Pat v USA: Biden a Trump idú do zákopov

Volebný deň v Spojených štátoch sa čoraz viac naťahuje. Pomery medzi Donaldom Trumpom a Joe Bidenom sa vyrovnávajú v niektorých štátoch po stotinách percent. Zároveň dochádza k pomalému spočítavaniu hlasov, ktoré je zapríčinené hlasovaním poštou.

Donald Trump a Joe Biden. Foto: TASR/AP Donald Trump a Joe Biden. Foto: TASR/AP

Isté však je, že sa nenaplní to, čo mnohí považovali za jednoznačné – rýchle a absolútne víťazstvo Bidena.

Kedy zlyhal Biden?

Demokrati išli do volieb s predsavzatím vyhrať aj v tých štátoch USA, ktoré v roku 2016 získal Trump. Z pohľadu na aktuálnu volebnú mapu je však jasné, že tento plán im nevyšiel. Florida, Ohio či Texas sú stále republikánske, Trump však stratil Arizonu.

Z výsledkov celonárodného prieskumu, tzv. exit pollov, uskutočneného americkou spravodajskou stanicou CNN vyplynulo, že Biden nedokázal osloviť hispánsku menšinu do takej miery ako Hillary Clintonová.

V Georgii a štáte Ohio získali demokrati o 40 percent voličov menej než v roku 2016, v prípade Floridy to bolo 15 percent. Podľa analytikov je tento výsledok spôsobený tým, že demokrati zamerali svoju kampaň na rasové otázky, zatiaľ čo väčšina voličov sa rozhodovala na základe ekonomického programu.

Arogantný Trump

Tí, čo očakávali, že Trump kvôli spackanému postoju ku koronavírusovej kríze a celonárodným protestom naberie istú dávku sebareflexie, boli očividne naivní.

Keď Trump zistil, že realita neodzrkadľuje odhady prieskumov a situácia sa obracia v jeho prospech, skĺzol do svojského spôsobu komunikácie a postaral sa o vybičovanie emócií.

Počas mimoriadneho príhovoru vo Východnej miestnosti Bieleho domu Trump vyhlásil, že tieto voľby vyhral, aj keď všetky hlasy ešte neboli spočítané.

Trump taktiež napadol proces sčítavania hlasov a uviedol, že sa obráti na Ústavný súd, pretože časti jeho voličov nebolo umožnené zahlasovať.

Požadoval tiež zastavenie hlasovania, pretože demokrati budú podľa neho zavádzať a nepravdivo pripisovať hlasy Bidenovi. Predpokladá sa totiž, že hlasy odovzdané poštou, kvôli ktorým sa výsledky volieb natiahli, pomôžu práve Trumpovmu súperovi.

Po tomto vyhlásení prezidenta síce stále nie je isté, kto je skutočným víťazom volieb, jedno však isté je – Amerika je rozdelená a porazený bude žiadať o prepočítavanie hlasov.

Krajine tiež hrozia občianske nepokoje. Pred voľbami sa na výtržnosti pripravovali aj americkí podnikatelia, ktorí barikádovali svoje prevádzky v niektorých mestách.

Čo by mohlo pomôcť Bidenovi?

Pomer síl je zatiaľ 238 hlasov voliteľov ku 213, pričom víťaz potrebuje 270 hlasov. Všetko napovedá tomu, že Biden z doteraz nesčítaných štátov získa na svoju stranu Nevadu, ktorá na seba však viaže len šesť hlasov.

Sľubne sa pre Bidena vyvíja aj situácia v Michigane, kde vyhráva o pár desatín percenta a mohol by získať 16 hlasov voliteľov. Voľby tam v roku 2016 vyhral Trump tesne s náskokom 0,23 percenta, čo robilo približne 10 700 hlasov.

Najprekvapivejším momentom týchto volieb je zatiaľ Wisconsin, kde Biden vyhráva o vyše 20 000 hlasov, zatiaľ čo v roku 2016 rozhodol o víťazstve Trumpa porovnateľný počet hlasov. Wisconsin na seba viaže desať hlasov.

Ak by sa teda Bidenovi podarilo vyhrať v týchto troch štátoch, pripísal by si 32 hlasov, čím by ich celkový počet stúpol na 270 a stal by sa víťazom. Vzhľadom na to, že aj v roku 2016 rozhodli v týchto štátoch podobné rozdiely v odovzdaných hlasoch, je tento scenár najpravdepodobnejší.

Má ešte Trump nádej?

Prezident zatiaľ vyhráva v Pennsylvánii a napriek tomu, že je sčítaných len 64 percent odovzdaných hlasov, rozdiel je veľmi vysoký. Očakáva sa, že Trump vyhrá a pripíše si 20 hlasov voliteľov.

Ani v Severnej Karolíne to zatiaľ nevyzerá tak, že by Trump zopakoval svoje jednoznačné víťazstvo z predchádzajúcich volieb. Zatiaľ vyhráva o vyše 76 000 hlasov, ale tento rozdiel sa môže dramaticky zmeniť, keď sa zrátajú hlasy poslané poštou. Je preto otázne, či si pripíše 15 hlasov voliteľov.

V štáte Georgia zatiaľ vedie o vyše 100 000 hlasov, takže jeho náskok vyzerá jednoznačnejšie a tým aj šance na 16 hlasov voliteľov.

Jednoduchá matematika nám však dokáže, že aj keby sme zrátali hlasy voliteľov za štát Goergia, Severná Karolína a Pennsylvánia, získa Trump len 264 hlasov a nevyhrá.


Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok