Režim na hraniciach: Karanténa pre neočkovaných dostala stopku

Situácia na priechode Milhos -Tornyosnémeti Ilustračný obrázok. Foto: František Iván/ TASR

AKTUALIZOVANÉ Systém na hraniciach, ktorý delil ľudí podľa očkovania, sa mení. Štát sa začne riadiť júnovou vyhláškou, ktorá delila štáty na zelené, červené a čierne.

Ústavný súd (ÚS) SR pozastavil v stredu účinnosť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá od 9. júla stanovila povinnú karanténu pre všetkých ľudí prichádzajúcich na Slovensko, ktorí nie sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19.

ÚS zároveň obnovil platnosť a účinnosť vyhlášky ÚVZ z júna, ktorá pri karanténnych opatreniach pri vstupe na Slovensko rozlišuje krajiny podľa cestovateľského semaforu na zelené, červené a čierne.

Júlovú vyhlášku napadla na ÚS opozičná strana Smer-SD s tým, že podľa nej takýto právny predpis diskriminuje nezaočkovaných v uplatňovaní ich ústavného práva na slobodu pohybu a pobytu a práva na slobodný vstup na územie SR. Zároveň argumentovala, že diskriminuje pendlerov v uplatňovaní ústavného práva na prácu.

„Očkovanie musí byť dobrovoľné a ak sa niekto rozhodne nezaočkovať, nemôže byť za to ani priamo, ani nepriamo diskriminovaný. Vyhláška je preto podľa nás v Smere–SD diskriminačná a napadli sme ju kvalifikovaným spôsobom na ÚS SR. Povinná karanténa súčasne spôsobuje obrovské škody na slovenskom cestovnom ruchu,“ skonštatoval hovorca strany Ján Mažgút.

ÚVZ rešpektuje rozhodnutie ÚS, rokuje o ďalšom postupe

Úrad verejného zdravotníctva rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý pozastavil účinnosť júlovej vyhlášky úradu. O ďalšom postupe sa rokuje, verejnosť bude o nastavení podmienok na hraniciach informovaná.

„V súčasnosti sa rokuje o ďalšom postupe. Rozumieme naliehavosti situácie a o výsledku a následnom nastavení podmienok na hraniciach bude verejnosť okamžite informovaná,“ skonštatovala v stanovisku hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Zdôraznila, že zatiaľ stále platí režim na hraniciach podľa ostatnej vyhlášky ÚVZ, a to do momentu zverejnenia rozhodnutia ÚS v zbierke zákonov. „Prosíme občanov, aby pri prekračovaní hraníc rešpektovali pokyny kontrolných zložiek. Osoby, ktoré majú stanovený termín na PCR testovanie, by ho mali využiť,“ doplnila hovorkyňa.

Rozhodovať sa bude aj o tom, či bola vyhláška protiústavná

O preverenie ústavnosti vyhlášok ÚVZ požiadal Ústavný súd generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Ak má byť právo nástrojom zvládnutia a prekonania pandémie COVID-19, nemôže byť dlhodobo proces tvorby právnych noriem ÚVZ a ich aplikácia predmetom pochybností o ich zákonnosti a ústavnosti,“ napísal prokurátor na sociálnej sieti.

Vyhláška ÚVZ, ktorá nadobudla platnosť 9. júla, delí ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných. Na tom, z akého štátu ľudia prichádzajú, nezáleží. Očkovaným stačí preukázať sa na hraniciach covid pasom alebo potvrdením o očkovaní v anglickom, českom alebo slovenskom jazyku.

Nezaočkovaní ľudia musia ísť do povinnej 14-dňovej karantény, ktorú smú opustiť po negatívnom PCR teste na 5. deň. Deti vo veku 12-18 rokov majú do 9. augusta výnimku a riadia sa režimom ako zaočkovaní, bez ohľadu na to, či dostali aspoň prvú dávku očkovacej látky.

Pendleri majú tiež výnimku z povinnej karantény. Musia sa však preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako týždeň. Všetci ľudia sa po príchode zo zahraničia musia registrovať v systéme eHranica – očkovaným registrácia platí pol roka. Pri využití leteckej dopravy sa navyše všetci ľudia musia zaregistrovať vo formulári ministerstva dopravy. Ten slúži na lepšie trasovanie kontaktov. Pri leteckom návrate z rizikovej krajiny na Slovensko sa od všetkých bez rozdielu vyžaduje PCR test nie starší ako 72 hodín.

Rozdelenie na tri druhy krajín, očkovaní výhody nemajú

Po novom sa režim na hraniciach riadi vyhláškou ÚVZ s platnosťou od 14. júna. Tá delí štáty podľa vývoja epidemickej situácie na zelené, červené a čierne.

Povinnosť ísť do karantény sa podľa tejto vyhlášky nevzťahuje na ľudí, ktorí prichádzajú zo zelenej krajiny a vedia sa preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín. V prípade susedných zelených krajín je postačujúci aj antigénový test nie starší ako 24 hodín. Urobiť si ho môžete na Slovensku aj v susednom štáte.

Karanténe sa vyhnete aj v prípade, že od očkovania prvou dávkou ubehlo najmenej 21 dní, ale nie viac než 90 dní. Ak už máte obe dávky, nesmie byť štepenie viac než rok staré. Voľne sa pohybovať môžete tiež v prípade, že ste za posledných 180 dní prekonali ochorenie COVID-19, alebo máte menej než 18 rokov.

Pri návrate z červených krajín musia ísť všetci do karantény, ktorú si môžu skrátiť negatívnym PCR testom na ôsmy deň po návrate. Osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti sa karanténe vyhnú, len ak sú zaočkované, alebo v období pred nie viac ako 180 dňami prekonali covid. Medzi platné očkovania patrí to 21 dní po prvej dávke a menej než rok po dosiahnutí plnej zaočkovanosti.

Pri návrate z čiernych krajín musia ísť všetci na 14 dní do karantény, ktorá sa skrátiť nedá. Do domácej izolácie musia ísť aj osoby, ktoré sú s nimi v spoločnej domácnosti a to bez ohľadu na to, či sú zaočkované, alebo prekonali covid.

Ak cestujúci počas pobytu v zahraničí navštívili štát, ktorý sa nachádza v skupine s horšou epidemickou situáciou, riadia sa pravidlami z prísnejšej skupiny.


Ďalšie články