Od pondelka sa otvárajú základné a stredné školy

školáci žiaci Foto: František Iván/TASR

Podmienkou bude mať absolvovaný test, potvrdzuje Úrad verejného zdravotníctva.

Od pondelka, 7. decembra budú môcť žiaci a študenti znova nastúpiť na druhý stupeň základných škôl a na stredné školy, musia však splniť podmienku testovania antigénovým alebo PCR testom nie starším ako sedem dní. Na výučbe sa môže zúčastniť najviac šesť osôb. Nariadenie má aj svoje výnimky. Informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Povinnosť preukázať sa testom sa nevzťahuje na osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, tiež na osobu, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie antigénového testu alebo RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Povinnosť testovať sa neplatí ani pre osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím či pre osoby so závažnou poruchou autistického spektra, pre osoby s ťažkým, vrodeným alebo získaným imunodeficitom.

Podmienka rovnako neplatí pre onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii s leukopéniou alebo onkologicky liečených alebo s liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém. Testovať sa tiež nemusia žiaci a zamestnanci základných škôl pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, stredných špeciálnych škôl a odborných učilíšť a praktických škôl.

Podmienka sa nevzťahuje ani na žiakov základných a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí sa zúčastňujú na školskom vyučovaní v malých skupinách tvorených z najviac piatich žiakov a jedného pedagogického zamestnanca. Podmienka sa nevzťahuje zároveň ani na pedagogického zamestnanca vyučujúceho v takejto malej skupinke, rovnako v období od 7. do 9. decembra.

Tí, ktorí budú vstupovať do vnútorných alebo vonkajších priestorov školy, by mali mať pri sebe doklad, ktorý hovorí o tom, či sa na neho podmienka testu vzťahuje alebo nie. Žiadať predloženie takéhoto dokladu má štatutárny zástupca školy, prípadne ním poverená osoba, ktorá má právo do predmetného dokladu nahliadnuť. Doklad môže v niektorých prípadoch nahradiť potvrdenie o výnimke. Oznam o povinnosti preukázať sa negatívnym testom nie starším ako sedem dní by mal byť na škole umiestnený na viditeľnom mieste.

(tasr)


Ďalšie články