Microsoft kúpi hernú spoločnosť Activision Blizzard za rekordných 60 miliárd eur, sľubuje kultúru proaktívnej inklúzie

Logo korporácie Microsoft, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Logo korporácie Microsoft, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Rekordný nákup oznámila korporácia Microsoft. Za viac ako 60 miliárd eur plánujú odkúpiť herné štúdio Activision Blizzard. Z Microsoftu sa tak môže stať tretia najväčšia herná spoločnosť sveta. Activision Blizzard je medzičasom v centre niekoľkých kontroverzií, ako aj vyšetrovania zo strany americkej federálnej vlády.

Korporácia Microsoft oznámila, že plánuje odkúpiť herné štúdio Activision Blizzard. To má za sebou mnoho úspešných sérií, ako sú napríklad Warcraft, Starcraft, Diablo či Call of Duty. V posledných rokoch ju však sprevádzalo aj viacero škandálov.

Podľa dostupných informácií ponúkol Microsoft za odkúpenie rekordnú sumu 68,7 miliárd dolárov (60,61 miliárd eur). Pokiaľ sa obchod uskutoční, pôjde o najdrahšiu hernú akvizíciu v histórii. Pre porovnanie, ide asi o dvaapolnásobok štátneho rozpočtu Slovenska, ktorý na rok 2022 počíta s výdavkami 25,4 miliárd eur.

Na druhom mieste herných akvizícií je zatiaľ ďaleko za Microsoftom nedávna ponuka spoločnosti Take-Two pre štúdio Zynga v sume „len“ 12,7 miliárd dolárov (11,2 miliárd eur). Samotný Microsoft minulý rok odkúpil herného vydavateľa ZeniMax Media za 7,5 miliárd dolárov (6,62 miliárd eur).

Ohlásenie najnovšieho zámeru sa odzrkadlilo aj na trhu cenných papierov. Hodnota akcií Activision Blizzardu poskočila o viac ako 25 percent, zatiaľ čo akcie Microsoftu paradoxne klesli, zhruba o dve percentá.

Dosah na herný trh

Tvorcovia operačného systému Windows a hernej konzoly Xbox sa v poslednom desaťročí vrhli hlavou napred do herného priemyslu. Microsoft dnes vlastní už zhruba 23 herných štúdií. Toto číslo ešte porastie, až sa podarí uzavrieť odkúpenie štúdia Activision Blizzard. Korporácia sa tak zároveň stane tretím najväčším herným štúdiom na svete, za čínskym Tencentom a japonským Sony.

„Dokým sa transakcia neuskutoční, Activision Blizzard a Microsoft Gaming budú fungovať nezávisle od seba. Akonáhle obchod spečatíme, Activision Blizzard sa bude zodpovedať mne, generálnemu riaditeľovi Microsoft Gamingu,“ uviedol v oznámení Phil Spencer, ktorý šéfuje hernej odnoži pre Microsoft.

Activision Blizzard je medzitým stále v stredobode kontroverzií, žalôb, ako aj federálneho vyšetrovania pre podozrenia z diskriminácie tamojších zamestnankýň. Viacero pracovníkov taktiež vyzvalo riaditeľa štúdia Bobbyho Koticka, aby odstúpil za údajné ututlávanie šikany a diskriminácie na pracovisku.

Možno aj preto nezabudol Spencer spomenúť, že Microsoft je oddaný „inklúzií vo všetkých aspektoch hier, medzi zamestnancami aj hráčmi,“ a korporácia chce priniesť do herného štúdia svoju „kultúru proaktívnej inklúzie“.

Matematika je rasistická

Dôvodov na toto vyhlásenie však môže byť viacero. Microsoft sa prezentuje ako spoločnosť, ktorá podporuje progresívnu agendu. Len pár dní dozadu informoval Štandard o tom, že spoločnosť pridala dobrovoľný filter politicky nekorektných výrazov do programu Word z balíka Office 365.

Zakladateľ Microsoftu Bill Gates zasa skrz svoju nadáciu v minulosti daroval milión dolárov (okolo 880-tisíc eur) organizácii The Education Trust, ktorá podporuje takzvanú „rovnostársku matematiku“ v školských osnovách.

Kurz okrem iného konštatuje: „Kultúra belošskej nadradenosti sa vyníma v matematickej triede… pokiaľ je zámer učenia získať správnu odpoveď. Koncept čisto objektívnej matematiky je jednoznačne nesprávny, ako aj jej učenie v tomto zmysle. Dodržiavanie predstavy, že vždy existuje správna a nesprávna odpoveď udržiava objektivitu a strach z otvoreného konfliktu.“ Niečo veľmi podobné znelo aj v odporúčaní úradu pre vzdelávanie v americkom štáte Oregon.


Ďalšie články