Plán očkovania na Slovensku: Starší medzi prvými a veľká kampaň

HOAX: Poèas pandémie COVID-19 sa objavil falošný návod, ako sa vyhnú oèkovaniu Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AFP

Očkovanie proti novému koronavírusu sa už rozbehlo v Británii, Spojených štátoch, Kanade či Rusku, ale v EÚ vakcína zatiaľ čaká na schválenie. Európske štáty sa už aj tak pripravujú na doposiaľ nevídané masové očkovanie obyvateľstva a Slovensko nie je v tomto smere žiadnou výnimkou.

V prípade vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, ktorú už podávajú v USA, veľkej Británii či Kanade a mala by po schválení doraziť aj na Slovensko, pôjde o očkovanie v dvoch dávkach. Začne sa jednou a o dva až tri týždne bude nasledovať druhá dávka.

Podľa aktuálneho vyjadrenia rezortu zdravotníctva by vakcínu mali dodať na Slovensko v januári, ale termíny závisia aj od schvaľovacieho procesu Európskej liekovej agentúry (EMA).

V Spojených štátoch či Británii je už očkovanie vakcínou od Pfizer/BioNTech schválené a v plnom prúde, ale v EÚ sa stále čaká na rozhodnutie liekového regulátora. S plynúcimi dňami pritom narastá tlak na EMA, ktorá v rámci Európskej únie kontroluje a povoľuje používanie všetkých liekov vrátane vakcín.

EMA dostala dáta od dvojice spoločností 1. decembra. Agentúra uviedla, že podmienečné povolenie by mala vydať najneskôr do 29. decembra. To však mnohým nestačí a najmä zo strany Nemecka sa objavujú tlaky na oveľa rýchlejšie konanie, keďže Pfizer/BioNTech zverejňovali čiastkové dáta už od októbra.

Vakcína, ktorú v spolupráci vyvinuli nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech a americký farmaceutický gigant Pfizer, má podľa amerického regulačného úradu 95-percentnú účinnosť a po schválení by sa mala používať aj na Slovensku.

Distribučné centrá na Slovensku

Sama príprava na vakcináciu je v plnom prúde aj v krajinách EÚ, aj keď ešte čakajú na rozhodnutie liekového regulátora. V prípade vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech je potrebné špeciálne uskladnenie aj doprava.

Tieto očkovacie látky sa musia skladovať, a teda aj prevážať v mraziacich boxoch pri teplote až mínus 70°C. Tisíce ampuliek s očkovacou látkou proti ochoreniu Covid-19 označenou ako BNT162b2 sa preto budú prepravovať v špeciálnych kontajneroch vybavených senzormi monitorujúcimi okrem polohy aj teplotu, otrasy a svetlo. Na udržanie extrémne nízkej teploty sú navyše vystlané suchým ľadom. V skladoch je preto nutná klimatizácia a záložné zdroje energie.

Zamestnanec sype suchý ľad do škatule s vakcínami proti koronavírusovej chorobe COVID-19 od firiem Pfizer a BioNTech. Foto: TASR/AP

Aj na takéto zložité skladovacie podmienky bude Slovensko podľa rezortu zdravotníctva po dodaní vakcíny pripravené. „Skladovaná bude v zmysle nastavených podmienok – hlboko mraziace boxy, klimatizácia a záložný zdroj energie. Takýchto miest bude na Slovensku 25,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová pre Štandard. Len pre porovnanie, v 83-miliónovom Nemecku má byť takýchto distribučných centier dovedna 60.

Prípravy na očkovanie

Tak ako v ostatných štátoch, kde sa už očkovanie proti novému koronavírusu rozbehlo, i na Slovensku ministerstvo zdravotníctva situáciu podrobne sleduje, monitoruje a ďalej pracuje na detailoch. Rezort uvádza, že je pripravená vakcinačná stratégia, ktorá je v podstate rovnaká ako všade inde.

„Ako prví budú očkovaní pracovníci, ktorí priamo pracujú s ľuďmi nakazenými vírusom. Popri zdravotníkoch budú očkovaní aj vojaci, policajti a hasiči. Takisto pracovníci kritickej infraštruktúry. Ďalšou skupinou sú pracovníci v domovoch sociálnych služieb. Nasledovať budú ľudia starší ako 65 rokov a klienti domovov sociálnych služieb, ktorí patria medzi najrizikovejších, a takisto pacienti s chronickými chorobami,“ uviedla Eliášová.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že vakcíny budú dodávané podľa plánu, ktorý je postavený vždy na najbližší štvrťrok. Odborníci odhadujú, že očkovanie bežnej populácie by sa mohlo začať na konci prvého štvrťroka 2021, teda niekedy na prelome marca a apríla. „Súčasne by sme začiatkom budúceho roka mali dostať dodávku vakcín od ďalšieho konzorcia farmaceutických spoločností,“ dodal rezort v reakcii pre Štandard. Všetko však bude závisieť od toho, kedy dá EMA vakcínam zelenú.

