Podplatil šéfa daňových kriminalistov Makóa. Podnikateľ Suchoba dostal trest 90-tisíc eur

Michal Suchoba Michal Suchoba (vpravo). Foto: Martin Baumann/TASR

Podnikateľ Michal Suchoba dostal za podplácanie peňažný trest vo výške 90 000 eur. V prípade jeho nezaplatenia náhradný šesťmesačný trest väzenia. Ide o skutok súvisiaci s kauzou Očistec. Dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Suchobom schválil v pondelok Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

K odovzdaniu úplatku 70 000 eur Ľudovítovi Makóovi malo prísť v lete 2018. Peňažné prostriedky sa mali vyplatiť v súvislosti s prípadom zaistených registračných pokladníc spoločnosti Medusa Group. Dohoda medzi prokurátorom a Suchobom sa uzatvorila v marci 2024.

Brhelov obhajca mal námietky

Na verejnom zasadnutí bol medzi verejnosťou prítomný aj Michal Mandzák, obhajca Jozefa Brhela obžalovaného v kauze Mýtnik. V súvislosti s dohodou medzi prokurátorom a Suchobom hovoril o poskytnutí nezákonného benefitu. Na Generálnej prokuratúre SR podal v tejto súvislosti trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Michal Šúrek. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Mám za to, že všetko prebehlo v zmysle zákona, dohoda bola schválená,“ povedal prokurátor generálnej prokuratúry Michal Šúrek. Súčasťou finálnej dohody bolo zmiernenie právnej kvalifikácie a zníženie peňažného trestu. „My musíme vychádzať zo zákona a zo situácie, ktorá je pre obvineného, teraz už odsúdeného, najpriaznivejšia,“ podotkol.

Suchoba mal v minulosti vypovedať aj o úplatku pre Pellegriniho

Suchoba v roku 2021 okrem iného mal vypovedať aj o úplatku pre Petra Pellegriniho vo výške 150-tisíc eur. Rovnako mal podľa portálu Aktuality vypovedať aj bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze. Prostredníkom úplatku mal byť oligarcha blízky Smeru Miroslav Výbor. Peniaze mali slúžiť na zabezpečenie politickej podpory zákonu, ktorý by Suchobovi pomohol k lukratívnej zákazke.

Pellegrini bol v tom čase štátnym tajomníkom ministerstva financií, ministerstvu šéfoval Peter Kažimír. Pellegrini prijatie úplatku odmietol.

„Niečo také, o čom vo svojej údajnej výpovedi rozpráva, sa nikdy nestalo. Od Františka Imreczeho ani od nikoho iného v tejto krajine som nikdy za nič nepožadoval žiadnu výhodu, žiadnu finančnú odmenu, žiadnu motiváciu, ani nič iné,“ reagoval vtedy Pellegrini.

(tasr, su)


Ďalšie články