Päť miliárd eur. Toľko stálo Taliansko šesť miliónov umelých potratov od legalizácie pred 40 rokmi

IMG_0132 Pápež František na generálnej audiencii s deťmi. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Potraty vraj nepriniesli finančný úžitok ani nezlepšili zdravie žien v Taliansku. Naopak, za vyše 40 rokov celkové kumulatívne náklady na šesť miliónov ukončení tehotenstva dosiahli takmer päť miliárd eur. Odhaduje to prvá správa o cene za potrat, ktorú prezentovali v Ríme.

„Miliardy z peňazí daňových poplatníkov vynaložené na financovanie legálnych potratov nepriniesli spoločnosti žiaden úžitok. A neposlúžili ani na ochranu zdravia žien,“ povedala pro-life publicistka Francesca Romana Poleggi pri predstavení prvej správy o cene za potrat. Prezentovali ju v Ríme pri príležitosti 42. výročia prijatia zákona, ktorý túto praktiku legalizoval.

Prvá správa o cene za potrat sa snaží vyčísliť celkové, nielen priame finančné náklady na umelé potraty. Analýzu vypracovala pracovná skupina ekonómov, lekárov a právnikov, podľa ktorej od platnosti zákona štát zaplatil približne 4,8 miliónov eur za výdaje spojené s predčasným ukončením tehotenstva. O život prišlo okolo 6,3 milióna nenarodených. Skupina odborníkov vychádzala len z oficiálnych a úplných dát, započítava napríklad aj náklady na „rozšírenie defenzívnej prenatálnej diagnostiky“. Skutočné náklady sú však zrejme vyššie, upozorňuje.

Ako príklad spomína nedostatočné ohlasovanie legálnych potratov a podhodnotenie nákladov na bezprostredné aj neskoršie dlhodobé postabortívne komplikácie. Sú to fyzické i psychické následky, pričom (ne)vydarená potratová operácia môže viesť i k smrti ženy. Pripomína tiež, že financie sú potrebné aj na likvidáciu nenarodených tiel.

„Všetko má náklady nielen ohľadne ľudských životov, ale aj vzťahov a sociálnej rovnováhy,“ podčiarkujú autori správy. Akákoľvek legislatíva má byť podľa autorov vystavená rôznorodému a nielen finančnému hodnoteniu, analýzou chceli zaplniť chýbajúci nedostatok dát o tejto téme. Preto zakladajú stále stredisko, ktoré bude dohliadať nad abortívnou legislatívou, a ktoré je otvorené ďalším organizáciám. Novou správou chcú tiež otvoriť debatu o otázke, „ktorá ešte dnes hlboko rozdeľuje Talianov“.

Experti dopĺňajú, že taliansky potratový zákon vraj neviedol k vymiznutiu nelegálneho potratu, ktorého náklady nie sú v analýze zahrnuté.

Demografická zima a humanitárna katastrofa

Správu predstavili na pozadí niekoľkých demografických rekordov, na ktoré upozornil taliansky štatistický úrad. Minulý rok sa v stredomorskej krajine narodilo najmenej detí od jej zjednotenia v druhej polovici 19. storočia a umrelo najviac ľudí od druhej svetovej vojny. Počet uzavretých manželstiev vlani klesol oproti roku 2019 takmer o polovicu. Sčasti k tomu zrejme prispela aj pandémia.

Preto po prvý raz zasadli Generálne stavy pôrodnosti, ktoré pred dvomi týždňami v Ríme otvoril pápež František. Ich cieľom bolo vyvolať mediálnu pozornosť o téme a dosiahnuť záväzok politikov i podnikateľov vedúci k zmene súčasnej situácie. Pontifex už v minulosti varoval pred aktuálnou „demografickou zimou“ v Taliansku i vo svete. V posynodálnej exhortácii Amoris laetitia a odsudzuje kultúru a ideológie, ktoré odhovárajú mladých od zakladania rodín a odďaľujú toto dôležité životné rozhodnutie:

„Aj demografický pokles vyvolaný mentalitou zameranou proti pôrodom a podporovaný svetovými politikami reprodukčného zdravia nielenže spôsobuje situáciu, v ktorej už nie je zabezpečené striedanie generácií, ale vyvoláva aj riziko ekonomického vyčerpania a straty nádeje do budúcnosti. Taktiež rozvoj biotechnológií mal silný vplyv na pôrodnosť.“

Pro-life novinári najnovšiu správu ocenili, lebo aj keď sa veľa o tejto otázke hovorí, v národnej debate sa všetci vyhýbajú téme legalizovaného potratu. Skôr než o miernejší termín „demografická zima“ – ako vraví pápež – podľa nich skôr ide o demografickú a humanitárnu katastrofu.

Ženy majú byť slobodné potratiť, vyzýva príslušná kampaň

Pred týždňom sa zároveň v Taliansku začala kampaň Slobodná potratiť, v ktorej okrem iného zaznelo: „Potratila som a mám sa veľmi dobre.“ Zúčastnené združenia vyzdvihli abortívny zákon z roku 1978, lebo dekriminalizoval a upravil spôsoby prístupu k potratu.

„Je naliehavé a nevyhnutné znovu bojovať, aby bolo toto právo uznávané aj zaručené. Dobrovoľné prerušenie tehotenstva ešte nie je zaručeným právom pre mnoho žien… Žena, ktorá sa chystá informovať na webstránkach regiónu a ministerstva zdravotníctva, nevie, kde a ako má k tejto službe získať prístup,“ sťažovala sa na prezentácii kampane pro-choice právnička Giulia Crivelliniová.


Ďalšie články