Konzílium navrhuje obmedziť pohyb nezaočkovaným v najhorších okresoch a covid pasy v práci

Od pondelka je v èiernej farbe aj okres Poprad Foto: Darovan Stoklasa/TASR

Epidemická situácia sa zhoršuje, hospitalizácie pribúdajú rýchlejšie než pred rokom. Konzílium preto navrhuje prísnejšie pravidlá pre nezaočkovaných.

Odborníci v piatok diskutovali o uvoľnení opatrení v čiernych okresoch. Budúci týždeň by sa v tejto farbe mala ocitnúť polovica Slovenka. Na prísne pravidlá covid automatu však dopláca domáci cestovný ruch. Hotely, reštaurácie či welness centrá sú na Slovensku zatvorené aj pre plne očkovaných.

Ľudia preto tieto služby vyhľadávajú v okolitých štátoch, kde sú pravidlá pre ľudí s vakcínou voľnejšie. Viaceré podniky sa na protest združujú v iniciatíve Voľná zóna a odmietajú rešpektovať vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva.

Prevádzky v čiernych okresoch nechali majitelia z tejto iniciatívy otvorené, lebo bez štátnej pomoci bude pre nich „tretia vlna ekonomicky ruinujúca“. Požadujú benevolentnejší prístup k tým, čo dostali proticovidovú injekciu.

Na Slovensku sa zaočkovalo viac než 2,3 milióna osôb a týždenne pribúda takmer 10-tisíc prvoočkovancov. Prevádzkam by preto pomohlo, keby mohli byť v čiernych okresoch otvorené aspoň pre ľudí po dvoch dávkach očkovacej látky.

Politická vôľa na takéto rozhodnutie je. Koaličné strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí minulý týždeň uviedli, že očkovaní si zaslúžia výhody a treba naplniť heslo „Vakcína je sloboda“.

V stredu tento nápad podporil aj premiér Eduard Heger z najsilnejšej koaličnej strany OĽaNO. „Myslím si, že sa tomuto potrebujeme povenovať, aby sme prevádzky mohli vrátiť do života pre zaočkovaných ľudí, lebo vieme, že nie sú ohrození,“ konštatoval predseda vlády s tým, že väčšinou nekončia v nemocniciach. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) sa v stredu stretol na Úrade verejného zdravotníctva s hygienikmi. Radili sa vraj o tvrdšom vynucovaní opatrení v okresoch, kde je veľa hospitalizovaných. Minister navrhol prísnejšie kontroly na úrovni regionálnych hygienikov, nevylúčil však viac slobody pre zaočkovaných.

„Pokiaľ niekto otvorí prevádzku v čiernom okrese pre očkovaných, tak tam očkovaní musia byť vrátane zamestnancov,“ opísal Lengvarský svoju predstavu o uvoľnení opatrení a súčasnom sprísnení kontrol.

Definitívne rozhodnutie o uvoľnení opatrení si chce koalícia nechať odobriť vedeckou obcou.

Pribudlo najviac pozitívnych, nemocnice sa plnia

Konzílium odborníkov, poradný orgán hlavného hygienika a ministra zdravotníctva, ešte pred týždňom neodporučilo dávať zaočkovaným viac slobôd, lebo epidemická situácia sa plošne zhoršuje.

Pandémia však naďalej rýchlo naberá na obrátkach. V priemere denne vychádza viac než šesťtisíc infikovaných pri vysokej pozitivite, čiže nakazených je oveľa viac ľudí, než ich odhalia testy. Počet hospitalizovaných oproti minulému týždňu narástol o 45 percent. „Každé dva týždne sa počet výjazdov zdvojnásobuje, budúci týždeň to bude okolo tritisíc výjazdov týždenne,“ predpokladá Matej Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz.

Priemer počtu úmrtí sa za uplynulý týždeň oproti predchádzajúcemu viac než zdvojnásobil.

Foto: NCZI

Nárast hospitalizácií je podľa odborníkov rýchlejší než minulý rok. V nemocniciach je hospitalizovaných 1 964 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje 188 z nich. Nemocnice na východe a severe Slovenska takmer dosahujú svoje maximálne kapacity. Viaceré z nich museli pre covidových pacientov obmedziť takzvanú bielu medicínu.

Očkovaní a tí po prekonaní covidu možno dostanú úľavu

V tejto atmosfére sa konzílium opäť zaoberalo otázkou zvýhodňovania očkovaných. Medzi odborníkmi nepanoval konsenzus. Zatiaľ čo infektológ Vladimír Krčméry uvoľňovanie opatrení schvaľoval, epidemiologička Henrieta Hudečková v rozhovore pre Štandard povedala, že „covid automat, tak ako bol nastavený, sa za takýchto podmienok nemá dôvod meniť“.

„Zažívame déjà vu spred bývalých sviatkov. Pri súčasnom tepme sa do niekoľkých týždňov zaplnia všetky reprofilizované lôžka vo všetkých nemocniciach,“ povedala na úvod Alena Koščálová, primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny UNB – Kramáre.

„V Konzíliu vnímame, že reštriktívne opatrenia by sa mali týkať najmä tých, čo sa nezaočkovali. Nie preto, aby sme ich trestali, ale aby mali voľné lôžko v nemocnici, keď ho budú potrebovať,“ skonštatovala Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu.

Konzílium by opatrenia pre očkovaných a tých, čo covid prekonali, uvoľnilo len vtedy, ak k nim budú ľudia pristupovať zodpovedne. Navrhujú prísne kontroly hygienikov a súčasne obmedzenia pre nezaočkovaných.

Konzílium navrhuje obmedziť pohyb neočkovaných v čiernych okresoch

Koščálová prirovnala nezaočkovaných k horolezcom, ktorí chcú vysokú horu zdolať bez istenia a pri svojom páde zrazia aj tých, ktorí istenie majú – teda sa zaočkovali. Podľa Prokopovej bude treba prijať opatrenia, ktoré sú neobľúbené u politikov aj občanov.

„To, či sa vyhneme lockdownu, závisí od nás. Vírus sa šíri medzi ľuďmi toľko, koľko mu dovolíme. V tomto nastavení nevieme dať záruku, že sa mu vyhneme,“ povedala Koščálová.

Treba vraj obmedziť pohyb pre nezaočkovaných podľa definície covid automatu. To sa týka okresov v bordovej a čiernej farbe. Výnimky by však platili pre očkovaných a tých, čo covid prekonali pred nie viac ako 180 dňami.

„Treba vyžadovať covid pasy na vstup do zamestnania od červených okresov, stanoviť homeoffice pre tých, čo tak môžu pracovať. Ďalej krátkodobo na týždeň alebo dva prerušiť prezenčnú výučbu v bordových a čiernych okresoch, zakázať oslavy a posedenia v čiernych okresoch, zrýchliť podávanie tretích dávok vakcín, zvýšiť reprofilizované lôžka a urýchliť podávanie monoklonálnych protilátok,“ vymenovala Prokopová.

Konzílium odborníkov navrhuje zvážiť povinné očkovanie proti COVID-19 pre vybrané skupiny obyvateľov podobne ako v iných štátoch Európskej únie. Hovoria napríklad o personáli nemocníc, kde hrozí vysoké riziko nákazy.

Návrh odovzdáva konzílium vláde a ministerstvu zdravotníctva.


Ďalšie články