Môže Ukrajina vyrobiť jadrovú bombu? O téme, ktorú doma otvoril Zelenskyj

Hoci ju podľa ukrajinských predstaviteľov odštartovalo nedorozumenie, téma vlastnej jadrovej bomby si na Ukrajine už niekoľko dní žije vlastným životom. Štandard prináša sumár toho, čo o nej treba vedieť.

New York, Vereinigte Staaten. 27th Sep, 2024. President Volodymyr Zelenskyj in New York: Meeting Donald Trump on September 27th, 2024. Working Visit of the President of Ukraine to the US Credit:The Presidential Office of Ukraine via/dpa/Alamy Live News Stretnutie Donalda Trumpa s Volodymyrom Zelenským v New Yorku 27. septembra 2024. Foto: DPA picture alliance / Alamy / Profimedia

Koncom minulého pracovného týždňa vyvolal prezident Volodymyr Zelenskyj popri zasadnutí Európskej rady v Bruseli menší rozruch, keď otvoril otázku držby jadrových zbraní v rukách Ukrajiny.

Spúšťačom bol popis jeho komunikácie s americkým prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom. V ňom spomenul isté ultimátum, v zmysle ktorého sa Ukrajina buď stane členským štátom NATO, alebo bude disponovať jadrovým arzenálom.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.