Viete, kde je najdlhší balkón? A kto vyrobil najväčšiu omeletu? Aj Slovensko má svoje netradičné rekordy

Najväèšia omeleta zo Žiliny Nadšenci zo Žiliny sa zapísali do Knihy slovenských rekordov v roku 2018, keď vyrobili omeletu zo 718 kusov vajec. Tento rok ich výrazne prekonali Topoľčanci. Foto: TASR


V tomto roku sa do Knihy slovenských rekordov zapísali viaceré rekordy. Čitateľom Štandardu ponúkame ich výberový prehľad.

Najmenší betlehem z drôtu v škrupinke

19. januára: Márii Krajčovej zo Žiliny, ktorá sa venuje umeleckému drotárstvu 25 rokov, sa podarilo z jedného kusu drôtu vytvoriť najmenší betlehem. Jeho miniatúrne rozmery sú 8 krát 7 milimetrov a osadený je v malom lieskovci, ktorý má priemer 13 milimetrov.

Mária Krajčová. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Najdlhší balkón na Slovensku majú v Trenčíne

28. februára: Za veľdielom na bytovke na ulici Jána Zemana v Trenčíne treba vidieť zámočníka Petra Dobiáša, ktorý zrealizoval kompaktnú previsnutú nosnú konštrukciu ohraničenú zábradlím, teda balkón, ktorý mal dĺžku 86,40 metra. Aby toto dielo, zapísané medzi slovenské rekordy ako najdlhší balkón na Slovensku, bolo pevné a stabilné, museli na konštrukcii a betónovej podlahe vyvŕtať viac ako 2 500 dier.

Foto: slovenskerekordy.sk

Hromadné tancovanie ľudovky Čerešnička

25. júna: Základná škola na Tematínskej ulici v Novom Meste nad Váhom sa na záver školského roka rozhodla nacvičiť ľudový tanec Čerešnička. Keďže do hromadného tancovania sa zapojilo 520 žiakov a pedagógov, táto škola si pripísala na svoje konto piaty slovenský rekord.

Foto: slovenskerekordy.sk

Najväčšia zbierka samolepiacich etikiet ovocia a zeleniny

21. júla: Od roku 2010 sa venuje Stanislav Novotný z Košíc pomerne netradičnej záľube – zbieraniu samolepiacich etikiet z ovocia a zeleniny. Tie sú rozdelené do sekcie banány, exotické ovocie, jablká – hrušky, citrusy, melóny, zelenina a ananás. Nechýba presná evidencia pošty, pričom sa kontaktuje so zberateľmi z celého sveta. Jeho kolekcia obsahuje 34 001 kusov etikiet.

Najviac zapálených zápaliek v rade za sebou

25. júla: Dvakrát padol tento rok slovenský rekord v ojedinelej záľube zapaľovania zápaliek jednej od druhej. Najskôr, od začiatku júna, bol jeho držiteľom Jozef Horvatovič z Bratislavy s počtom 3 210 kusov. Rekord sa však dlho neohrial, pretože Pavol Ďurdík z Púchova zapálil v rade za sebou 4 080 zápaliek, čo bolo o 870 viac.

Najmenšia slovenská pizza

11. augusta: Rekordy sa realizujú nielen v kategórii maxi, ale aj mini. V tejto kategórii sa podaril ojedinelý kúsok pizzerii v oravskej obci Nižná. Podľa klasickej receptúry a s nápaditým obložením v nej upiekli miniatúrnu pizzu s priemerom 53 milimetrov.

Foto: slovenskerekordy.sk

Najväčšia slovenská omeleta

14. augusta: Gurmánsky rekord v príprave najväčšej omelety z vajíčok sa zrodil v Topoľčanoch pod taktovkou šéfkuchára Jozefa Zemaníka. Spotreboval na ňu presne 1 020 vajíčok a aby chutila tak, ako má, pridal ďalšie ingrediencie, ako napríklad slaninu, cibuľu, zelený hrášok i šampiňóny. Špecifikom rekordu bolo aj to, že ako zdroj tepla poslúžilo klasické ohnisko, nie plynové horáky, a omeleta bola pripravená na rekordnej viac ako 1,5-metrovej panvici.

Foto: slovenskerekordy.sk

Najväčšia zbierka modelov kamiónov

20. augusta: Ľubomír Samseli zo Spišskej Novej Vsi je vášnivým zberateľom modelov kamiónov z celého sveta. Ide o modely v mierke 1:87. Zatiaľ čo v roku 2019 ich mal pri prvom zápise 1 065, tento rok v auguste si dal potvrdiť nový rekord. V jeho zbierke je 2 301 kamiónov, ktoré sú uložené podľa abecedy i ročníkov.

Najvyššia fazuľa ešte podrástla

25. septembra: Igor Mrva z Bratislavy, ktorý svoje pestovateľské a záhradkárske práce realizuje vo Veľkých Levároch, opäť prepisoval tabuľku slovenských rekordov. Vlani vypestoval fazuľu vysokú 632 centimetrov, avšak tento rok narástla do výšky 868 centimetrov, čiže ešte o 236 centimetrov viac ako minulý rok.

Foto: slovenskerekordy.sk

Najdlhšia reťaz z lístia

19. novembra: V rámci jesenných aktivít sa pedagogickí pracovníci a žiaci Základnej školy Andreja Kmeťa v Leviciach dohodli, že sa pokúsia o slovenský rekord vo vytvorení najdlhšej reťaze z lístia. Viac ako 500 detí, rodičov a pedagogických pracovníkov vytvorilo reťaz z lístia dlhú 450 metrov.

(tasr)


Ďalšie články