Bude to Dra(g)hé. Žiadny systém neopravia ľudia, ktorí nechápu, prečo sa pokazil

Bývalý taliansky premiér, niekdajší šéf Európskej centrálnej banky a prominentný člen paneurópskeho establishmentu so svojím tímom vydal v septembri očakávanú správu o ekonomickom stave Európskej únie.

Búrky a záplavy na jadranskom pobreží si vyžiadali už sedem obetí Taliansky premiér Mario Draghi. Foto: Ap/TASR

Mario Draghi vydal správu o temných vyhliadkach EÚ bez zmeny doterajšieho kurzu doplnenú o viacero odporúčaní ponúkajúcich dvadsaťsedmičke novú žiarivú budúcnosť.

Naprieč kontinentom sa rozbehla o tomto megareporte mohutná diskusia, v ktorej prevažuje presvedčenie, že popis aktuálnej malátnej reality je celkom verný a volanie „Houston, máme problém“ vyzerá pri pohľade na všetky prístroje ukazujúce dráhu letu EÚ ako úplne oprávnené.

Šokujúce by však malo byť hneď to, že už len jednoduchá deskripcia opretá o napospol nespochybňované dáta vyvoláva také ovácie a násobné poďakovanie za úprimnosť a otvorenosť. Ukazuje to obrovský úpadok európskej debaty minimálne v posledných desiatich rokoch, keď prepracovaný európsky „groupthink“ a jemný tlak politickej korektnosti zametali niektoré témy aj fakty pod hrubý koberec.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.