Ovocinári považujú tohtoročnú sezónu za úspešnú. Slovenským klenotom sú jablká
Končiacu sezónu považujú slovenskí ovocinári v celkovom hodnotení za úspešnejšiu. „Boli rekordné úrody nad celoštátnym priemerom a dopestujeme zhruba 40-tisíc ton ovocia,“ hovorí pre Štandard predseda Ovocinárskej únie (OÚ) SR Marián Varga.
Podľa neho z tohto počtu je približne 70 percent jabĺk, ktoré sú tak slovenským nosným ovocím a aj sa najviac konzumujú. Celkovo sa ich spotrebuje aj so spracovaním prostredníctvom štiav či sušenia do 100-tisíc ton.
Ovocinárska sezóna sa aj tento rok začala tradične na jar čerešňami, marhuľami či jahodami a vrcholí v tomto období spomínanými jablkami. Podľa Vargu tohtoročný začiatok sezóny nevyzeral veľmi optimisticky, postarali sa o to jarné mrazy.
„Urobili svoje a my sme boli dlhé noci v pohotovosti a naplno sme chránili či vykurovali sady. Oplatilo sa a ide o jeden z úspešných rokov,“ vysvetľuje Varga s tým, že ide o lepší celoštátny priemer, a to nielen v množstve, ale aj v kvalite.

V samozberoch dominujú jahody
Čoraz populárnejšie na Slovensku sú samozbery. „Jahody sa stávajú akousi tradíciou a tie samozbery naštartujú. Prídu desaťtisíce ľudí s rodinami a veľká časť jahôd sa skonzumuje priamo pri zbere. Vysádzame ich stále viac a majú stúpajúci trend,“ hovorí Varga.
Podľa neho stúpa takisto aj kvalita čerešní. Pri nich, ale aj ostatných druhoch ovocia sa výmery zmenšujú, ale úrody narastajú.
„Po jahodách nasleduje samozber čerešní, marhúľ, broskýň, sliviek a nasledujú jablká,“ vysvetľuje Varga s tým, že pri samozberoch víťazia jahody a potom nasledujú jablká.
Úspešný rok to bol podľa neho hlavne pre tých, ktorým sa úrodu podarilo zachrániť pred mrazmi, krúpami či horúčavami. Žiaľ, sú aj takí pestovatelia, ktorí majú nízku alebo takmer nulovú úrodu.
Ročne sa spotrebuje na Slovensku do 100-tisíc ton jabĺk. V našich sadoch sa dopestuje 32- až 35-tisíc ton. Ide teda o jednu tretinu spotreby. Zostávajúce dve tretiny musíme dovážať.
„O naše jablká je naozaj záujem. Majú dobré chuťové vlastnosti. Nie je to ako v prímorských krajinách, kde sú jablká fádnejšie. Naše sú aj veľmi pekne vyfarbené, lebo máme striedanie medzi dennými a nočnými teplotami,“ hovorí Varga.
K farebnosti prispieva aj to, že veľa ovocinárov oberá listy zo stromov tri týždne pred zberom. Redukujú listovú plochu, a tak slnko priamo svieti na jablká a lepšie sa potom vyfarbujú.
„Spotreba jabĺk na Slovensku stále stúpa, a to na spracovanie, ale hlavne na priamy konzum. Spotrebuje sa ročne 14 kilogramov na osobu. Ja som však presvedčený, že je to aj viac,“ vysvetľuje predseda OÚ SR.
Podľa neho preto aj naďalej preferujú program Školské ovocie, čo je podpora spotreby ovocia, zeleniny a výrobkov z nich pre deti a žiakov v slovenských školách. Program tak podporuje zdravé stravovacie návyky u detí od troch do 15 rokov.
Jablko roka s príchuťou manga a marakuje
Dá sa povedať, že vyvrcholením ovocinárskej sezóny je každoročná súťaž Jablko roka. Tento rok výsledky vyhlásili v priestoroch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.
Jablkom roka 2025 sa stala odroda Fengapi, ktorá sa predáva pod obchodným názvom Tessa. „Je to veľmi perspektívna odroda jabĺk, ktorá vyhrala súťaž už vlani,“ hovorí Varga.
Odborníci sa zhodujú, že ide o modernú odrodu jabĺk, vyšľachtenú významnými talianskymi šľachtiteľmi. Jablká sú typické súmerným vzhľadom, dužina je pevná, chrumkavá a sladká s korenistým nádychom. Dlho vydrží aj v domácnostiach na stoloch.
Odroda Fengapi je na slovenskom trhu pomerne nová a ešte si len získava srdcia zákazníkov. Je zaujímavá tým, že je extrémne chrumkavá, veľmi tvrdá.
„Má zvláštnu exotickú chuť po marakuji a mangu. Je to úplne iná chuť, než na akú sme zvyknutí pri jablkách z našich zemepisných šírok,“ uviedol na sociálnej sieti pestovateľ víťazných jabĺk, ovocinár z Veselého pri Piešťanoch Marián Bednár.