Na nevyužitom Sputniku neprerobíme. Otázkou je, či máme podobne dobrú zmluvu aj na AstraZenecu

Zasadnutie Ústredného krízového štábu v Bratislave Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: Pavel Neubauer/ TASR

Predaj nevyužitých ampuliek Sputnika nebude pre Slovensko zrejme taký jednoduchý. Z analýzy zmluvy vyplýva, že tieto ampulky nám nepatria a musíme ich vrátiť Rusom.

V stredu sa Vláda SR rozhodla pristúpiť k razantnému riešeniu. Pre nízky záujem o očkovanie ruským Sputnikom V sa rozhodla vakcínu predať alebo darovať iným štátom.

Z necelých 200-tisíc dávok si má Slovensko ponechať len 40-tisíc. O zvyšných 160-tisíc prejavili záujem balkánske štáty. Menovite ide o Bosnu a Hercegovinu, Severné Macedónsko, Albánsko a Čiernu Horu. Bývalý premiér a hlavný iniciátor dovozu Sputnika na Slovensko Igor Matovič (OĽaNO) však na sociálnej sieti uviedol, že máme aj exotickejších záujemcov. „Dal som ministerstvu zdravotníctva kontakt na Argentínu, ktorá chce odkúpiť toľko Sputnika, koľko sme ochotní predať,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Celkovo 200-tisíc dávok nás doposiaľ podľa zmluvy stálo 1 990 000 dolárov. Nevyužité vakcíny by sme museli zlikvidovať, čo by znamenalo ďalšie náklady, ale najmä škodu z nevyužitia vakcíny. Predaj sa teda javí ako správna možnosť, o vakcíny je aj záujem, otázkou zostáva, k čomu nás viaže zmluva a či máme pri tom voľné ruky.

Potešujúca správa: za všetky pôvodne zakontrahované dávky platiť nemusíme

S touto otázkou sme oslovili Petra Lysinu, experta na medzinárodné právo obchodné z Univerzity Komenského v Bratislave. Za pôvodne zakontrahovaný milión liekoviek by sme podľa neho platiť nemali. Zdá sa, že zmluva s Rusmi je pre Slovensko výhodne postavená.

V zmluve na ruský Sputnik sa nachádza klauzula „take or pay“ (ber alebo plať). To znamená, že kupujúci zaplatí bez ohľadu na to, či odoberie dohodnuté množstvo. Právnik však prízvukuje, že na aktiváciu tejto klauzuly treba tri podmienky.

Je nevyhnutné, aby slovenská strana nevzniesla zmluvou predvídaným spôsobom námietky voči kvalite dodávky, aby dodávka prebehla podľa harmonogramu uvedeného v zmluve a napokon, aby predávajúci dodržal všetky záväzky plynúce zo zmluvy. Informácie z kuloárov, ktoré má Štandard k dispozícii, hovoria, že Rusi k našej strane pristupovali veľmi ústretovo. Dohodnuté podmienky sú podľa zdroja, ktorý si neželal byť menovaný, výhodnejšie ako podmienky so západnými vakcínami.

Na odpredaj nevyužitých vakcín sa musia naplniť súčasne všetky tri vyššie spomenuté podmienky. A to sa nestalo. Podľa harmonogramu sme do konca apríla mali obdržať ďalších 200-tisíc dávok, k čomu však nedošlo.

„Následkom nedodania tovaru podľa harmonogramu môže byť neaktivovanie doložky ,take or pay (a tým aj šanca povinnosti uhradiť cenu za milión liekoviek). Takže, vychádzajúc z uvedeného, pri predpokladanom nenaplnení podmienok čl. 2.7 zmluvy sa domnievam, že povinnosť uhradiť sumu za milión liekoviek nie je daná,“ myslí si Lysina.

Presne túto informáciu potvrdzuje aj vyššie spomínaný zdroj. Od Rusov nemusíme zobrať všetky dávky, o ktoré sme mali pôvodne záujem, a ani za ne zaplatiť. Otázkou je, či sa podobný postup bude môcť zopakovať voči AstraZenece, premenovanej na Vaxzervia, keďže sme zastavili ďalšie používanie tejto vakcíny. Budeme musieť platiť aj za liekovky, ktoré už neplánujeme použiť ani doviesť? S touto otázkou sme sa obrátili na ministerstvo zdravotníctva, na naše otázky – žiaľ – stále nereagovali.

V prípade Sputnika nám za neprevzatie celého objemu dodávky – podľa právnika Lysinu – nehrozí ani zmluvná pokuta zakotvená v článku 13.1. Dá sa však povedať, že zmluva je výhodná obojstranne. Rusi sa pred prípadnými machináciami s ampulkami právne opatrili. Zrejme sa nám, ak by to vôbec niekto plánoval, nepodarí zarobiť na ich predaji.

S predajom pomaly, vakcíny máme vrátiť Rusom

Zmluva z 27. februára nám dovoľuje predať vakcíny tretej strane. Neplatí to však pre prvých 200-tisíc dávok, ktoré sme od Rusov dostali 1. a 2. marca 2021. Táto dodávka podlieha špeciálnemu režimu, ktorý je definovaný v dodatku č. 1 ku zmluve.

Podľa tohto dodatku musíme nespotrebované vakcíny vrátiť predávajúcemu. Potešiteľné je, že za ne nemusíme zaplatiť. Platiť tak možno budeme len za 40-tisíc kusov, čo činí čiastku 398-tisíc dolárov, teda v prepočte takmer 318-tisíc eur.

„Dodatok nám teda nedovoľuje voľne nakladať s nespotrebovanou časťou dodávky vakcín. Na druhej strane, viem si predstaviť, že by avizované darovanie či predaj prebehlo s vedomím a súhlasom predávajúceho. V takom prípade, v súlade s dodatkom, sa však domnievam, že cena predaja by patrila ruskej strane (keďže my sme podľa dodatku povinní jej nespotrebovanú vakcínu vrátiť),“ uviedol Lysina pre Štandard.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ešte 4. júna uviedol, že na predaj Sputnika je potrebný aj súhlas ruského výrobcu. „Nemyslím si, že by nám Rusi akýmkoľvek spôsobom blokovali alebo neumožnili predať vakcíny inej krajine,“ ohodnotil nápad predaja Matovič.

Rezort zdravotníctva sme oslovili s otázkami, či ruský výrobca skutočne súhlasí s predajom 160-tisíc ampuliek a či za tento predaj prevezme zisk, ako tomu napovedá dodatok k zmluve, na vyjadrenie hovorkyne rezortu čakáme už dva dni.

Článok budeme aktualizovať o tieto dve odpovede rezortu.


Ďalšie články