Aj v Česku rastie tlak na vakcináciu. Sprísňujú opatrenia, jedna dávka očkovania už stačiť nebude

203263138_2273033046166660_2080522616334394817_n Foto: Babiš/FB

Prvá dávka nestačí. Tak by sa dalo charakterizovať nové sprísnenie opatrení v Česku. Od budúceho piatku, 9. júla už nebude u našich najbližších susedov stačiť na vstup do reštaurácií či na hromadné podujatia jedna dávka proti ochoreniu COVID-19. Bez kompletného zaočkovania bude pre šírenie sa indického variantu na viaceré aktivity opäť potrebný negatívny test a zmenia sa aj pravidlá na hraniciach. Napriek tomu sa vyše štvrtina českej populácie nechce dať očkovať.

Podľa prieskumu zo začiatku júna sa záujem o očkovanie v susednom Česku v porovnaní s marcom zvýšil. Kým na konci prvého štvrťroka bolo medzi Čechmi 56 percent tých, ktorí chceli vakcínu, alebo boli očkovaní, tak v júni sa do tejto kategórie radilo už 68 percent populácie.

Podľa iniciátora marketingovej kampane s názvom Cesta ven Eduarda Piňosa sa v Česku posunul aj súhlas s tým, že očkovanie prebieha dobre. Ešte v marci s týmto tvrdením súhlasilo iba 25 percent Čechov, kým začiatkom júna už to bolo 80 percent.

Na druhej strane treba povedať, že približne každý štvrtý Čech nie je ochotný nechať sa zaočkovať proti covidu. Podľa aktuálneho výskumu je v Českej republike momentálne asi štvrtina dospelých, ktorí sa očkovať nechcú.

Celkovo až 26 percent Čechov podľa júnového výskumu uvažuje, že sa očkovať proti covidu vôbec nenechá, prípadne vakcínu rezolútne odmieta. Vakcínu najviac odmietajú predovšetkým stredné ročníky od 30 do 44 rokov, ale tiež ľudia od 45 do 59 rokov. V oboch prípadoch miera nezáujmu prekračuje 30 percent.

Odmietanie kolektívnej imunity

Štvrtina obyvateľstva odmietajúca vakcíny sa nemusí zdať významná, ale podľa vedcov je to naopak. Práve táto menšinová skupina ľudí môže znamenať rozdiel medzi kolektívnou imunitou a ďalším šírením vírusu.

V súvislosti s ochorením COVID-19 sa hovorilo o kolektívnej imunite pri dosiahnutí zaočkovanosti populácie na úrovni okolo 70 percent. Ani to však nemusí pre šírenie takzvaného delta variantu stačiť.

Delta, pôvodom z Indie, sa šíri rýchlejšie, je nákazlivejšia a „obchádza“ prvú dávku vakcíny. Súčasne je ale menej smrtná a ochorenie má ľahší priebeh. Ak je cieľom zastaviť jej šírenie, tak podľa odborníkov bude potrebné zaočkovať až 80 percent populácie, aby sme dosiahli kolektívnu imunitu voči novému kmeňu covidu.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Foto: TASR/AP

Prečo sa ľudia bránia vakcínam

Dôvody, pre ktoré sa Česi nechcú dať zaštepiť proti covidu, sa rôznia. Podľa Piňosa z kampane Cesta ven je v tom aj rezignácia. Ľudia si totiž myslia, že na tom nezáleží, pretože na jeseň sa zatváranie a obmedzenia budú aj tak znova opakovať.

Ďalším z dôvodov, pre ktoré nielen Česi odmietajú očkovanie, je dlhodobý strach z toho, že vakcíny nie sú dostatočne odskúšané, pretože na ich vývoj bolo extrémne málo času. Odborníci sa v tomto smere však zhodujú, že štúdie pri vývoji vakcín zodpovedali všetkým štandardom, len sa ich vďaka celosvetovému úsiliu podarilo vyvinúť v rekordne krátkom čase.

Odporcovia očkovania tiež majú podozrenie voči tomu, ako rýchlo sa vakcíny dostali do sveta. V neposlednom rade sú to tiež obavy z prípadných vedľajších účinkov a potreby opakovaného preočkovania, ktoré ľudí vedú k tomu, že sa nechcú dať zaštepiť proti covidu.

Tlak na očkovanie

Vzhľadom na šírenie sa nového indického kmeňa covidu, označovaného ako delta variant, robí aj susedné Česko všetko pre to, aby motivovalo ľudí k účasti na očkovaní. Vláda Andreja Babiša (ANO) pre delta variant schválila nové sprísnenie protiepidemických opatrení.

