Vitajte vo svete, kde 8-ročné dieťa zarobí hraním desaťtisíce

Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Sedieť pred monitorom a hrať videohry, kým sa peniaze z reklamy, od sponzorov a fanúšikov hrnú na účet. Či sa to niekomu páči, alebo nie, toto je dnes snom mnohých detí a tínedžerov.

Takzvané e-športy, teda také pri ktorých hráči zväčša sedia pri počítačoch alebo herných konzolách, sú nepochybným fenoménom súčasnosti. Snažia sa dokonca pretlačiť na olympiádu medzi skutočných športovcov a tisícky divákov online alebo sa priamo v multimediálnych arénach dívajú na to, ako si to ich obľúbené tímy, zložené v zásade len z mladých ľudí, medzi sebou „rozdávajú“ vo virtuálnom priestore.

Či už ide o futbalové simulátory alebo obľúbené akčné „strieľačky“ typu „posledný živý vyhráva“, hlavne všetko online a ideálne „streamované“, teda vysielané naživo v reálnom čase, aby súperiace tímy či jednotlivcov mohli sledovať čo najväčšie masy. Nevadí, že sa hráči nepohnú zo stoličiek a jediné, čo sa hýbe sú ich prsty po klávesnici, myši či hernom ovládači. E-šport sa stáva stále obľúbenejším, čím priťahuje divákov a spolu s nimi obrovské sumy peňazí.

Veľké oči na veľké peniaze

V e-športe sa točia milióny dolárov a nečudo, že detským snom sa dnes stále častejšie stáva kariéra profesionálnych hráčov e-športu, alebo keď už nie to, tak aspoň YouTuberov, zdieľajúcich svoje dojmy z hier.

Podľa dostupných štatistík sa trhové príjmy z e-športu za rok 2020 vyšplhali v globále na 950 miliónov dolárov, čo je o takmer 200 miliónov viac ako v roku 2018, a to ani zďaleka nie je všetko. Podľa odhadov by sa mohli trhové príjmy z e-športu vyšplhať na astronomických 1,5 miliardy dolárov už o tri roky. Najväčšie trhy pre tento druh podnikania sú v Severnej Amerike a Ázii, menovite v USA a Číne, ktorá je v tomto odvetví piatou krajinou na trhu.

Detská práca alebo len hra?

V e-športe existuje pomaly ale isto silná konkurencia a majitelia tímov si „vychovávajú“ a trénujú nových členov doslova od malička, keďže čím mladší začnú, tým skôr sa môžu dostať medzi profesionálov, medzi ktorými tridsiatnikov už zväčša nenájdete – to je pre e-šport hráčov vek, kedy už s hraním končia.

Jeden konkrétny, aj keď extrémny príklad za všetky, je Team 33, ktorý podpísal zmluvu len s 8-ročným hráčom obľúbenej akčnej strieľačky Fortnite Josephom Deenom.

Napriek tomu, že malý Deen je ešte iba dieťa, vo svojej obľúbenej hre je extrémne šikovný a vďaka tomu je teraz plnohodnotným členom Team 33. Ten mu vyplatil 33-tisíc dolárov ako vstupný bonus a venoval mu hráčsku výbavu za ďalších 5-tisíc.

Na takýto „kontrakt“ začala upozorňovať hráčska komunita a padajú otázky, či nejde o zneužívanie detí na prácu a zisk. Mnohé tímy však pristupujú k rovnakej praxi a hráčov si vychovávajú až kým nemajú aspoň 13 alebo 18 rokov, aby sa mohli legálne prihlasovať na oficiálne turnaje.

Choro, alebo minimálne morálne pokrivene, pôsobí argument sponzora a zakladateľa tímu Team 33, Tylera Gallaghera, ktorý tvrdí, že nie je potrebné sa ani zaoberať pracovnými zákonmi, pretože podľa neho Deen síce má iba 8-rokov, ale vraj nepracuje. „Len sa hrá. Vstane v sobotu ráno, alebo príde zo školy o piatej a hrá sa, či už s nami alebo bez nás,“ uviedol pre portál Kotaku.

Podľa Gallaghera je v poriadku aj to, že malý chlapec dostal desaťtisíce dolárov len tak, pretože Team 33 vraj verí v jeho schopnosti a berie to ako investíciu do budúcnosti. Podrobnosti kontraktu sú tajné, ale vraj v ňom od Deena nie je nič vyžadované. Ak sa neukáže na víkendovom „tréningu“ s ostatnými členmi tímu, tak mu údajne nehrozia žiadne postihy.

Súčasťou kontraktu s 8-ročným Deenom je podľa Gallaghera aj možnosť, že v prípade, ak by sa málo venoval škole a domácim úlohám, tak dôjde k úplnému zrušeniu zmluvy.

Hrať spolu s tímom na oficiálnych súťažiach bude môcť Deen od 13 rokov. Team 33 má však prednostné právo odmietnuť ho nasadiť a môže znova vyjednať jeho kontrakt alebo nechať inú organizáciu, aby ho prihlásila. Gallagher opakovane tvrdí, že to, čo Deen robí, nie je práca alebo spôsob ako na ňom zarábajú peniaze.

Škola na prvom mieste

Deenova matka Gigi, ktorá kontrakt ako jeho zákonný zástupca uzavrela v jeho mene, tvrdí, že prednosť má vždy škola, ale potom ho už vraj nenúti robiť nič, čo by sám nechcel. Priznáva však, že sa už objavili prvé problémy.

„V jednom momente sa nemohol odtrhnúť od hry a ja som mu povedala, že má hodinový limit. Cez týždeň sa môže hrať iba hodinu, keď si splní školské povinnosti, ale on sa chcel hrať ďalej, tak som mu dala na týždeň domáce väzenie. Viac sa potom snažil v škole, aby získal čas na hranie späť,“ tvrdí matka malého Deena.

Experti na pracovné právo si však nie sú úplne istí, či Gallagherove tvrdenie o tom, že nejde o detskú prácu, sú nepriestrelné. „Ak Deenova situácia nie je prácou, tak v akom bode už prekračujeme túto hranicu?“ kladie si otázku právnik Ryan Fairchild.

Počas telefonického rozhovoru, ktorý portál Kotaku viedol s Deenom, jeho matkou a Gallagherom, bol chlapec hanblivý a na väčšinu otázok nebol schopný plynule odpovedať. Vysvetliť nevedel ani to, prečo v hre používa online prezývku „33 Gosu“. Jednoducho preto, že ju vymyslel Gallagher osobne. Deen tvrdí, že sa teší, že je členom Team 33 a chce byť podľa vlastných slov lepší a lepší, aby bol najlepším hráčom, ale vraj na to ani nemusí akosi extra veľa trénovať.


Ďalšie články