Čo sa teraz deje okolo zákona Anny Záborskej, bude ho musieť stiahnuť?

00020200929parlament_4730220 Dvaja ostrí oponenti novely Anny Záborskej: Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obaja SaS). Foto: Jakub Kotian/TASR

Pôvodne sa malo o novele zákona o sociálnej pomoci ženám hlasovať dnes po 11. hodine, hlasovanie sa však posúva na štvrtok. Problémom sa môžu stať pozmeňovacie návrhy Jany Bittó Cigánikovej i ďalších koaličných poslancov.

Pred parlamentom protestujú zhruba dve stovky lesníkov a odporcov zákona, v budove pokračuje rokovanie o takzvanej reforme národných parkov, rokovanie sa naťahuje príhovormi poslancov, ktorí získavajú čas, keďže koalícia do poslednej chvíle hľadá kompromis. S predloženou reformou je dlhodobo nespokojná strana Sme rodina, keďže je však potrebné predložiť pozmeňovací návrh počas rokovania o zákone, parlament musí schôdzu predlžovať. To je aj hlavný dôvod, prečo sa dnes nebude hlasovať o Záborskej novele, ktorá ponúka sociálnu a inú pomoc tehotným ženám.

Odloženie hlasovania o ďalší deň môže mať za istých okolností význam, pretože jedna z predkladateľov bola pozitívna a je v karanténe. Väčší problém sa črtá inde. Zákon, ktorý získal v prvom čítaní 75 hlasov, môže ohroziť niečo podstatne vážnejšie.

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková totiž k téme pristupuje priam s náboženským zápalom. Po rôznych obštrukciách a neobvyklom využití roly spravodajcu jej straníckeho kolegu Petra Cmoreja (spravodajca k zákonu, podobne ako v minulosti poslankyňa Bittó Cigániková, nepostupoval v súlade so zvyklosťami, predkladal pozmenené návrhy na hlasovanie, čo malo slúžiť ako nástroj prekvapivej obštrukcie) teraz skúša inú taktiku. Keďže koaliční poslanci ustrážili obštrukcie koaličného kolegu, pozornosť sa sústredí na druhé čítanie.

Poslankyňa Bittó Cigániková to skúša opäť nadoraz. Predložila spolu 12 pozmeňovacích návrhov, ktoré od podlahy menia filozofiu zákona. Niektoré pozmeňovacie návrhy menia logiku vyplácanej podpory, iné menia čas na rozmyslenie o potrate, ďalšie menia ponúkané poradenstvo pre ženy, ktoré často čelia tlaku vo svojom okolí. Namiesto využitia služieb tretieho sektora, ktorý už dnes efektívne a úspešne takéto poradenstvo ponúka, by sa to udialo vyvesením všeobecnej informácie na nástenke u lekára. Toto navrhuje poslankyňa SaS a ďalší podpísaní kolegovia z SaS vrátane niektorých poslancov zvolených za stranu Za ľudí.

Pozmeňovacie návrhy idú ešte ďalej, niektoré priamo upravujú prístup k potratom (zníženie vekovej lehoty na povinné informovanie zákonného zástupcu zo 16 na 15 rokov) a liberalizujú potraty, napríklad zavedením takzvanej potratovej tabletky.

Ak to zhrnieme, namiesto toho, aby poslankyňa Bittó Cigániková predložila vlastnú novelu zákona, kde by opatrenia s propotratovým zámerom sumarizovala, snaží sa Záborskej už teraz výrazne kompromisnú novelu pozmeniť tak, aby ju Záborská bola donútená stiahnuť. Ak by napríklad prešiel pozmeňovací návrh, ktorým by sa liberalizovala potratová tabletka, Záborská by nemohla konať inak. Zákon, ktorého ambíciou bolo prevenciou a sociálnou pomocou (mäkkými nástrojmi) predchádzať potratom, pričom by ich nijako nezakazoval, by totiž paradoxne po prijatí návrhu potraty ešte viac rozšíril.

Aktuálne sa v parlamente šíri klebeta, že práve na tom sa mala poslankyňa Bittó Cigániková dohodnúť s poslancami Smeru. Štandard oslovil Janu Bittó Cigánikovú aj hovorcu Smeru Jána Mažgúta. Poslankyňa pre Štandard povedala, že „by išlo o porušenie koaličnej zmluvy“, čo by ona vedome a úmyselne nikdy neurobila: „S nikým z opozície som sa na podpore mojich pozmeňovacích návrhov nedohodla. Budem samozrejme rada, ak ich podporia,“ povedala. Hovorca Smeru povedal, že „vo všeobecnosti platí, že pri etických a hodnotových otázkach majú poslanci Smeru takzvanú voľnú ruku“. O kuloárnej dohode to teda nesvedčí, ale celkom iste to svedčí o silnej nedôvere medzi poslancami vládnej koalície.

Najmä ak ďalšiu skupinu pozmeňovacích návrhov majú pripravenú aj progresívni poslanci z OĽaNO, predkladateľom má byť Kristián Čekovský. Podľa nemenovaného zdroja z prostredia OĽaNO chcú predložiť ďalších osem pozmeňovacích návrhov.

O novele zákona sa zrejme bude hlasovať vo štvrtok, zdá sa, že počet hlasov nie je istý až do konca. V kuloároch bolo počuť aj názory, že nie všetci poslanci Sme rodina, ktorí zákon podporili v prvom čítaní, tak urobia znovu. Tvrdú opozíciu k zákonu avizoval aj opozičný Hlas, hoci pôvodne sa počítalo, že schválenie uľahčí znížením kvóra.

Najťažšia skúška však príde zvnútra koalície – z radov SaS a niektorých poslancov OĽaNO. Hlasovať o zákone by sa malo vo štvrtok po 11. hodine.

Možno to bude ešte inak a skutočná skúška sociálnej podpory pre tehotné ženy príde až z Prezidentského paláca. V prípade, ak by prezidentka Čaputová, ktorá inak veľa hovorí o chudobe a sociálnej podpore pre najslabších, zákon nepodpísala a vrátila ho do parlamentu. Potom by bolo potrebné vyššie kvórum a podpora, ktorú si zatiaľ tento zákon nezískal.

K tomu ešte vedie ďaleká cesta, ktorú sprevádza niekoľko ťažko vypočítateľných hlasovaní.

Tehotné ženy v núdzi to majú ťažké nielen v živote, ale aj v parlamente.


Ďalšie články