Od 9. júla už nebude v Česku na preukázanie bezinfekčnosti stačiť jedna dávka očkovania proti COVID-19. Dostatočná imunita bude uznaná až dva týždne po druhej dávke. Doposiaľ boli aktivity uvoľnené aj pre ľudí, ktorí boli 22 dní po prvej. Dôvodom je fakt, že po prvej dávke je imunita voči delta variantu covidu len na úrovni 30 percent.

Ľudia, ktorí zatiaľ neboli zaočkovaní, alebo absolvovali iba jednu dávku štepenia u dvojdávkových vakcín, sa pri návšteve reštaurácií, kultúrnych podujatí, ale napríklad aj pri návšteve pacienta v nemocnici alebo príbuzného v zariadení sociálnej starostlivosti budú musieť v Česku opäť preukazovať negatívnym testom na covid.

Sprísni sa aj návrat občanov zo zahraničia. Ľudia vracajúci sa do Česka z akejkoľvek krajiny sa budú musieť po novom registrovať a otestovať buď ešte pred návratom, alebo do piatich dní po ňom. Zamestnávatelia nebudú smieť vpustiť na pracovisko po návrate zo zahraničia ľudí bez negatívneho testu.

Aj na Slovensku chce minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) ľudí tlačiť k očkovaniu tým, že podmieni vstup do reštaurácií a iných podnikov preukázaním negatívneho testu alebo úplného zaočkovania. Proti sa v parlamente postavilo hnutie Sme rodina. Minister však od tohto zámeru ustúpiť nechce a plánuje niečo ako u našich českých susedov.

Vstupenka do života

Až doposiaľ v Česku platilo, že by ľudia pri vstupe do podnikov mali mať buď čestné prehlásenie o neinfekčnosti, negatívny test, alebo certifikát o absolvovaní očkovania. Až do 9. júla zatiaľ ešte stačí, aby bol človek 22 dní po prvej dávke. Treba však dodať, že tieto opatrenia v českých reštauráciách a podnikoch takmer nikto zo zamestnancov prevádzok nekontroloval ani nekontroluje. Rovnako sa často nedodržiava ani nosenie rúšok, či už v prípade hostí alebo personálu, a kontroly hygieny za pomoci polície nestíhajú pokryť počet prevádzok.

Sprísňovanie opatrení pre nezaočkovaných je spôsob Babišovej vlády, ako primäť ľudí k tomu, aby sa v čase šírenia indického variantu covidu a rozvoľnených opatrení dali proti tomuto infekčnému ochoreniu zaočkovať. O povinnom očkovaní sa zatiaľ v Česku neuvažuje. Povinné bude po novom len testovanie po príchode zo zahraničia. V Česku sú však ľuďom poisťovňami hradené dva PCR testy a štyri antigénové testy mesačne.

Foto: Babiš/FB

Práve poisťovne uvažujú o ešte tvrdšom spôsobe motivácie ľudí k očkovaniu, ako je sprísňovanie prístupu do reštaurácií a ďalších prevádzok. Podľa českého Zväzu zdravotných poisťovní by sa malo s postupujúcou vakcináciou od preplácania testov upustiť.

Poisťovne navrhujú, aby ten, kto odmieta očkovanie z iných ako indikovaných zdravotných dôvodov, niesol finančnú zodpovednosť, že chce štepenie nahradiť testovaním. Zjednodušene to znamená, že ten, kto odmietne očkovanie, by si musel test zaplatiť z vlastného.

Počet ľudí s ukončeným očkovaním prekonal u našich západných susedov koncom júna tri milióny. Celkovo bolo podaných v Česku takmer 8 miliónov dávok vakcín proti covidu, aspoň jednu dávku dostalo za pol roka od štartu očkovacej kampane necelých 5 miliónov ľudí.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch (ANO), ktorý bol z funkcie už raz odvolaný a dostal sa do nej znova, vylúčil, že by krajina išla cestou ako Singapur. Mestský štát s populáciou približne 6 miliónov ľudí sa rozhodol, že sa s vírusom SARS-CoV-2 spôsobujúcim COVID-19 chce naučiť žiť. Uvoľní preto všetky opatrenia a prestane počítať denný nárast počtu nakazených. Takto Česko podľa Vojtěcha rozhodne postupovať nechce.

Ako vstupenku do života bez reštrikcií vníma Vojtěch očkovanie. „Čím viac nás bude zaočkovaných, tým skôr nebude koronavírus obmedzovať náš bežný život,“ uviedol šéf českého rezortu zdravotníctva.


Ďalšie články