Slovensko čaká solídny rast napriek silnému protivetru, predpovedá NBS

Jesennú prognózu začal guvernér Národnej banky Slovenska zhrnutím udalostí, ktoré ovplyvňujú aktuálny vývoj v rámci našej ekonomiky. Životná úroveň sa síce nebude zvyšovať tak, ako analytici predpovedali v lete, očakáva sa však solídny rast.

Snímka obrazovky 2024-10-09 o 11.16.46 Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Mám pre vás dve správy, jedna je dobrá a tá druhá zlá,“ uviedol guvernér Peter Kažimír s tým, že bude veľmi špecifický najmä budúci rok. Nachádzame sa podľa neho vo svete, kde vládne veľká neistota a to, samozrejme, vplýva aj na ekonomiku ako takú.

Šéf centrálnych bankárov následne pripomenul nevyhnutnosť konsolidácie. V krátkosti sa vrátil aj k nedávnej správe Mária Draghiho k stavu Európskej únie, ktorou bolo pomenovaných množstvo problémov týkajúcich sa aj Slovenska ako členskej krajiny.

Dočasný útlm ekonomiky aj vyššia inflácia


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.