Česká polícia vraj chce postihovať písmeno Z podobne ako nacistickú svastiku

Ruské vojenské autá s písmenom Z. Foto: reprofoto/Twitter Ruské vojenské autá s písmenom Z. Foto: reprofoto/Twitter

Písmeno Z ako nová nacistická svastika. Týmto spôsobom chce vraj česká polícia posudzovať podporu ruskému útoku na Ukrajinu. Tvrdí to česká investigatívna stránka Neovlivní.cz s odkazom na zdroje z prostredia mužov zákona.

Polícia Českej republiky chystá metodický pokyn, podľa ktorého bude môcť vyšetrovať podporu pre ruský vpád na Ukrajinu či súhlas s ruskou agresiou. Informuje o tom český investigatívny portál Neovlivní, pričom podľa jeho zistení bude v hľadáčiku mužov zákona aj písmeno Z.

Písmeno bolo namaľované na ruskej vojenskej technike použitej pri invázii na Ukrajinu. Postupne sa z neho stal znak podpory pre ruskú stranu, ktorý sa začal objavovať i mimo Ruska a Ukrajiny.

Napríklad aj v Česku. Hovorca pardubickej mestskej polície Jiří Sejkora vyfotil na tamojšom vlakovom nádraží neznámu osobu s dvomi kuframi, na ktorých je páskou vytvorené veľké biele písmeno Z. Proti takýmto prejavom chce česká polícia zakročiť.

„V súčasnosti to riešia právnici spolu s expertmi z protiextrémistických odborov. Prikláňajú sa k tomu, že sa to bude posudzovať rovnako ako svastika. Teda ako propagácia a podpora hnutia smerujúceho k potláčaniu slobôd,“ uviedol nemenovaný zdroj pre portál Neovlivní, označený ako vysoko dôveryhodný.

Muži zákona už teraz preverujú desiatky ľudí, ktorí údajne vyjadrili podporu Rusku v rámci invázie na Ukrajinu. Sú medzi nimi aj politické mená, konkrétne senátor Jaroslav Doubrava, bývalý poslanec Zdeněk Ondráček či Lubomír Volný.

Po novom problematické písmeno Z sa objavilo napríklad aj na Svetovom pohári v gymnastike. Na hruď si ho pripol ruský športovec Ivan Kuljak, pričom sa takto zúčastnil slávnostného odovzdávania cien, kde si prevzal bronzovú medailu. Prípadom sa už zaoberá Medzinárodná gymnastická federácia (FIG).

V Moskve zas zaznamenali skupinové jazdy podporovateľov ruskej invázie, ich autá boli rovnako označené písmenom. Objavuje sa na uliciach aj v rôznych videách. Viacero médií upozornilo, že na propagáciu symbolu využili aj smrteľne choré deti v hospici v Kazani.

Samotný význam písmena Z v rámci ruského vojska nie je známy. Niektorí ho interpretovali ako začiatočné písmeno výrazu „Za víťazstvo“ (Za pobedu) či Západ. Pravdepodobne však ide jednoducho o vojenskú značku, ktorou Rusi označujú svoju vojenskú techniku vyslanú na Ukrajinu.


Ďalšie články