Bill Gates chce očkovaním znižovať populáciu, ale cez záchranu detských životov

Na snímke americký miliardár Bill Gates reční na 47. výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose 19. januára 2017. Foto: TASR/AP

Americký miliardár skutočne opakovane hovoril o potrebe ekologickej udržateľnosti planéty znižovaním rastu populácie prostredníctvom programu masovej vakcinácie. Z podrobnejšej analýzy Gatesových slov však vyplýva, že nenavrhuje plošné vyvražďovanie obyvateľstva pomocou vakcín, ale aplikovanie pomerne starej vedeckej teórie.

Titulná stránka novín Sovereign Independent z roku 2011 sprevádzaná fotkou Billa Gatesa hlásala: „Znižovanie populácie prostredníctvom povinného očkovania. Riešenie uhlíkovej neutrality!“ Noviny boli vytlačené v júni 2011, pričom je v nich aj článok o nových zisteniach v súvislosti s teroristickým útokom v New Yorku z 11. septembra 2001.

Autorka príspevku v tejto súvislosti poukazuje aj na skutočnosť, že práve 11. septembra 2020 oznámila nemecká firma Pfizer, že jej vakcína proti novému druhu koronavírusu má 90-percentnú účinnosť.

„Vytlačené v roku 2011. Pozrite sa, o čom píšu – o 11. septembri. Kedy bola oznámená vakcína Billa Gatesa? Ľudia by si mali konečne uvedomiť, že pandémia nie je prirodzená, ale bola vždy plánovaná. Nie je to náhoda. Stále vám to opakujeme,“ uviedla autorka v komentári k fotografii.

Daný príspevok je novátorský v tom, že spája plány Billa Gatesa so symbolikou 11. septembra. V podstate však ide o starý naratív, ktorý na sieti koluje už takmer desať rokov. Odvoláva sa na slová, ktoré Gates skutočne povedal ešte v roku 2010 počas konferencie TED.

Prerieknutie alebo temné priznanie

„Svet má dnes 6,8 miliardy obyvateľov. Smerujeme k 9 miliardám. Teraz, ak urobíme naozaj dobrú prácu pri vakcínach, zdravotnej starostlivosti a reprodukčnej zdravotnej starostlivosti, mohli by sme to znížiť o 10 až 15 percent,“ vyhlásil vtedy skutočne miliardár.

Práve tento výrok sa stal častým zdrojom konšpiračných teórií, podľa ktorých Gates otvorene hovorí o vyhladzovaní populácie formou očkovania, pričom ľudia to aj napriek jeho údajnému priznaniu nechcú vidieť. Mnohé články na základe tohto vyhlásenia argumentujú, že Gates vie o nebezpečnosti vakcín a program očkovania v rozvojových krajinách podporuje, aby mohol zabíjať miestne deti a brzdiť tak v mene ekologickej agendy nárast svetovej populácie. Nahráva tomu skutočnosť, že miliardár sa skutočne už roky venuje otázke rastu populácie a jeho dosahu na ekológiu.

Najnovšia verzia hoaxu o Gatesovom údajnom priznaní, že chce pomocou očkovania vyhladzovať ľudí. Zdroj: Facebook

Ak sa však pozrieme aj na iné vyhlásenia Gatesa o vakcinácii, uvidíme, že kontext jeho slov je iný. Tvrdí, že plošné očkovanie znižuje mortalitu malých detí, čo má za následok aj postupný celkový pokles rastu populácie. Ako tento na pohľad odporujúci si mechanizmus funguje?

Prečo majú chudobní ľudia viac detí?

Gates vychádza z pomerne starej teórie, o ktorej sa v odborných kruhoch písalo už v 70. rokoch 20. storočia. Tá predpokladá, že chudobné rodiny, v ktorých je už tradične vysoká mortalita malých detí, rodia viac potomkov, aby zvýšili šancu, že niektoré prežijú. Naopak, v podmienkach, kde je dobrá zdravotná starostlivosť, stabilita a s ňou spojená nižšia mortalita detí, má v kombinácii s plánovaným rodičovstvom za následok stabilizovanie rastu populácie. Rodičia, ktorí žijú v regiónoch s nízkou detskou mortalitou, radšej splodia menej potomkov, do ktorých investujú viac energie a zdrojov s cieľom vytvoriť im predpoklady na kvalitnejší život.

Gates sa vo svojom notoricky známom príhovore odkazoval práve na to, že očkovanie detí v rozvojových štátoch je faktorom, ktorý výrazne znižuje ich mortalitu. Túto skutočnosť podporuje množstvo štúdií, ktoré sa zhodujú, že najmä očkovanie proti osýpkam a tetanu má mimoriadne pozitívny vplyv na nízku mortalitu malých detí.

Znižovanie detskej úmrtnosti prostredníctvom očkovania netreba, samozrejme, brať ako zázračný liek na nekontrolovateľný nárast populácie v najchudobnejších častiach sveta.

štúdie, ktoré síce pripúšťajú, že zníženie detskej mortality má pozitívny vplyv na stabilizovanie populácie, avšak ten je podľa ich výsledkov skôr zanedbateľný. Aj zástancovia tejto teórie však zdôrazňujú, že detská mortalita je len jedným z viacerých faktorov, ktoré majú v tomto smere pozitívny vplyv. Pridružiť sa k nemu musia plánované rodičovstvo a vzdelávanie žien.


Ďalšie články