Cítia sa Rusi ako spojenci Iránu? A ako vidia pravdepodobnosť vojny s Izraelom

Rusko má osobitné vzťahy s Iránom, zvlášť vo vojenskej oblasti. Špecifický vzťah má aj s Izraelom. Ako teda vidia Rusi svoje miesto v prípadnej vojne medzi Izraelom a Iránom?

Russia's President Putin visits Moscow's Rudnevo Industrial Park Ilustračné foto: Kristina Kormilitsyna / TASS / Profimedia

Nedávno kolega Petr Drulák v Štandarde pomerne presvedčivo a zdôvodnene napísal, že Izrael a Irán sú na pokraji vojny a že v jej prípade Rusko môže podporiť Iráncov. Je to stále dosť provokatívna téza, svojho času sa takéhoto spojenectva obával aj Zbigniew Brzezinski.

Pozrel som si preto ruské zdroje a stav aktuálnych diskusií, aby som zistil, ako to vidia ruskí odborníci a médiá. Dovoľte mi hneď skonštatovať, že situáciu vidia inak a tiež majú na to vážne dôvody. Ako to už v politike (a nielen v nej) často chodí, veci nie sú také jednoduché, aké sa zdajú byť na prvý pohľad.

Vojna nie je nevyhnutná


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.