Hračkárstvo Dráčik sa na webe vymedzilo voči obrannej dohode s USA

dráčik Foto: Dráčik

Spoločnosť Dráčik, ktorá dominuje slovenskému trhu s hračkami, zaujala internetový priestor netradičnými bannermi na svojom e-shope. Sú zamerané proti vojenskej dohode s Američanmi a volajú po mieri. Kým liberálna tlač nešetrí kritikou, podľa známych odporcov zmluvy nejde o problém, pretože mier a volanie po ňom vraj nie sú politická ideológia.

Najpopulárnejšie hračkárstvo na Slovensku Dráčik prekvapilo v ostatných hodinách svojich zákazníkov kontroverznými príspevkami. Vo forme bannerov sa vymedzilo voči obrannej dohode so Spojenými štátmi americkými.

„Slováci si želajú mier pre všetky národy. Chceme naše územie bez cudzích vojsk a základní,“ stálo na jednom z nich, pričom text na modrom podklade dopĺňala biela silueta holubice ako symbolu mieru.

Foto: Dráčik

„Kto chce mier, bude mať mier. Kto chce vojnu, bude mať vojnu. Zbraňami mier nedosiahneš. Myslite na budúcnosť detí,“ písalo sa na druhom banneri s prevažne oranžovým podkladom.

Foto: Dráčik

Prečo sa obchodný reťazec rozhodol pre tento krok, nie je známe. K téme sa podľa Hospodárskych novín nevyjadril.

Aj tu sa objavil spor

Tak ako samotná obranná zmluva, aj bannery Dráčika vyvolali v spoločnosti protichodné reakcie.

„Každý príčetný človek na planéte chce mier, nepotrebuje k tomu banner, vyhlásenie a holubice, a to už vôbec nie na stránke s detským sortimentom,“ okomentovala záležitosť liberálna novinárka Miroslava Kernová.

„Komuže to vadí mier? Čo v tej vete prekáža? Čo si majú želať Slováci? Vojnu? Odkedy je mier politická ideológia? Je zvrátené, keď si už aj túžbu po vlasti bez cudzích vojakov, túžbu po mieri a jeden z najušľachtilejších ideálov v dejinách ľudstva treba obhajovať. Týmto smerom treba klásť otázky, kde to vlastne žijeme,“ napísal pre zmenu ľavicový politický analytik Eduard Chmelár.

Chmelár je jedným z najväčších odporcov spomenutej medzištátnej dohody. Predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi pred časom na osobnom stretnutí odovzdal v tejto veci petíciu s vyše 30-tisíc podpismi občanov.

Kauza prichádza len niekoľko dní po tom, ako sa za vťahovanie detí a ich sveta do politiky vo svojej grafike ospravedlnil rezort zahraničných vecí. Na koláži bolo vtedy malé dievča a text: „Slovenské deti sú smutné, lebo ich rodičia veria hlúpostiam o obrannej zmluve s USA.“

Len zopár hodín po podpise

K podpisu zmluvy známej pod skratkou DAC prišlo vo Washingtone len niekoľko hodín predtým. Za Slovensko ju podpísal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a za americkú stranu na nej pribudol podpis šéfa diplomacie Antonyho Blinkena. Na ťahu je teraz parlament a prezidentka Zuzana Čaputová.

Dráčik o sebe na stránke aktuálne píše, že pôsobí na trhu od roku 1991 a že je „najväčším predajcom hračiek na Slovensku“. Aktuálne prevádzkuje 156 predajní, z toho 77 na Slovensku a 79 predajní v Čechách a na Morave.


Ďalšie články