Kontajner s vakcínami proti koronavírusovej chorobe COVID-19 od firiem Pfizer a BioNTech. Foto: TASR/AP

Posúdenie žiadosti v EMA zvyčajne trvá sedem mesiacov od doručenia dát, ale vzhľadom na to, že celý vývoj vakcín bol veľmi urýchlený, tlačí sa aj na zrýchlené odsúhlasenie vakcín zodpovednými európskymi úradmi.

Ochota očkovať sa

Práve rýchlosť, s akou sa vakcíny proti ochoreniu Covid-19 vyvíjajú, patrí k hlavným dôvodom, pre ktoré časť verejnosti nie je ochotná dať sa očkovať. Kým v bežných podmienkach trvá takýto vývoj vrátane klinických testov roky (niekedy až 10 rokov), v prípade vakcíny na COVID-19 ide o necelých 12 mesiacov výskumu a testov.

Vôľa podstúpiť vakcináciu na nový koronavírus na Slovensku postupne rastie a je najvyššia od začiatku pandémie, ale zaočkovať by sa stále dalo len niečo vyše štvrtiny opýtaných. Očkovanie pritom bude mať plošný účinok v prípade, ak sa dá zaočkovať aspoň polovica populácie.

Prieskum „Ako sa máte, Slovensko?“, na ktorom sa podieľa Slovenská akadémia vied, ukazuje, že ak by bola dostupná vakcína na Covid-19 schválená Európskou liekovou agentúrou, tak by sa dalo zaočkovať len 26,8 percenta respondentov, zatiaľ čo 44,3 percenta by sa zaočkovať určite nenechalo. Zvyšok respondentov na otázku nevedel odpovedať. V porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami je ochota dať sa zaočkovať na Slovensku od apríla najvyššia.

Komunikačná kampaň

Ministerstvo zdravotníctva opakovane zdôrazňuje, že očkovanie proti vírusu SARS-Cov-2 spôsobujúceho ochorenie COVID-19 bude na Slovensku dobrovoľné. Práve preto však treba podľa šéfa rezortu Mareka Krajčího (OĽaNO) informovať verejnosť o jeho potrebnosti.

„Očkovanie považujeme za účinnú prevenciu, preto našou snahou bolo v prvom rade zabezpečiť dostatočné množstvo bezpečných očkovacích látok v čo najkratšom čase. Bude veľmi dôležité o výhodách a nevyhnutnosti očkovania verejnosť dobre informovať. Keďže nepôjde o povinné očkovanie, dôležitú úlohu budú mať pri vysvetľovaní najmä odborníci,“ povedal minister zdravotníctva.

V súvislosti s vysvetľovaním výhod očkovania pripravilo Krajčího ministerstvo informačnú a mobilizačnú PR kampaň na očkovanie. Jej cieľom je zlepšiť vnímanie očkovania a jeho bezpečnosti. Teda vysvetliť ľuďom, že očkovanie je bezpečné a chráni.

Rezort sa však nechce vyhýbať diskusiám, ktoré sa o možných rizikách očkovania stále vedú aj medzi odborníkmi v zahraničí. Plánuje preto pokračovať v odbornej diskusii s cieľom vytvorenia riešení na diskutované oblasti v téme očkovania. Do debaty chce ministerstvo zapojiť i zdravotné poisťovne, Štátny úrad kontroly liečiv (ŠÚKL) a odborné spoločnosti.

Komunikačná kampaň ministerstva zdravotníctva sa má zacieliť na ľudí vo veku od 16 rokov. Špecificky sa má zameriavať na ľudí, ktorí majú o očkovaní pochybnosti alebo spochybňujú jeho prínos v boji proti pandémii. Trvanie kampane rezort prispôsobí podľa vývoja situácie.

Minister zdravotníctva ešte koncom novembra sľuboval, že do konca roka bude na Slovensku 300-tisíc vakcín, ale zdá sa, že to bude až v januári. Až potom sa bude môcť dať proti ochoreniu COVID-19 postupne zaočkovať prvých 150-tisíc Slovákov.


Ďalšie články