenta slovenského ročného hrubého domáceho produktu (HDP). Hoci vláda už minulý rok avizovala, že chce ozdraviť verejné financie, tohtoročný deficit bude ešte vyšší. Rozpočet ráta so schodkom na úrovni šiestich percent HDP, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť na základe aktuálneho vývoja odhaduje deficit na úrovni 5,6 percenta HDP.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.