Európska komisia chce predĺžiť platnosť covid pasov o ďalší rok

Španielsko otvorilo hranice pre turistov aj výletné lode Na Slovensku sa v júli ubytovalo 661-tisíc návštevníkov, medziročne ich pribudlo 9 %. Ilustračný obrázok. Foto: tasr

Európska komisia navrhuje, aby sme sa zelenými pasmi preukazovali aj po júni 2022. Nie je známe, ako sa bude počet nakazených vyvíjať v druhom polroku a či nevznikne nový variant vyvolávajúci znepokojenie.

Európu už takmer tri týždne trápi v prvom rade vojna na Ukrajine, ktorá so sebou prináša civilné aj vojenské strany na životoch a exodus státisícov občanov tohto 40-miliónového štátu. Na pozadí vojny a smrti však stále cvála ďalší z biblických jazdcov apokalypsy – pandémia COVID-19.

Už na konci januára sa stal vo väčšine európskych štátov dominantný variant koronavírusu omikron. Keďže sa vyznačuje miernejším priebehom, väčšina európskych štátov zrušila na vnútroštátnej úrovni covid pasy. Do prevádzok aj na hromadné podujatia sa občania členských štátov dostanú bez potvrdenia o bezpríznakovosti.

Odborníci však upozorňujú, že tento optimizmus nemožno preniesť na medzištátnu úroveň. Na južnej pologuli je aktuálne chladnejší koniec leta. To vytvára ideálne podmienky na vznik ďalšieho znepokojujúceho variantu.

Odborníci prízvukujú, že väčšina závažných variantov sa do Európy a Spojených štátov dostala zo slabo zaočkovaných štátov s limitovanou zdravotníckou infraštruktúrou.

„Chápem, že ľudia majú peniaze a chceli by cestovať, ale vznikajú z toho konzekvencie. Môžeme cestovať bez kontrol, ale rátajme s tým, že príde pandémia. A v prírode sú oveľa nebezpečnejšie patogény než SARS-CoV-2,“ konštatuje v rozhovore pre Štandard molekulárny genetik Jan Pačes.

Ani podľa lekárov nie je v roku 2022 bezpečné premávať sa medzi štátmi bez kontroly. „Očkovacie preukazy nariadila Svetová zdravotnícka organizácia ešte pred 60 rokmi. Prax ukázala, že sa tým zabránilo šíreniu mnohých ťažkých infekcií,“ hovorí infektológ Vladimír Krčméry.

Platnosť covid pasov predĺžme o rok, navrhuje Komisia

Počas pandémie koronavírusu musia členské štáty v prvom rade chrániť verejné zdravie a kapacity svojich zdravotníckych systémov. COVID-19 je infekčné ochorenie, ktoré sa aktívne šíri v spoločnosti. Je potrebné kontrolovať, v akom zdravotnom stave pricestujú ľudia na územie štátov. Od júna 2021 preto fungujú pri prechode hraníc členských štátov povinné covid preukazy, ktorými cestujúci preukážu svoju bezpríznakovosť.

Covid pasy začali postupne používať aj nečlenské európske štáty a tretie krajiny a územia, pričom tento počet sa má rozrastať. Aj Medzinárodné združenie leteckých dopravcov vyzýva, aby sa digitálny covid preukaz EÚ stal globálnym štandardom. Uľahčuje totiž bezpečné medzinárodné cestovanie a obnovu medzinárodnej mobility.

Vo väčšine členských štátov je výskyt covidu stále vysoký. Omikron sa vyznačuje vysokou infekčnosťou a pre mutácie dochádza často k opakovaným infekciám. Štáty starého kontinentu preto pri príchode naďalej vyžadujú od cestovateľov potvrdenie o bezpríznakovosti, píše sa na webstránke ministerstva zahraničných vecí.

Foto: ECDC

Pandémia sa tak skoro neskončí

Keďže európske štáty stále kontrolujú bezpríznakovosť, Európska komisia odporúča predĺžiť nariadenie (EÚ) 2021/953 o covid pasoch, ktoré od júna 2021 unifikovalo platnosť a vzhľad týchto potvrdení.

Platnosť nariadenia sa skončí 30. júna 2022. Podľa Únie sa nemožno spoliehať na to, že po tomto dátume už nebude covid preukazy treba.

„Aký dosah bude mať prípadný nárast infekcií v druhej polovici roka 2022, nie je možné predpovedať. Okrem toho nemožno vylúčiť ani to, že sa pandemická situácia zhorší v dôsledku vzniku nových znepokojujúcich variantov vírusu SARS-CoV-2,“ píše sa v dôvodovej správe.

Únia navrhuje, aby sa platnosť covid pasov predĺžila do 30. júna 2023, teda o ďalších 12 mesiacov. Súčasťou zelených preukazov by ostala možnosť preukázať sa negatívnym antigénovým alebo PCR testom, očkovaním či potvrdením o prekonaní covidu.

Únia prízvukuje, že toto opatrenie nebude mať žiadny dosah na vnútroštátnu úroveň. Tam sa môžu občania slobodne hýbať, ak tamojšie vlády a hygienici vyhodnotia, že epidemická situácia je u nich pod kontrolou.

Únia podotýka, že ak by sa toto nariadenie nepredĺžilo, viedlo by to k chaosu. Každý štát by si zrejme zadal pre vstup na vlastné územie iné podmienky. Tie by nemuseli nevyhnutne zahŕňať naraz očkovanie, vykonanie testu aj prekonanie ochorenia. Mohlo by sa stať, že napríklad do Francúzska by sa dostali len zaočkovaní ľudia alebo by trebárs Grécko neuznalo potvrdenie o prekonaní covidu.

Rozhodne sa v najbližších mesiacoch

Nariadenie je do 8. apríla otvorené pripomienkam občanov Únie. Do diskusie zatiaľ pribudlo viac než 88-tisíc názorov na predĺženie preukazov. Pri zbežnom pohľade je väčšina z nich nesúhlasná. Argumenty občanov sa zvyknú opakovať. Ich nosnou líniou je, že covid pasy sú protidemokratické a nemajú vedecký ani medicínsky základ.

Po 8. apríli Európska komisia všetky pripomienky zhrnie a predloží ich Európskemu parlamentu a Rade EÚ ako podklad do legislatívnej diskusie. K samotnému hlasovaniu preto môže dôjsť pokojne o niekoľko týždňov či mesiacov.

Európske inštitúcie však pripomínajú, že predĺženie nariadenia treba schváliť v dostatočnom predstihu pred júnom 2022, keď sa jeho platnosť skončí.


Ďalšie články