V Nemecku odhalili po očkovaní viac nežiaducich účinkov, než bolo známe. Všetko je inak, vysvetľujú lekári a zodpovedný inštitút

Koronavírus ešte stále existuje a spolu s ním aj nezhody o očkovaní. Najnovšie rozprúdila očkovacie vody správa nemeckej zdravotnej poisťovne, podľa ktorej je počet nahlásených nežiaducich účinkov po injekciách proti COVID-19 podhodnotený.

V Nemecku pokraèuje oèkovanie proti ochoreniu COVID-19 Senátorka pre zdravotníctvo Dilek Kalayciová (v pozadí vpravo) sleduje ako muž dostáva vakcínu počas očkovania proti ochoreniu COVID-19 vo vakcinačnom centre v Berlíne 1. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Nemecká zdravotná poisťovňa BKK analyzovala údaje poistencov po očkovaní proti COVID-19. V počte nežiaducich účinkov dospela k iným dátam, než hlásil Inštitút Paula Ehrlicha (PEI), ktorý má v Nemecku na starosti schvaľovanie a kontrolu očkovacích látok.

„Naša analýza ukazuje, že máme do činenia s výrazným podhodnotením,“ povedal pre nemecký denník Welt predseda poisťovne Andreas Schöfbeck. „Tieto čísla sú významné a je naliehavo potrebné overiť ich vierohodnosť.“

Reálne sú tri milióny komplikácií po očkovaní, vraví šéf BKK

Schöfbeck tvrdí, že vedenie zdravotnej poisťovne zbystrilo pozornosť pri kopiacich sa diagnózach, ktoré poukazovali na nežiaduce účinky očkovania.

Od začiatku roka 2021 do polovice tretieho štvrťroka sa na vedľajšie účinky vakcín liečilo 216 695 poistencov BKK. Tím poisťovne, ktorý údaje vyhodnocoval, upozorňuje, že sa týkajú len 10,9 milióna poistencov a pokrývajú len obdobie sedem a pol mesiaca. Očkovacia kampaň v Nemecku prebieha už 14 mesiacov.

Podľa prepočtov zdravotnej poisťovne je reálne, že 400-tisíc poistencov navštívilo lekára pre komplikácie po očkovaní. „Extrapoláciou na celkovú populáciu by táto hodnota bola tri milióny,“ dodáva Schöfbeck.

Na porovnanie, Inštitút Paula Ehrlicha udával v hlásení z 31. decembra 2021 celkovo 244 576 prípadov vedľajších účinkov zo vzorky 61,4 milióna zaočkovaných proti covidu.

Podľa manažéra poisťovne spôsobil rozdiel medzi údajmi PEI a BKK systém hlásenia. „Lekári nie sú platení za to, aby hlásili vedľajšie účinky očkovania. Tento proces je zároveň veľmi časovo náročný. Je jednoducho nemožné nahlásiť všetko.“

Kritici vyčítajú, že v spomínanej analýze sa nedozvieme nič o povahe a závažnosti symptómov. „Jedna vec je jasná: ľudia sa cítili tak zle, že išli k lekárovi,“ oponuje Schöfbeck. To ale nestačí.

Je to nekonkrétne, reaguje inštitút

Schöfbeck adresoval prezidentovi PEI Paulovi Cichutkovi list. V ňom nazýva analýzu „významným poplašným signálom, ktorý treba vziať do úvahy pri ďalšom používaní vakcín“. Autor očakáva rýchle odpovede, pretože nemožno vylúčiť „nebezpečenstvo pre životy ľudí“.

Manažér zdravotnej poisťovne čísla zverejnil, lebo vraj cíti povinnosť k svojim poistencom. „Čísla, ktoré vyplynuli z našej analýzy, sú veľmi vzdialené od verejne známych čísel. Bolo by neetické mlčať o tom,“ hovorí šéf poisťovne.

