Obžalovaná fínska exministerka Räsänenová: Slováci musia využívať slobodu slova

rrrrrrrrrrrrr Päivi Räsänenová. Foto: Archív PR

Fínska poslankyňa a niekdajšia ministerka vnútra v rokoch 2011 až 2015 Päivi Räsänenová, ktorá po citovaní Biblie čelí obžalobe za nenávistný prejav voči gayom, vystúpila na diskusii Sloboda slova za mrežami v Bratislave spolu s novinárom Rodom Dreherom a ďalšími. Varovala pred perzekúciou a netoleranciou a Slovákov vyzvala, aby využívali slobodu slova.

Bývalá ministerka vnútra Päivi Räsänenová, ktorá je obžalovaná z nenávistného prejavu voči homosexuálom, vyzvala Slovákov, aby využívali slobodu vyjadrovania sa.

Povedala to prostredníctvom videohovoru v diskusii, ktorá sa naživo konala počas Bratislavských Hanusových dní. „Tvítom som v žiadnom prípade nechcela nikoho uraziť, lebo bol určený pre vedenie luteránskej cirkvi,“ do ktorej patrí. Cirkevné vedenie kritizovala za to, že podporilo LGBT pochod pred dvomi rokmi. Citovala pritom biblické výroky.

Súčasná poslankyňa fínskeho parlamentu vysvetlila, že musíme mať možnosť vyjadriť súhlas s tým, čo hlása Biblia – náuka o manželstve a homosexualite v Biblii pritom vychádza z lásky.

„Pozitívny dôsledok môjho prípadu je, že ľudia sa spájajú,“ povedala účastníkom diskusie. Kladne vníma tiež to, že mnoho kresťanov vo Fínsku sa zobudilo na podporu slobody slova, modlia sa a v tomto súvise sa pred parlamentom zhromaždili ľudia so svojimi Bibliami.

Nik nevie, čo presne je hate speech

Na diskusii zdôraznila, že na súdnom pojednávaní na jeseň bude hájiť slobodu slova, ktorá je chránená medzinárodnými zmluvami i fínskou ústavou.

Konštatovala, že je smutné, ako nekriticky prijali niektoré cirkvi LGBT agendu a myslenie. K evanjelickej cirkvi v jej krajine patrí väčšina obyvateľstva, no veriaci sú podľa jej slov rozdelení, keďže liberálna teológia prenikla do cirkvi a väčšina biskupov sú liberáli. Aj preto poďakovala za podporu zo Slovenska. Prejavili jej ju aj slovenskí biskupi.

„Liberálna LGBT ideológia zabrala veľký priestor vo fínskej spoločnosti,“ doplnila. Problém však je aj to, že je často založená na nepravde, lebo spochybňuje počet pohlaví, ktoré existujú, argumentuje Päivi Räsänenová. Dokonca aj obvinenia voči mne sa opierajú o falošné tvrdenia a prekrúcajú to, čo som povedala.

Räsänenová vraj nezapadá do mediálneho naratívu

Ďalší účastníci diskusie, ktorí sedeli priamo v Bratislave, sa zamysleli, prečo sa v médiách vraj veľmi nehovorí o obžalobe fínskej poslankyne. Maďarský politológ István Kiss vyslovil domnienku, že to nezapadá do mediálneho naratívu. Ide podľa jeho slov o nepríjemnú pravdu, keď sa ukazuje, že prenasledovaní môžu byť kresťania, a nielen menšiny ako moslimovia, židia a podobne.

Podobne to vidí americký komentátor Rod Dreher. Na bratislavskom podujatí povedal, že podľa ľavičiarov si Päivi Räsänenová nezaslúži podporu, lebo je „hater“ (človek vyvolávajúci nenávisť). Žurnalistika vždy bola liberálna, no zároveň spravodlivá. Teraz žiadne popredné médiá v USA podľa jeho slov nie sú spravodlivé, lebo prečo by vôbec mali byť spravodliví voči haterom? Dôvodí novinár, ktorý si myslí, že nedostatok mediálneho pokrytia v USA mimo kresťanských médií je príznačný pre dnešné časy.

„Aj keď by ju neodsúdili, môžu ju prenasledovať v spoločnosti,“ prízvukoval ďalej autor bestselleru Benediktova voľba.

Fínska politička nie je hater, ale „defender“ (obhajca) – stala sa súčasťou kultúrnej vojny, ktorú však nezačali konzervatívci, myslí si slovenský účastník diskusie Marián Čaučík z KDH, ktorý pôsobil v podzemnej cirkvi. Problémom je podľa neho tiež „nová generácia ľudských práv“. V takomto kontexte sa, ako tvrdí, umelo vytvoril fenomén homofóbie.

Diskutujúci v Bratislave za ďalší problém, ktorý sa týka obvinenia voči fínskej kresťanskej političke, označili to, že cirkev a náboženskí lídri sú často ticho, hoci môžu veľmi prispieť do aktuálnej verejnej debaty. Nie je náhoda, že hnutie za občianske práva v USA viedli černošskí pastori ako Martin Luther King, pripomenul Rod Dreher. „Kde sú americkí biskupi v otázke Päivi Räsänenovej,“ opýtal sa a s poľutovaním dodal, že jeho spoluobčania sa často uspokoja s tým, že budú voliť republikánov. „To nestačí,“ povedal publicista z USA, lebo aj keď je politika dôležitá, je podľa neho potrebné získať naspäť kultúru.


Ďalšie články