Huliakovci odchádzajú z klubu SNS. Vládu budú naďalej podporovať

Predseda Národnej koalície Rudolf Huliak spolu s poslancami Pavlom Ľuptákom a Ivanom Ševčíkom opúšťajú poslanecký klub SNS.

R. Huliak chce do n·zvu klubu SNS doplniù N·rodn˙ koalÌciu Zľava Pavol Ľupták, Rudolf Huliak a Ivan Ševčík. FOTO: Pavel Neubauer/TASR

„Budeme dodržiavať vládny program a budeme súčinní pri dodržiavaní koaličnej zmluvy,“ vyhlásil Huliak. Vyslovil sa aj za podporu nominanta Hlasu na post predsedu parlamentu.

Týmto rozhodnutím sa poslanecký klub SNS rozpadne, keďže po odchode Huliaka, Ľuptáka a Ševčíka bude mať iba sedem členov. Na fungovanie klubu je pritom potrebných minimálne osem poslancov.

Huliakovci mienia pokračovať ako nezávislí poslanci. Odmietajú, že by niečo žiadali za podporu vládnej koalície. Chcú však presadzovať program vlastnej strany. „Ideme si ďalej svoje, predkladáme zákony v prospech občanov Slovenska,“ poznamenal Huliak. Budú sa napríklad zasadzovať za to, aby Lesy SR prešli pod rezort pôdohospodárstva.

Líder Národnej koalície uviedol, že „nespravíme radosť nikomu, vláda sa rozkladať nebude“. Chcú robiť radosť vlastným voličom.

Sme rukojemníkmi autokratickej politiky Tarabu, tvrdia huliakovci

Ako dôvod, prečo sa nevydarilo spojenie s SNS, Huliak označil nevypočutie ich hlasov. „Boli sme rukojemníkmi autokratickej politiky ministra životného prostredia [Tomáša Tarabu – pozn. red.],“ priblížil šéf Národnej koalície s tým, že predseda SNS Andrej Danko ho chlácholil, že sa má na to vykašľať, ale on taký nevie byť.

„Pevne verím, že predseda koaličnej strany Smer Robert Fico a Hlasu Matúš Šutaj Eštok nájdu kanály, akým spôsobom komunikovať s Národnou koalíciou a zabezpečovať kontinuitu pri hlasovaní,“ zhodnotil Huliak. Zrejme tým narážal aj na to, že už nie je súčasťou koaličných rokovaní po boku šéfa SNS Danka.

Opatrenia pri medveďoch sa vraj robia len naoko

Huliak na tlačovke kritizoval šéfa rezortu životného prostredia Tomáša Tarabu za nezvládanie problému s medveďmi. Poukázal na dva smrteľné úrazy. Podľa neho sa namiesto výrazného zásahu do populácie medveďa robia opatrenia len naoko.

„Stále je v rámci platnej legislatívy potrebný identifikačný protokol na každého jedinca,“ poznamenal Huliak. Prihovoril sa za plošný odstrel medveďov. Máme tu stav, keď sa na jar vykotia nové medvieďatá, ktorých bude 700 a viac,“ varoval.

Odchod Huliaka z čela výboru žiadajú progresívci

V programe aktuálnej schôdze parlamentu je odvolanie Huliaka z funkcie predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Iniciovali ho poslanci opozičného Progresívneho Slovenska (PS). Dôvodom je, že sa hanlivo vyjadril o poslankyni Lucii Plavákovej (PS).

Podľa Huliaka je na koalícii, či ho podrží a bude sa napĺňať vládny program. Na utorkovej tlačovej besede tvrdil, že sa ospravedlnil všetkým slušným ľuďom, všetkým slušným ženám. Povedal, že označenie Plavákovej použil v rámci spisovnej slovenčiny a že nie je v žiadnom slovníku hanlivých výrazov. „Ak sa tam pani Plaváková nenašla, je to jej problém,“ podotkol Huliak.

Na tlačovej besede podpredsedu parlamentu Danka o vykázaní Plavákovej z rokovacej sály minulý mesiac povedal, že „táto žena si nezaslúži nič iné, len pomenovanie suka“. Opozícia o deň neskôr Huliaka vyzvala, aby sa Plavákovej ospravedlnil za svoje výroky v pléne parlamentu. Urážku zopakoval slovami, že sa „ospravedlní večer svojej suke na dvore“.

Za znepokojivý považuje PS aj spôsob vedenia výboru, ktorému Huliak predsedá. „Opakovane toleroval neslušné správanie hostí, napríklad štátneho tajomníka Kuffu, ktorý viackrát na výbore vystupoval urážlivo,“ hovoria poslanci PS.

Vytkli mu tiež, že počas rokovaní výboru nedodržiava rokovací poriadok pri riadení rozpravy, napríklad pri udeľovaní slova alebo pri jej ukončení.


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok