Politici rozhodnú o návrhu na sprísnený hraničný režim. Zaočkovaní budú mať výhody

18. rokovanie vlády SR Na snímke vľavo minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a vpravo minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Foto: Pavel Neubauer/TASR

Epidemická situácia sa zlepšuje, napriek tomu sa tento týždeň bude rozhodovať o sprísnenom režime na hraniciach aj o povinnom očkovaní pre určité skupiny obyvateľstva. Polícia aj vojsko sú pripravené.

Po rokovaní Ústredného krízového štábu o tom informovali minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a minister vnútra Roman Mikulec (nominant OĽaNO).

Presné detaily ani jeden z nich prezradiť nechcel. V pondelok večer ich plánujú predložiť na koaličnej rade a dospieť ku konsenzu s ostatnými lídrami politických strán. Následne sa návrhy predložia na stredajšom rokovaní vlády.

Lengvarský opäť pripomenul, že zaočkovaní ľudia budú mať výhodu. „Je to základné modus operandi celého systému. Očkovaní budú mať pri vstupe výhody, nezaočkovaní budú prísnejšie kontrolovaní a budú musieť byť registrovaní v eHranici,“ vysvetlil. Musia sa tiež podrobiť povinnému PCR testovaniu a karanténe. Obaja ministri preto ľudí opäť vyzvali na očkovanie.

Ak návrhy sprísnených opatrení schváli vláda, do praxe sa zavedú od 1. alebo 5. júla.

Epidémia sa zlepšuje, nové varianty včas odhaľujeme a karantenizujeme

Na Slovensku v pondelok potvrdili ďalšie dva prípady delta variantu nového koronavírusu. Zistili ich sekvenáciou. Osoby mali pozitívnu cestovateľskú anamnézu a neboli očkované. „Tieto prípady sú podchytené, takže nie je možnosť ďalšieho šírenia, ale je to pre nás memento, že musíme byť opatrní a pokračovať v epidemiologickom šetrení každého nového prípadu,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

Epidemická situácia sa na Slovensku zlepšuje, obomi dávkami sme k dnešnému dňu zaočkovali viac než 1 500 000 občanov. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) zdôraznil, že v prípade tretej vlny máme pripravené viaceré scenáre a protokoly.

„My sme pripravení z hľadiska operatívy. Dôležité je namiešať kokteil opatrení. Len na to treba mať dáta,“ dodal s tým, že očkovanie považuje za najdôležitejšiu „zbraň“. Témou by malo byť aj povinné očkovanie istých skupín obyvateľstva. Ako príklad uviedol domovy sociálnych služieb, kde sa nachádzajú rizikové skupiny obyvateľstva s najvyššou mortalitou na koronavírus.

Heger považuje za správne, aby sa kontrolovali ľudia na hraniciach. Pripomína, že dôležité je zaregistrovať sa cez eHranicu. Občanov tak vieme lepšie trasovať. „To nie je žiaden trest, to nie je žiaden hendikep. Práve naopak, potrebujeme si pomáhať, aby sme vedeli, kto s kým a kedy bol v kontakte a aby sme podľa toho vedeli zaviesť karanténu,“ doplnil s tým, že vyzýva ľudí, aby v otázke zdravia nepodvádzali.

Polícia je pripravená kontrolovať na hraniciach permanentne

Polícia je podľa prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka pripravená kontrolovať hranice aj v rámci najprísnejšieho režimu, a to permanentne. V súčasnosti takéto kontroly na hraniciach nie sú. „Teraz sme v zelenej fáze. Máme kontroly päť hodín cez deň, tri hodiny v noci a navyše dve hodiny aktívnej kontroly, keď sa skontroluje každé jedno auto. Časy sa posúvajú tak, aby nevznikol stereotyp a ľudia neobchádzali jednotlivé hraničné priechody,“ priblížil Kovařík.

Kontroly sú podľa jeho slov nastavené inak pre veľké a odlišne pre malé hraničné priechody. Kontroly na letiskách sú vraj štandardné pri všetkých príletoch lietadiel na územie Slovenska.

Či bude na hraniciach onedlho platiť najprísnejší režim kontroly, vylúčiť nevie. Požiadavka na to musí podľa neho prísť zo strany Úradu verejného zdravotníctva SR. „Nebude to záležať od polície, ale od vývoja pandemickej situácie v Európskej únii i v iných štátoch, prípadne na Slovensku,“ povedal. Ak sa bude musieť zaviesť najťažší režim, policajný šéf avizuje uzatvorenie časti hraničných priechodov.

„Máme dosť síl a prostriedkov aj v spolupráci s ozbrojenými silami a ostatnými ozbrojenými zložkami Slovenskej republiky. V tomto máme súčinnosť a sme na to pripravení,“ avizoval Mikulec.

Sprísnené kontroly na hraniciach podporuje aj ministerstvo zahraničných vecí. Aktuálne totiž ľudia hľadajú medzery, čo sa nám môže neskôr z epidemického hľadiska vyplatiť. „Mnohí ľudia si totiž navzájom dávajú vedieť, na ktorých hraniciach sa kontroluje a na ktorých nie. Obchádzajú systém,“ podotkol Martin Klus (SaS), štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí.

(tasr, est)


Ďalšie články