Progresívci majú novú tému: menštruačnú spravodlivosť

Predstavenie kandidaènej listiny koalície PS-Spolu Irena Bihariová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Progresívne Slovensko avizovalo odštartovanie snahy o dosiahnutie menštruačnej spravodlivosti. Podľa interpretácie predsedníčky ženskej platformy uvedenej strany Beaty Jurik by to malo pozitívny dopad na celú spoločnosť. Jurik v blogu, v ktorom problematiku rozoberá, používa aj pojem „menštruujúce osoby“.

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko sa chopilo novej témy. Predsedníčka jeho ženskej platformy PSF Beata Jurik ju na svojom blogu otvorila v piatok, pri príležitosti Medzinárodného dňa menštruačnej hygieny. Strana by podľa jej vlastných slov v našom štáte rada dosiahla „menštruačnú spravodlivosť“.

K tomuto cieľu by malo dopomôcť odstránenie takzvanej „menštruačnej chudoby“, ktorá podľa Jurik vzniká na priesečníku drahých menštruačných pomôcok či potrebných liekov a nedostatočných zárobkov ľudí, ktorí pochádzajú zo slabších sociálnych pomerov.

„Menštruovať je možné priemerne 500-krát za život. To so sebou prináša približne 10-tisíc kusov menštruačných potrieb, a teda asi tisíc balení hygienických vložiek alebo tampónov. Pri cene od 3,50 do 5 eur za balík by táto suma u nás stačila na kúpu šikovného jazdeného auta,“ ozrejmuje Jurik.

Jurik, ktorá sa v texte vyhýba častému používaniu pojmu „žena“ a hovorí skôr o „ľuďoch“ či „menštruujúcich osobách“, píše, že príliš dlhé nosenie vložky alebo tampónu, poskladaný toaletný papier, handrička alebo iné núdzové riešenia spôsobujú podráždenie, ale aj vážnejšie infekcie reprodukčných a močových ciest či dokonca septikémiu.

„Je dôležité pripomenúť, že zabezpečenie menštruačných potrieb nie je formou zvýhodnenia menštruujúcich osôb, ide o odstránenie ich znevýhodnenia, pretože túto finančnú záťaž znášajú len ony. Porovnávanie napríklad s nákupom holiacich pomôcok nie je na mieste,“ pokračuje s tým, že menštruačná spravodlivosť bude mať pozitívny dopad na celú spoločnosť.

Nastolením menštruačnej spravodlivosti by sa podľa nej mala urýchlene zaoberať vláda a ozrejmuje, že na túto dráhu sa rôznymi štátnymi zásahmi už vydali krajiny ako Francúzsko, Český republika, Nový Zéland alebo Škótsko. Prvým krokom je vraj odstránenie tabu okolo tohto biologického procesu a osveta.


Ďalšie články