Prezidentka navrhuje parlamentu legálne riešenia, ako by sa referendum mohlo konať

Vymenovanie Pavla Šajgalíka za predseda SAV na ïalšie funkèné obdobie Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Iniciatívu by musel prevziať parlament. Zuzana Čaputová priniesla niekoľko nápadov, ako by referendum mohlo prejsť v súlade s ústavou.

„Vnímam frustráciu občanov,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová dnes počas tlačovej konferencie o aktuálnom rozhodnutí Ústavného súdu, ktoré neumožnilo konanie referenda. Preto podľa svojich slov prichádza s niekoľkými návrhmi, ako by sa mohlo referendum konať.

„Je tu minimálne jedno dobré riešenie. Referendum sa môže konať aj na základe uznesenia parlamentu,“ tvrdí prezidentka. „Poslanci môžu zmeniť ústavu tak, aby sa mohlo referendum konať. Následne by prijali uznesenie, ktorým žiadajú referendum v súlade s ústavou. Obratom by som ho vyhlásila. Ak chcú občanom dopriať referendum, nič im nebráni k zmene ústavy.“

Vyhlásiť referendum bez toho, aby sa obrátila na Ústavný súd, „som nepovažovala za dobrý scenár“, povedala Čaputová. „Za vhodné som považovala, aby sa Ústavný súd vyjadril k novej situácii, čo urobil dnes.“ 

„Považujem za absurdné, aby som sa musela ospravedlňovať za to, že konám podľa ústavy. Buď žijeme v právnom demokratickom štáte, kde platia pravidlá, alebo sa nehrajme na demokraciu. Obrátila som sa na Ústavný súd a dnes máme jasno, že takto formulovaná otázka nie je v súlade s ústavou. Môžeme sa však vydať inou cestou a referendum môžeme mať v septembri. Ak na to politici nájdu odvahu.“

Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej:

Ústavný súd dnes rozhodol, že referendum s otázkou, ako ju sformuloval petičný výbor, nie je v súlade s ústavou. Rozhodnutie ústavného súdu je záväzné a znamená, že takéto referendum nemôže byť vyhlásené.

Vnímam frustráciu ľudí z politického vývoja na Slovensku. Rozumiem aj dôvodom ich nespokojnosti a tomu, prečo si mnoho občanov želá nové voľby. Chcem preto požiadať všetkých verejných činiteľov, aby túto nespokojnosť nevyužívali na spochybňovanie rozhodnutia Ústavného súdu SR. Z úst opozičných aj koaličných predstaviteľov dnes počúvam, že referendum sa malo konať. Keď vidím takúto zhodu, môžem skonštatovať, že im nič nebráni, aby želaniu ľudí vyhoveli. Stačí zvolať schôdzu parlamentu, prijať na nej zmenu ústavy o možnosti konania referenda a následne prijať uznesenie, ktorým poslanci prezidentku požiadajú o vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Nie teda na základe petície občanov, ale na základe uznesenia NR SR. Takéto referendum neodkladne vyhlásim.

Zároveň by som chcela uviesť na pravú mieru niektoré informácie ohľadom môjho konania. Zaznamenala som vyhlásenia, že mojou povinnosťou bolo rešpektovať vôľu podporovateľov referenda a vyhlásiť ho bez toho, aby som sa obrátila na Ústavný súd. Ak by som tak naozaj postupovala, vyhlásila by som referendum, ktorého otázka nie je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. Táto skutočnosť by sa skôr či neskôr ukázala, ak by niekto konanie takého referenda či jeho výsledky napadol na Ústavnom súde. Ústavný súd by skonštatoval, tak ako dnes, nesúlad referenda s ústavou a výsledok referenda by bol neplatný. Stalo by sa tak po mesiacoch kampane, miliónoch eur vynaložených na organizáciu referenda a po zmarení dôvery ľudí, že svojou účasťou v referende priamo rozhodujú o dôležitej otázke verejného záujmu. Zodpovednosť za to, či otázka referenda je v súlade s ústavou, má ten, kto otázku navrhol, nie prezidentka a ani ústavný súd, ktorý o jej neústavnosti rozhodol. Rozhodnutie ústavného súdu ako vrcholného orgánu ochrany ústavnosti musíme všetci rešpektovať, bez ohľadu na to, či sa nám páči, alebo nie.

Verejnosti, ale aj verejným činiteľom chcem pripomenúť, že každý, kto sa v Slovenskej republike ujal verejnej funkcie, musel zložiť sľub, že bude dodržiavať ústavu a zákony štátu. Dodržanie tohto sľubu preto nemôže byť kritizované ako pošliapanie práv iných.  Ako som už verejne vyhlásila, inštitút referenda podporujem a myslím si, že ľudia by mali mať právo aktualizovať svoju vôľu aj mimo štvorročného volebného cyklu. Musí to však byť spôsobom, ktorý je v súlade s ústavou.


Ďalšie články