Film Muž menom Ove: Mrzutý muž, ktorý už nevidel zmysel života

12310033_943092012449085_7738670211961609998_o Film Muž menom Ove. Foto: En Man Som Heter Ove - filmen

Úspešný švédsky film Muž menom Ove známeho režiséra Hannesa Holma vysielala pred pár týždňami ČT art. Snímka vznikla ešte v roku 2015 podľa úspešnej knižnej predlohy Fredrika Backmana.

Knihu som si prečítala až na základe zhliadnutia filmovej snímky. Odporúčam obe verzie, no knihu trochu viac. Čítala sa veľmi ľahko, akoby sama. Režisér Hannes Holm sa vo filme snažil z knižnej prílohy obsiahnuť čo najviac, samozrejme, všetko sa mu podariť nemohlo.  

Príbeh v mnohom pripomína úspešný film Clinta Eastwooda z roku 2008 Gran Torino. Ove je zásadový 59-ročný muž, ktorého nedávno vyhodili z práce. Po smrti svojej ženy už nevidí ďalší zmysel života a chce sa pobrať na druhý svet za svojou manželkou Sonjou.

Hlavný hrdina snímky Muž menom Ove, ktorého postavu stvárňuje švédsky herec Rolf Lassgård, vidí východisko v samovražde. Skúša to rôznymi spôsobmi, ale stále bez úspechu. Po prvýkrát sa chcel obesiť. Bolo to v období, keď sa na jeho ulicu prisťahovala mladá pakistanská rodina a nový sused naštval Oveho hneď na začiatku, keď mu nacúval autom do schránky. Mladí ľudia však napokon zohrajú v živote zlomeného muža kľúčovú rolu.

Napriek tomu, že Ove je mrzutý chlap a nepripúšťa si nikoho k telu, rodina zo susedstva s ním nadväzuje kontakt a postupne si vytvárajú blízky vzťah. Ani tak však hlavného hrdinu jeho samovražedné chúťky neopúšťajú a skúša viacero spôsobov, ako skončiť so životom. No vždy sa to skončí inak, ako by si predstavoval. Keď chcel skočiť pod vlak a ukončiť tak svoju životnú púť, do cesty sa mu pripletie muž, ktorý skolaboval a spadol na koľajnice. Jednou ranou tak Ove zachráni dve duše.

Film Muž menom Ove. Foto: En Man Som Heter Ove – filmen

Film je pretkaný retrospektívnymi prvkami, s ktorými sa režisér zo začiatku veľmi dobre vyhral. Ove si pri každom pokuse o samovraždu spomína na svoju minulosť. A vidíme, že to nemal v živote ľahké. Ako malému chlapcovi mu zomrela mama, otec sa pobral na druhý svet, keď mal hlavný hrdina 17 rokov. To ho vyformovalo do dnešnej podoby. Neverí ľuďom, má rád poriadok a chce, aby ho dodržiavali aj ostatní. V retrospektívnych scénach Ove mnohokrát pripomína osobu s Aspergerovým syndrómom, teda človeka, ktorý má síce vysoké IQ, no vo verbálnej komunikácii zlyháva. To však jeho budúcej žene Sonji neprekážalo.

I keď sa film na prvý pohľad javí ako dráma, je v ňom veľa vtipných až komických prvkov. Patrí k nim napríklad zanietenosť Oveho pre auto Saab. Nechápe, ako si niekto môže kúpiť niečo iné, pretože túto značku považuje za najlepšiu. Možno aj preto, že Saab bola prvá značka, ktorú si kúpil jeho otec a zároveň ide o domáce švédske auto. Bizarné, no pre Oveho na tom stojí skoro celý svet. So svojím jediným priateľom sa rozhneval len preto, že si kúpil nemecké BMW.

Ovemu do života okrem novej mladej rodiny vstúpila aj mačka, o ktorú sa stará, alebo chlapec, ktorý bol študentom jej manželky. Pomaly nachádza nový zmysel života. Ide o snímku, ktorej dejová línia je úplne jasná. Divák predpokladá a asi aj vie, čo bude vo filme nasledovať a ako sa to skončí, ale aj tak sa naň pozerá s nadšením. Možno aj vďaka tomu vyhral vo Švédsku cenu divákov Guldbaggen. Zároveň v roku 2017 získal nomináciu na Oscara za najlepší zahraničný film.

Až po hodine a štvrť vidíme po prvýkrát na Oveho tvári úsmev. Bol to zlomový moment. Po ňom to už nebol len mrzutý a zatrpknutý chlap, ale človek, ktorého začína baviť život.


Ďalšie články