Nová nemecká ministerka obrany Lambrechtová chce tvrdšie sankcie proti Rusku

Ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD). Foto: Lambrecht/FB Ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD). Foto: Lambrecht/FB

Ministerka Christine Lambrechtová chce Rusko trestať za pobyt ruských vojsk na ruskom území pri ukrajinskej hranici.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) vyzvala v nedeľu na prísnejšie sankcie voči Rusku pre zhromažďovanie ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou. Spravila tak pred svojou návštevou Litvy, kde okrem iného plánuje navštíviť aj vojská NATO.

Tí, ktorí sú zodpovední za akékoľvek prejavy agresie, musia čeliť „osobným následkom“, uviedla Lambrechtová s tým, že Nemecko a jeho spojenci by mali pozorne sledovať kroky ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spolupracovníkov.

Pripomeňme, že Rusko sa v tomto prípade žiadnej agresie nedopustilo, došlo iba k vojenskému cvičeniu na ruskom území.

Nemecká ministerka Lambrechtová to vie, napriek tomu navrhuje pritlačiť: „Musíme vyčerpať všetky možnosti súvisiace s ekonomickými a diplomatickými sankciami. Na všetkých našich ďalších krokoch by sme sa mali dohodnúť s našimi spojencami,“ uviedla Lambrechtová pre nemecký týždenník Bild am Sonntag.

Vyhlásenie Lambrechtovej bolo zverejnené tesne pred jej nedeľňajšou návštevou Litvy, kde sa stretne s rezortným kolegom Arvydasom Anušauskasom a navštívi nemeckých vojakov, ktorí sú v Litve rozmiestnení v rámci misie NATO.

Litva sa, rovnako ako aj ostatné pobaltské krajiny – Lotyšsko a Estónsko –, obáva o mieru bezpečnosti v regióne po tom, ako Rusko podľa Západu zhromaždilo v blízkosti ukrajinských hraníc desaťtisíce vojakov. Podľa litovského prezidenta Gitanasa Nausédu je bezpečnostná situácia v regióne „pravdepodobne najhoršia za posledných 30 rokov“.

Kyjev aj Západ obviňujú Moskvu z toho, že v rámci možných príprav na vojenskú inváziu nahromadila pri hraniciach Ruskej federácie s Ukrajinou desaťtisíce vojakov. Kyjev sa domnieva, že k možnej eskalácii, respektíve invázii by mohlo dôjsť koncom januára 2022. Moskva popiera, že plánuje útok, chce však záruky, že Ukrajina sa nikdy nestane členom NATO.

Do Pobaltia sa v pondelok vyberie aj Zuzana Čaputová. Prezidentka navštívi v pondelok slovenských vojakov v Lotyšsku. Stane sa tak v rámci tradičných predvianočných návštev príslušníkov Ozbrojených síl SR pôsobiacich v zahraničných misiách. Stretne sa aj s lotyšským prezidentom Egilsom Levitsom. Slovenský kontingent pôsobí na základni Adaži v rámci predsunutej prítomnosti NATO.

(tasr, fed)


Ďalšie články