USA nás ženú do vojny. Poľského sudcu, ktorý utiekol do Bieloruska, vyšetrujú pre špionáž

Snímka obrazovky 2024-05-06 215643 Tomasz Szmydt. Foto: reprofoto X

Poľská prokuratúra v pondelok oznámila, že začala vyšetrovanie pre podozrenie zo špionáže v prípade sudcu, ktorý utiekol do susedného Bieloruska a údajne tam požiadal o azyl. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Prokuratúra to oznámila na sociálnej sieti X. Zároveň spomenula paragraf o špionáži, podľa ktorého mu hrozí najmenej osem rokov väzenia. Bielorusko, ktoré je spojencom Ruska, v pondelok oznámilo, že poľský sudca Tomasz Szmydt prekročil hranice z Poľska. Vzťahy oboch susedných krajín sú dlhodobo napäté.

Bieloruská štátna agentúra Belta neskôr uviedla, že Szmydt požiadal bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o azyl. „Je to protest proti politike Poľska voči Bielorusku a Rusku,“ uviedol Szmydt na tlačovej konferencii v Bielorusku.

Poľsko vraj ženú do vojny

Poľská politika podľa sudcu ženie pod vplyvom Spojených štátov amerických a Spojeného kráľovstva jeho krajinu do vojny. Označil sa za prenasledovaného a núteného opustiť svoju vlasť.

„Áno, žiadam o štatút politického utečenca,“ potvrdil v reakcii na otázku médií, pričom svoju žiadosť označil za „neoficiálnu“. V Bielorusku, ktoré označil za „veľmi priateľskú krajinu“, si podľa vlastných slov plánuje oddýchnuť.

Sudca Szmydt má blízko k bývalej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS). Tá vlani zvíťazila v parlamentných voľbách, ale nedokázala vytvoriť vládu a prišlo o moc. Novú vládu vytvorila súčasná proeurópska koalícia Donalda Tuska.

„Návrat do Poľska by znamenal zadržanie vo vykonštruovanom prípade o špionáži,“ vyhlásil Szmydt vo videu, ktoré zverejnila ruská agentúra RIA Novosti.

Poľská tajná služva ABW v samostatnom vyhlásení uviedla, že preveruje „rozsah tajných informácií, ku ktorým mal tento sudca prístup“.

Šéf diplomacie je v šoku

Mnohí poľskí predstavitelia neskrývali prekvapenie zo Szmydtovho konania. „Som úprimne v šoku… Aj predtým sme mali zradcu. Myslím, že je to podobný prípad,“ reagoval poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Odkazoval na poľského vojaka Emila Czeczka, ktorý do Bieloruska utiekol v roku 2021. V marci 2022 bieloruské úrady oznámili, že ho našli mŕtveho. V Poľsku Czeczka obvinili z dezercie a poľské ministerstvo obrany poukázalo na to, že problémy so zákonom mal aj pred útekom do Bieloruska.

Vzťahy medzi Poľskom a Bieloruskom sú napäté už niekoľko rokov pre politický útlak v Bielorusku a migračnú krízu na poľsko-bieloruských hraniciach. Ich vzťahy ešte viac ochladli po tom, čo Lukašenko podporil inváziu Ruska na Ukrajinu.

(tasr/tod)


Ďalšie články