Matematika môže byť rasistická. Objektivita patrí k belošskej nadvláde, tvrdí vzdelávací úrad v Oregone

Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Hľadanie jedinej správnej odpovede či objektivita sú súčasti belošskej nadvlády. To hovorí kurz pre učiteľov, ktorý odporúča v Oregone tamojší štátny úrad pre vzdelávanie.

V americkom štáte Oregon posúvajú politickú korektnosť na novú úroveň. Oregonský úrad pre vzdelávanie (ODE) odporúča učiteľom nové školenia proti rasizmu, vďaka ktorým majú „zničiť rasizmus v matematike“, informuje Fox News.

Školenie s názvom Mikrokurz cesty k matematickej rovnosti je pre učiteľov stredných škôl, ktorý im má pomôcť bojovať proti infiltrácii kultúry belošskej nadvlády či rasizmu v matematike. Ako sa tieto veci prejavujú?

Problematické je podľa nich sústredenie sa na hľadanie správnej odpovede či fakt, že študenti musia dokázať svoj postup k správnemu výsledku. „Koncept matematiky ako čisto objektívnej disciplíny je jednoznačne nesprávny,“ píše sa v opise kurzu.

„Dôraz na predstavu, že existujú správne a nesprávne odpovede, udržuje objektivitu a vytvára strach z otvoreného konfliktu,“ pokračuje sprievodný text. Kurzu sa zastal aj vedúci ODE Colt Gill, podľa ktorého je spomínané školenie nápomocné pre učiteľov v zlepšovaní výsledkov černošských, hispánskych a viacjazyčných študentov.

Objektivita = belošská nadradenosť

So školením je prepojený aj pracovný zošit s názvom „Rozbíjanie rasizmu“, v ktorom je tiež objektivita identifikovaná ako vlastnosť belošskej nadvlády. Dopúšťate sa jej vraj vtedy, ak si myslíte, že existuje niečo ako objektivita alebo neutralita.

Učitelia sú preto motivovaní, aby študentom zadávali úlohy s viacerými odpoveďami, alebo učili nie matematiku, ale takzvanú „etnomatematiku“. Pod tým si treba predstaviť boj proti matematike, ktorá nejakým spôsobom „podporuje“ kapitalizmus, imperializmus či rasizmus.

V Spojených štátoch ide o súčasť tzv. kritickej rasovej teórie, ktorú tam tlačia do štátnych inštitúcií a úradov. V minulosti vyvolala kritiku napríklad kontroverzná grafika Národného múzea afroamerickej histórie a kultúry, kde identifikovali „belošstvo“.

Tam vymenovali ako znaky belošskej nadradenosti napríklad dobré rozhodovacie schopnosti, spoliehanie sa na samého seba či plánovanie do budúcnosti a schopnosť odoprieť si uspokojenie na neskôr.


Ďalšie články