Volkswagen a BMW vystupujú voči clám na čínske elektromobily

Nemecké automobilky Volkswagen a BMW vyzvali Európsku úniu (EÚ), aby pokračovala v rokovaniach s Čínou a zabránila obchodnému konfliktu.

Volkswagen zvažuje historické zatváranie nemeckých závodov v rámci úspor Ilustračné foto: TASR/DPA

Hlavní výrobcovia automobilov v Nemecku reagovali na skutočnosť, že väčšina členov európskeho bloku v piatok (4. 10.) schválila dodatočné clá na dovoz elektromobilov z Číny. TASR o tom informuje na základe správ Reuters, DPA a AFP.

„Apelujeme na eurokomisiu a čínsku vládu, aby pokračovali v rokovaniach o politickom riešení,“ uviedol Volkswagen (VW) v piatok v tlačovej správe. Podľa automobilky je možné dosiahnuť riešenie, ktoré zabráni clám a možnej obchodnej vojne.

Volkswagen dodal, že clá, ktoré majú vstúpiť do platnosti koncom októbra, sú nesprávnym prístupom a nezlepšia konkurencieschopnosť európskeho automobilového priemyslu. Aj BMW varovalo pred negatívnymi následkami pre európsky automobilový priemysel.

Dodatočné clá majú rôzne sadzby, pričom najvyššia na úrovni 35,3 % sa vzťahuje na automobilky, ktoré nespolupracovali pri vyšetrovaní EÚ.

Nové clá na elektromobily sa týkajú aj zahraničných automobiliek, ktoré vyrábajú vozidlá v Číne, ako je Tesla – ale nižšie, v prípade Tesly je to 7,8 %.

Brusel tvrdí, že jeho cieľom je chrániť európskych výrobcov automobilov v kritickom odvetví, ktoré poskytuje prácu približne 14 miliónom ľudí v celej EÚ, ale neťaží zo statných štátnych dotácií ako automobilky v Číne.

(tasr)


Transformácia Luníka IX priniesla zlepšenie bývania, zavedenie energetických systémov a pozitívne zmeny v myslení obyvateľov.
Prejsť na článok
Smer by v parlamente získal 40 kresiel, PS 38, Hlas 22, Republika 13 a KDH so SaS po 10 mandátoch.
Prejsť na článok
Zverejnenie americkej inflácie a rozhodnutia čínskej centrálnej banky ovplyvnili trhy, pričom akcie luxusných značiek a technológie zaznamenali rast.
Prejsť na článok
Hoci súčasná forma energetickej pomoci od januára skončí, v oklieštenej podobe by mala fungovať aj naďalej.
Prejsť na článok
Ilavčania sa tešia z nového mosta, ktorý znižuje dopravné preťaženie a zvyšuje bezpečnosť, pričom spája obyvateľov a zlepšuje prístup k službám.
Prejsť na článok
Zvýšenie odvodov z hazardných hier na 37 percent by mohlo štátu priniesť 36 miliónov eur ročne, no zároveň je potrebné riešiť problémové hranie.
Prejsť na článok
Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok