Zástupcovia obchodu: DPH je prietoková daň. Zmena sa odrazí v peňaženke spotrebiteľa

Predseda vlády Robert Fico sa vo štvrtok stretol so zástupcami obchodných reťazcov. Riešil s nimi zníženú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny, ktorá padne z desiatich percent na päť percent.

Predseda vlády SR Robert Fico sa stretol na Úrade vlády SR so zástupcami obchodných reazcov Predseda vlády SR Robert Fico sa stretol na Úrade vlády SR so zástupcami obchodných reťazcov. Foto: Jakub Kotian/TASR

Fico zopakoval, že päťpercentná sadzba sa nebude týkať len základných potravín ako sú mäso, mliečne výrobky, ryby, zeleninu, chlieb či med, ale aj liekov či stravovania v gastre. Dodal, že znížená 19-percentná daň sa bude týkať všetkých zvyšných potravín.

Zdôraznil, že stretnutie zorganizoval s cieľom vyvinúť tlak na obchodníkov, aby pretavili znížené sadzby DPH aj do poklesu koncových cien potravín v obchodoch.

Zároveň dodal, že zníženie DPH musel niekde kompenzovať, a preto pri ostatných tovaroch a službách stúpne daň z pridanej hodnoty na 23 percent. Podotkol, že na rozdiel od potravín, tovary, ako sú chladnička či televízor spotrebitelia nenakupujú každý deň.

DPH je prietoková daň

Zníženú daň na základné potraviny vyzdvihol aj predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

„Pre nás je DPH prietoková daň (…) Akú štát určí, toľko v rámci cenotvorby pridáme,“ uviedol s poukázaním na to, že zmena DPH tak nezaťažuje obchodníkov, ale koncových zákazníkov.

Dodajme, že pri zvyšovaní DPH je premietanie do ceny v podstate automatické pri drvivej väčšine výrobcov. Pri jej znížení však obchodníci majú tendenciu ponechávať ceny na rovnakej úrovni a nižšiu sadzbu premietať do vyšších ziskov.

Krajčovič preto podobne ako Fico zdôraznil, že je dôležité, aby spotrebiteľ pocítil zníženú sadzbu na základné potraviny, čo bolo jedným z cieľov ich štvrtkového stretnutia.

Prezident Zväzu obchodu Slovenskej republiky Filip Kasana takisto uviedol, že spoločným záujmom zástupcov obchodníkov i vlády je, aby sa opatrenia vlády pozitívne prejavili aj v znížení spotrebiteľských cien pri daných položkách.

DPH pôjde výrazne nahor

Premiér Robert Fico v utorok na tlačovej konferencii ku konsolidačnému balíku opatrení informoval, že sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) má výrazne vzrásť. Opatrenie má do rozpočtu podľa Fica priniesť vyše jednu miliardu eur.

Základná sadzba DPH stúpne z 20 percent na 23 percent. V prípade liekov či základných potravín sa DPH zníži na päť percent. „Pokiaľ ide o všetky ostatné potraviny, tie pôjdu do 19-percentnej sadzby,“ priblížil v utorok Fico.

Do najnižšej sadzby by mali patriť aj lieky, zdravotnícke pomôcky či učebnice. Do 19-percentnej sadzby majú okrem potravín spadať napríklad aj energie.

Kamenický chce podporiť gastro

Vláda na stredajšom rokovaní avizovala, že chce takisto podporiť gastrosektor prostredníctvom päťpercentnej sadzby DPH. Táto podpora má štát stáť dodatočných 110 miliónov eur.

„Dohodli sme sa na tom, že chceme viac podporiť gastro. Hovorili sme o tom, že ubytovanie by malo mať DPH na úrovni 5 percent. Tam sa vraciame na 23 percent. Ale podporíme gastro. Jedlo v reštauráciách, ktoré doteraz bolo nastavené v konsolidácii na úrovni 23 percent, tak chceme znížiť na 5 percent,“ priblížil minister financií Ladislav Kamenický.

Na nealkoholické nápoje v gastro sektore by sa mala uplatňovať rovnaká DPH ako pri nákupe v obchode, a to na zníženej úrovni 19 percent. Alkoholické nápoje v reštauráciách aj obchodoch budú zaradené v základnej sadzbe DPH 23 percent.

Vláda predstavila miliardové škrty v utorok

Dodajme, že konsolidácia verejných financií je dlhodobo jednou z najvážnejších tém súčasnej vlády. Rozdiel medzi príjmami a výdavkami bol v uplynulom roku mimoriadne vysoký, keď prekročil šesť miliárd eur, čo je takmer 4,9 percenta slovenského ročného hrubého domáceho produktu (HDP).

Hoci vláda avizovala, že chce deficit znížiť už v tomto roku, tohtoročný deficit bude pravdepodobne vyšší než vlani. Rozpočet ráta so schodkom na úrovni šiestich percent HDP, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť na základe aktuálneho vývoja odhaduje deficit na úrovni 5,6 percenta HDP.

Predseda vlády na utorkovej tlačovej konferencii ku konsolidácii verejných financií spolu so šéfmi rezortov predstavil kompletný balík opatrení, ktorý by mal zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,7 miliardy eur. Vďaka nemu má deficit podľa premiéra v budúcom roku klesnúť na 4,7 percenta HDP.

Kamenický konkretizoval, že do roku 2027 chce dosiahnuť, aby malo Slovensko ročný deficit pod tromi percentami. Vláda to chce podľa jeho slov dosiahnuť prostredníctvom 17 opatrení.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok