Otváranie naprieč Európou. Opatrenia uvoľňujú Dánsko, Fínsko, Francúzsko či Holandsko

Európsky štáty s rekordnými počtami nakazených uvoľňujú niektoré opatrenia. Počet hospitalizovaných a kriticky chorých totiž dramaticky nestúpa.

železnièná stanica ¾udia cestujúci ochranné rúška Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú na železničnej stanici Garibaldi v Miláne. Foto: TASR/AP

Európa zaznamenáva v roku 2022 prudký nárast prípadov COVID-19. Niektoré krajiny hlásia denné rekordné počty novoinfikovaných od vypuknutia pandémie. Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre európsky región Hans Kluge v rozhovore pre agentúru AFP povedal, že práve šírenie vysokonákazlivého omikronu by mohlo prispieť k ukončeniu pandémie v Európe. 

Podľa Klugeho by sa omikronom do marca mohlo nakaziť zhruba 60 percent obyvateľov Európy. Po odznení súčasnej masívnej vlny by vraj mohlo nasledovať niekoľkomesačné „pokojné obdobie“ vďaka globálnej imunite, ktorú obyvateľstvu zaistí očkovanie a prekonanie covidu.

Napriek tomu vyzval šéf WHO na obozretnosť, lebo „mutačný potenciál nového koronavírusu nás už viackrát prekvapil“. Silne preočkované európske štáty však tvárou v tvár premorujúcej sa spoločnosti uvoľňujú niektoré opatrenia.

Dánsko zrušilo takmer všetky obmedzenia

Za posledný týždeň pribúdalo v šesťmiliónovom Dánsku každý deň od 33- do 47-tisíc pozitívnych ľudí. Také vysoké čísla by boli pred súčasnou vlnou omikronu ťažko predstaviteľné, píše agentúra DPA.

Počty covidových pacientov vo vážnom stave však zostávajú relatívne nízke. Podľa odborníkov k tomu prispievajú aj vysoká úroveň zaočkovanosti (81 percent druhou dávkou a takmer 61 percent treťou dávkou) a miernejšie príznaky, ktoré vyvoláva omikron. Na JIS leží v Dánsku len 31 pacientov a len 15 pacientov si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová povedala, že Dánsko podľa nej už prekonalo kritickú fázu pandémie. „Sme pripravení vystúpiť z tieňa koronavírusu. Dať ‚zbohom‘ obmedzeniam a povedať ‚vitaj‘ životu v podobe, akú sme poznali predtým,“ uviedla Fredriksenová.
      
Od 1. februára už nie je v Dánsku povinné nosenie rúšok na verejnosti, napríklad pri cestovaní v hromadnej doprave. Opäť sa môžu otvoriť nočné kluby či reštaurácie a pri vstupe do rôznych prevádzok už nebude potrebné predkladať covidpasy ani negatívny výsledok testu. Bez obmedzení sa budú môcť konať aj hromadné podujatia.

V platnosti aj po 1. februári zostávajú opatrenia pre osoby prichádzajúce do Dánska, ktoré musia pri vstupe do krajiny predkladať potvrdenie o zaočkovaní alebo prekonaní covidu. Nezaočkovaní cestovatelia musia pri príchode zo zahraničia absolvovať test a prípadne sa odobrať aj do karantény, v závislosti od toho, odkiaľ prichádzajú. Tieto obmedzenia by mali platiť ešte štyri týždne.

Okrem toho stále platia odporúčania pre nemocnice a domovy sociálnych služieb, ktoré by mali naďalej od návštevníkov žiadať nosenie rúšok a predkladanie covidpasov.

Vo Fínsku smiete piť o tri hodiny dlhšie

Fínska ministerská pracovná skupina pre koronavírus minulý štvrtok tiež navrhla zrušenie niektorých pandemických obmedzení. V krajine tisícich jazier sa zaočkovalo takmer 75 percent populácie a počet hospitalizovaných aj pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti klesá.

Týždenný výskyt pozitívne testovaných vo Fínsku. Foto: thl.fi

Zmeny v opatreniach sa týkajú reštaurácií a podujatí, kde sa riziko nákazy považuje za nízke. Podľa národného zdravotného inštitútu THL patria medzi takéto nízkorizikové lokality napríklad knižnice, múzeá, telocvične, kiná, divadlá, koncertné sály, divácke športy a iné verejné podujatia, kde má každý svoje presne určené miesto.
      
Od 1. februára môžu stravovacie zariadenia zostať otvorené do 21:00 namiesto doterajšej 18:00. Alkohol sa smie predávať o tri hodiny dlhšie, čiže do 20:00 namiesto doterajšieho času 17:00. Bary a reštaurácie, ktoré slúžia primárne na predaj alkoholu, sa však musia aj naďalej zatvoriť o 18:00.

Holandsko hlási nepokoje a otvorenie reštaurácií a kultúry

Holandsko nariadilo ako jediný európsky štát po vzostupe omikronu lockdown. Štát s populáciou 17,5 milióna ľudí zaznamenáva za posledný týždeň v priemerne 52-tisíc pozitívnych prípadov denne. Počet pacientov na JIS stagnuje, ale počet covidových pacientov v menej vážnom stave sa zvyšuje.

Plne sa zaočkovalo 86,2 percenta ľudí a posilňujúcu dávku dostalo viac než 57 percent Holanďanov.

Hospitalizovaní pacienti mimo JIS. Foto: LCPS


„Udržiavanie najprísnejších opatrení v platnosti oveľa dlhšie poškodzuje naše zdravie a našu spoločnosť,“ povedal minulý utorok minister zdravotníctva Ernst Kuipers. Od stredy 26. januára sú v Holandsku reštaurácie a bary, kiná, divadlá, hudobné sály, múzeá, zoologické záhrady a zábavné parky otvorené až do 22:00. Návštevníci sa však musia preukázať covidpasom.

V utorok 8. marca tamojšia vláda rozhodne, či je možné zmierniť ďalšie obmedzenia.

Francúzsko ruší limity pre publikum

Francúzsky premiér Jean Castex uviedol, že Francúzsko od 2. februára zruší kapacitné limity publika v koncertných sálach, na športových zápasoch a iných podujatiach. Rušia sa aj povinné rúška vonku.

Od stredy sa už nebude vyžadovať práca z domu. Francúzska vláda pôvodne naliehala, aby ľudia pracovali z domu aspoň tri dni v týždni. Po novom to bude na uvážení jednotlivca. Práca z domu síce znižuje cirkuláciu vírusu, ale má negatívny vplyv na širšiu ekonomiku, lebo veľké časti obyvateľstva sa zdržujú mimo obchodných štvrtí a obchodov.

Od 16. februára sa zas otvoria nočné kluby a povolí sa jesť a piť na štadiónoch, v kinách a v MHD. Castex tiež vyjadril nádej, že po zimných prázdninách koncom februára sa podarí zmierniť pravidlá povinných rúšok pre školákov.

Francúzskom však otriasajú protesty proti takzvanému očkovaciemu preukazu. Na vstup do verejných priestorov, ako sú reštaurácie, kaviarne, kiná či diaľkové vlaky, treba byť v krajine galského kohúta zaočkovaný. Minister zdravotníctva Olivier Veran povedal, že očkovací preukaz sa môže zrušiť, ak pominie nápor na nemocnice.
      


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok