Denne nás pri práci napádajú migranti, sťažujú sa zamestnanci nemeckých železníc

Berlín hlavní nádraží (Berlin Hauptbahnhof), měsíční jízdenka, informační tabule, vlak, bezbariérový Hlavná stanica v Berlíne. Foto Profimedia

Zamestnanci durínskych železníc denne zažívajú násilie od migrantov. Opisujú kopanie, pľuvanie, vyhrážky a zbesilé úteky pred bitím. Násilie údajne páchajú aj obyvatelia utečeneckého domova v nemeckom Suhle. Zamestnanci železníc to uviedli v liste.

Situácia na trase Erfurt-Arnstadt-Suhl-Meiningen je podľa listu absolútne neúnosná. Sprievodcov a rušňovodičov údajne denne ohrozujú alebo napádajú. Rizikové sú najmä večerné a nočné spoje.

Zamestnanci v liste dodávajú, že sprievodcovia tiež často zažívajú pri kontrole lístkov urážky a ženy sú terčom sexistických narážok či voyeurizmu. Bežné sú podľa nich aj fyzické útoky v podobe kopancov a úderov či pľuvancov.

Zamestnanci tak údajne často utekajú z vlakov cez koľaje, aby bitiu unikli. Je vraj bežné, že manželia sprevádzajú svoje manželky, ktoré sú v službe, aby ich v prípade potreby ochránili. Informuje o tom Thüringer Allgemeine.

Reakcia predstaviteľov spolkovej polície je zarážajúca. Hovorca Karsten Täschner uviedol, že situácia v Durínsku by sa nemala preceňovať, pretože „okolnosti sú príliš hnané emóciami“ a všetky spolkové krajiny zápasia s nárastom kriminality na železnici pre nárast počtu cestujúcich v dôsledku lacného mesačného lístka za 49 eur.

Podľa Thomasa Filipa, federálneho konateľa Zväzu železníc a dopravy (EVG), v skutočnosti zamestnanci väčšinu násilných incidentov vôbec nehlásia. Napriek tomu ich počet stúpa. „Aby sme prispeli k deeskalácii, približne 70 percent incidentov už vôbec nehlásime. Celkovo však evidujeme viac incidentov,“ hovorí Filip.

Železničná spoločnosť v stredu pristúpila k rokovaciemu stolu so zástupcami durínskeho ministerstva dopravy a polície a výsledkom je suma peňazí, ktorá z rozpočtu krajinskej vlády poputuje na bezpečnostné opatrenia.

Nemecké železnice nedávno oznámili, že sprievodcovia dostanú na uniformy malé kamery. Od novembra minulého roka spolková polícia zaviedla hliadky v civile, ktoré pôsobia na rôznych vlakových trasách.

(dv, mm)


Ďalšie články