Rôzne odtiene čiernej? Politici ani odborníci ešte nie sú rozhodnutí

Snímka obrazovky 2021-10-27 o 10.12.22 Foto: Korona.gov.sk

Strana Sloboda a Solidarita by chcela zmeniť covid automat, aby mali plne zaočkovaní viac slobôd. Konzílium odborníkov aj politici váhajú.

Od 1. novembra bude mať Slovensko 24 čiernych okresov. Takmer 22 percent obyvateľov Slovenska sa pre zlú epidemickú situáciu bude riadiť najprísnejšími protipandemickými pravidlami.

Bardejov, Humenné, Námestovo, Poprad, Ružomberok, Sabinov a Snina zaočkovali viac než 60 percent ľudí nad 50 rokov. Od hranice, keď získajú žolíka a budú môcť byť najhoršie v bordovej farbe, ich delia ešte stovky podaných vakcín. Najbližšie k cieľu má Sabinov, kde treba zaočkovať ešte 178 ľudí, v najvzdialenejšom Bardejove ich potrebujú presvedčiť až 1 181.

Zaočkovaní a prevádzkari majú smolu

Od sviatku Všetkých svätých sa v dotknutých okresoch sprísňujú pravidlá aj pre zaočkovaných. Svadbám, karom, oslavám či večierkom môžu zamávať. Očkovanci sa nedostanú ani do fitka, aquaparku či kúpeľov okrem liečby s odporúčaním lekára. Zatvorené ostanú aj ubytovacie zariadenia a reštaurácie môžu fungovať len na okienkový predaj.

Keby na vyhlásenie núdzového stavu nechýbala slovami ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) „politická vôľa“, obmedzila by sa aj sloboda pohybu medzi okresmi a nočné vychádzanie.

Heslo „Vakcína je sloboda“ sa podľa niektorých odborníkov vymyká realite. Navrhujú, aby sa v covid automate schválili ústupky pre očkovaných. Takáto zmena by mohla podľa ich názoru ľudí motivovať k vakcínam.

„Covid automat nie je nastavený tak, aby motivoval jednotlivca, ale aby nahneval skupiny. Ak žijem v regióne, kde je jednoducho myslenie ľudí nastavené ,trochu inak, ako to je napríklad vo veľkých mestách, môžem robiť čokoľvek, no skôr či neskôr ma rozhodnutie väčšiny ,spláchne,“ myslí si primár Interného oddelenia NsP v Považskej Bystrici Milan Kulkovský.

Vakcína má byť sloboda, prízvukuje SaS

Témou sa zaoberajú aj politici. Koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) navrhuje, aby sa umožnil vstup zaočkovaným zákazníkom do prevádzky, ktorej majiteľ je rovnako zaočkovaný.

Ľudia po prekonaní ochorenia COVID-19 by mali byť podľa SaS vnímaní na rovnakej úrovni ako zaočkovaní. Mali by pre nich platiť rovnaké pravidlá, lebo majú protilátky a predstavujú tiež nižšie epidemiologické riziko.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) na stredajšej tlačovej konferencii uviedla, že návrhy diskutovala s odborníkmi, ktorí zmeny zhodne podporili.

Predseda SaS Richard Sulík povedal, že návrhy konzultovali aj s ministerstvom zdravotníctva a prerokovali ich aj na koaličnej rade, kde voči nim nebol veľký odpor. Zvýhodňovanie očkovancov priamo podporila strana Za ľudí.

Hnutie Sme rodina sa vraj rozhodne až po debate s odborníkmi. „Upozorňujeme, že sa takým rozhodnutím nesmie stať, aby sa ľudia nejakým spôsobom rozdelili do dvoch skupín,“ uviedlo pre Štandard tlačové oddelenie strany.

Zľava podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí), predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Konzílium odborníkov je nejednotné

Konzílium odborníkov, poradný orgán hlavného hygienika a ministra zdravotníctva, pred týždňom neodporučilo dávať zaočkovaným viac slobôd, lebo epidemická situácia sa zhoršuje.

„Zmenou covid automatu by sme prispeli k zvýšenej mobilite, k rýchlejšiemu šíreniu infekcie, a tým k preťaženiu nemocníc, čo si v momentálnej situácii nemôžeme dovoliť,“ zdôvodnili lekári v stanovisku.

Konzílium bude rokovať aj budúci týždeň a niektorí členovia už menia názor. Infektológ Vladimír Krčméry po novom podporuje zvýhodňovanie zaočkovaných. Opatrný je však v otázke zrovnoprávnenia ľudí po covide s tými po vakcíne.

„Človek po prekonaní covidu je akoby zaočkovaný jednou dávkou, ide o veľmi heterogénnu skupinu. Prekonali chorobu v rôznom časovom horizonte a ich úroveň protilátok je variabilná, sú podstatne menej chránení. Potrebujú aspoň jednu dávku vakcíny, aby sa mohlo uvažovať o benefitoch,“ myslí si Krčméry.

Rovnaký názor zastáva virologička Tatiana Betáková. „Ľudia, ktorí prekonali slabšiu formu COVID-19 nemajú vysoký titer protilátok a nie sú dostatočne chránení pred delta variantom vírusu. Dnes už vieme, že imunita, ktorú získali prekonaním covidu rýchlo klesá. Preto sa odporúča týmto ľuďom očkovanie. Ak ho odmietnu, po niekoľkých týždňoch sú na úrovni nezaočkovaných a mali by sa chrániť pred opakovanou infekciou,“ upozorňuje virologička.

Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu Henrieta Hudečková by očkovaných nezvýhodnila. „Epidemická situácia sa zhoršuje, a preto si myslím, že neexistuje dôvod na uvoľňovanie pravidiel. Covid automat tak, ako bol nastavený, sa za súčasných podmienok nemá dôvod meniť,“ povedala lekárka.

Nakazení pribúdajú a nemocnice sa plnia

Konzílium je len poradný orgán, rozhodnutie bude na politikoch. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský chce o zmenách covid automatu v prospech očkovaných diskutovať až po sviatkoch a s prihliadaním na aktuálnu epidemiologickú situáciu. 

Tá bude podľa viacerých odborníkov po jesenných prázdninách a masívnom cestovaní ešte horšia. Predpokladá sa, že v najbližších dňoch navštívia Slováci hroby aj vo vzdialenejších kútoch a stretnú sa s rodinou. Iní zasa využijú voľno na dovolenky v okresoch, kde je farba covid automatu miernejšia.

Posledné dva dni pribúdajú rekordné počty takmer päťtisíc PCR pozitívnych. Najvyšší počet pozitívnych je medzi deťmi a v kategórii od 35 do 50 rokov, čo nie sú rizikové skupiny. Nemocnice sa však postupne zapĺňajú covidovými pacientmi.

Počet príjmov do nemocníc sa oproti minulému týždňu zvýšil zhruba o 13 percent. Hospitalizovaných je 1 322 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, z toho 131 pacientov si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu. Počet ventilovaných pacientov narástol oproti minulému týždňu o 23 percent. Celkovo 79 percent hospitalizovaných pacientov nie je plne očkovaných.


Ďalšie články