PEI dostal spomínaný list minulý utorok. Pri hodnotení bezpečnosti vakcín je však zdržanlivý. Odlišný počet údajov o nežiaducich účinkoch vraj nemožno posúdiť, „keďže ústav doteraz nemal prístup k pôvodným dátam a nemá ani informácie o spôsobe hodnotenia“. Informácie v liste označil inštitút za „všeobecné a nekonkrétne“.

Analýza podľa PEI nešpecifikuje, koľko prípadov malo miernu reakciu a koľko závažnú reakciu, ktorú musí lekár hlásiť. Vo všeobecnosti by sa vraj fakturačné údaje nemali stotožňovať s nežiaducimi účinkami. „Z listu navyše nemožno vyvodiť, či sa skutočne zistila príčinná súvislosť s očkovaním,“ vyčíta inštitút analýze.

Miešate hrušky s jablkami, tvrdí asociácia lekárov

Rovnaký názor má aj nemecká asociácia lekárov. BKK vraj vo svojej analýze zmiešala dve úplne odlišné veci: kódovanie lekárskej diagnózy pomocou ICD kódov a oznamovanie nežiaducich účinkov PEI.

„ICD kód U12.9, ktorý sa odporúča na dokumentáciu, by sa mal uvádzať napríklad pre ‚nešpecifikované nežiaduce vedľajšie účinky pri použití vakcín proti COVID-19‘,“ zdôraznil šéf lekárskeho združenia Dirk Heinrich. To neznamená, že očkovanie ohrozilo život daných ľudí alebo im trvalo poškodilo zdravie.

„Nežiaduce“ a „nešpecifikované“ vedľajšie účinky zahŕňajú celé spektrum očakávaných, miernych a dočasných následkov očkovania. Napríklad bolesť a mierny opuch v mieste vpichu či zvýšená teplota v dôsledku imunitnej odpovede.

Nejde teda o závažné nežiaduce účinky ako myokarditída či Guillainov-Barrého syndróm, ktoré sme vo zvýšenej miere pozorovali pri mRNA a vektorových vakcínach proti covidu.

Presne na tento rozdiel poukazuje aj Dirk Heinrich, predseda združenia tamojších lekárov. Podľa neho nemôže byť ani reči o tom, že by vakcíny boli „nebezpečenstvom pre životy ľudí“. Vysvetľuje, že ICD kódy slúžia aj na účely účtovania za zdravotné výkony, preto ich lekári zakaždým zaznamenajú. Ak je však podozrenie na nežiaduce účinky „nad obvyklú mieru“, lekári sú povinní hlásiť ich na Inštitút Paula Ehrlicha.

Lekár Leif Erik Sander z Lekárskej kliniky so zameraním na infektológiu a pneumológiu Charité Berlin na Twitteri upozornil, že reakcia imunitného systému je občas výraznejšia pri očkovaní proti COVID-19 a vyskytuje sa častejšie ako pri iných očkovaniach.

„To je všeobecne známe. Komplikácie očkovania sú, naopak, veľmi zriedkavé,“ napísal Sander. Aj Inštitút Roberta Kocha (RKI) rozlišuje medzi pojmami „reakcia na očkovanie“ (neoznamuje sa) a „komplikácia po očkovaní“ (oznamuje sa).

Schöfbeck dostal padáka

Podľa denníka Welt sa už minulý týždeň šírili fámy, že Schöfbecka sa chystajú z vedenia poisťovne „vyraziť“. Členom predstavenstva BKK je pritom už 21 rokov. Klebety sa naplnili v pondelok – prvý jarný mesiac začal Schöfbeck bez práce.

Predstavenstvo BKK mu podľa vlastných vyjadrení skončilo v utorok pracovný pomer bez výpovednej doby. Zasadnutie predstavenstva sa zvolalo v krátkom čase, konalo sa online a trvalo niekoľko hodín. Väčšina z 24 členov zrejme hlasovala za Schöfbeckovo odstúpenie.


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok