Včelári odkazujú OĽaNO: S týmto sme sa ešte nestretli. Ste nekompetentní, takže vám to vysvetlíme

Ilustračná fotografia. Foto: Dano Veselský/TASR Ilustračná fotografia. Foto: Dano Veselský/TASR

Včelári sa búria proti pripravovanej novele zákona o ochrane zvierat. K tvorbe novely ich nikto neprizval, hoci môže podľa nich ohroziť včelárov, včelstvá aj spotrebiteľov medu na Slovensku.

Poslanci Martin Fecko a Monika Kozelová z hnutia OĽaNO tento týždeň rozvírili vody vo včelárskych kruhoch. Príčinou je novela zákona o ochrane zvierat. S kapitolou o včelách im externe radí včelár Martin Hodoško.

Práve on poslal Slovenskému zväzu včelárov základné kritériá zákona spolu so žiadosťou o stanovisko. Po novom by sa napríklad na štvorcový kilometer povolili len dve včelstvá, zakázala by sa preprava (kočovanie), šľachtenie aj inseminácia včiel a sprísnilo by sa vzdelávanie budúcich včelárov.

Predseda včelárskeho zväzu označil časti vznikajúceho zákona za „likvidáciu slovenského včelárstva“. „Prečo vôbec takýto zákon vzniká, keď si ho nikto zo včelárskej obce nežiadal,“ čudoval sa predseda zväzu Milan Rusnák. Kritizuje, že ho poslanci v tak závažnej veci neprizvali k tvorbe zákona. Zastupuje pritom viac než 15-tisíc slovenských včelárov.

Ku kritike novely sa postupne pripojili aj potravinári. „Obmedzovať chov včelstiev je pre nás absurdné. Menej včiel na Slovensku totiž znamená aj menej kvalitného slovenského medu a, žiaľ, viac dovozového,“ uviedla Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Poslankyňa Kozelová oponuje, že kapitola o včelách ešte nie je rozpracovaná. „Momentálne sme v štádiu hľadania materiálov a podkladov,“ upresnila Kozelová. So včelármi chce vraj komunikovať, až keď bude mať zákon určitú podobu. Vtedy však bude podľa zväzu neskoro.

S takýmto správaním sme sa ešte nestretli, krútia hlavou včelári

Poslanci OĽaNO označili tlačovú správu zväzu za „poplašnú správu“ a „hoax“. Ide vraj o predčasné šírenie paniky, proti ktorému možno podniknú právne kroky. „Zvažujeme podanie trestného oznámenia pre šírenie poplašnej správy,“ reagovala pre RTVS poslankyňa Kozelová.

Poslanec Jozef Pročko označil stanovisko včelárov za „odporné klamstvo“. Predseda Rusnák môže byť podľa neho „veľký fanúšik RF“. Rusnák predpokladá, že ide o začiatočné iniciálky opozičného poslanca Roberta Fica. „Vylučujem akékoľvek spojenie s opozíciou, sme apolitická organizácia, ide nám len o blaho včelárov,“ uviedol Rusnák pre Štandard.

Včelári považujú za neopodstatnené aj Kozelovej vyhrážky o trestnom oznámení. „Slovenský zväz včelárov je organizáciou, ktorá komunikuje nielen s množstvom úradníkov, ale aj politikov. Doteraz sme sa však nestretli s konaním na takej úrovni, aké ste predviedli v reakcii na našu tlačovú správu,“ píšu včelári neveriacky na sociálnej sieti.

„Ako si vôbec dovoľuje správať sa takto k včelárom, ktorí ju platia zo svojich daní,“ rozhorčoval sa Rusnák.

Kozelovú vraj ešte 19. januára požiadali v liste o stretnutie a konzultácie k príprave zákona o ochrane zvierat. Na ten však ako gestorka pripravovanej novely nereagovala.

Ste nekompetentní, vysvetlíme vám, ako funguje včelárstvo

Externého poradcu Hodoška pritom predstavitelia zväzu nevnímajú ako svojho zástupcu, lebo si ho nezvolili. Včelárom je vraj len zopár rokov a nemá adekvátne znalosti o tom, ako včely fungujú.

„Sme tu preto, aby sme ochraňovali záujmy slovenských včelárov. Budeme tak konať vždy a voči komukoľvek, kto bude slovenských včelárov, ich lásku, zanietenie a prácu so včelami ohrozovať nekompetentnými návrhmi,“ uviedol Rusnák.

Zväz včelárov preto v stredu v otvorenom liste opätovne požiadal poslankyňu Kozelovú o stretnutie. Zo svojich radov vraj vybrali odborníkov, ktorí jej na základe čísel a vedeckých dát vysvetlia, ako funguje slovenské včelárstvo.

„Ako sa totiž ukázalo, nielen že neviete (alebo možno nechcete?) verejne napísať, kto je Váš externý konzultant pre oblasť včelárstva a koľkých slovenských včelárov reprezentuje, ale z Vašich slov vyplýva, že ani neviete, čo v návrhu zákona o ochrane zvierat na reguláciu slovenského včelárstva vlastne navrhujete,“ skonštatoval Rusnák v otvorenom liste poslankyni.


Ďalšie články