Zbierka nesúca meno Jurija Gagarina už nejestvuje. Dôvodom je ruská invázia na Ukrajinu

Konferencia o kozmickom priemysle odstránila z názvu finančnej zbierky meno prvého sovietskeho kozmonauta Jurija Gagarina.

Jurig Gagarin Na archívnej snímke zo 14. júla 1961 sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin sa usmieva z auta počas odchodu z Buckinghamského paláca v Londýne, kde obedoval s britskou kráľovnou Alžbetou II. Foto: TASR/AP

Americká nezisková organizácia Space Foundation sa po siedmich rokoch rozhodla, že premenuje aprílovú udalosť s názvom „Jurijova noc“. Tá bola súčasťou konferencie Space Symposium a jej cieľom bolo získať finančné prostriedky na vzdelávacie programy.

Prvý človek vo vesmíre

Jurijova noc mala meno po sovietskom kozmonautovi Jurijovi Gagarinovi, ktorý svojím letom odštartoval vesmírnu éru. Dvanásteho apríla 1961 sa stal prvým človekom vo vesmíre a obletel Zem.

Na podnet Medzinárodnej leteckej federácie (FAI) sa 12. apríl v roku 1968 stal Svetovým dňom letectva a kozmonautiky a Valné zhromaždenie OSN v roku 2011 vyhlásilo 12. apríl za Medzinárodný deň letu človeka do vesmíru. Gagarin získal titul hrdinu Sovietskeho zväzu.

To sa mu teraz zrejme stáva osudným pre spojitosť s Ruskou federáciou.

Množstvo negatívnych príspevkov

Organizácia Space Foundation sa rozhodla, že na tohtoročnej konferencii sa Gagarinovo meno nevyskytne. V oficiálnom zdôvodnení sa píše, že keď organizácia ohlásila túto udalosť, začala „dostávať množstvo negatívnych príspevkov o Rusku“. Zrejme v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine.

„Jurijova noc“ preto tento rok dostala názov „Oslava vesmíru: Objavte, čo bude ďalej“.

Dištancovanie sa od všetkého, čo má nejakú spojitosť s Ruskom, sa vníma ako gesto solidarity s Ukrajinou. Aj nadácia priznáva, že táto súdržnosť má svoje limity a na rozdiel od potravinárskych výrobkov nemožno Gagarinovo meno jednoducho zrušiť.

„Nič nemôže vymazať fakty a históriu úspechu Jurija Gagarina ako prvého človeka, ktorý sa dostal do vesmíru, čo Space Foundation už dlho uznáva a oslavuje počas celej histórie našej organizácie,“ píše sa v oficiálnom stanovisku.

„Naše úsilie v oblasti informácií, vzdelávania a spolupráce ako organizácie prispieva k budúcnosti, kde bude priestor pre všetkých,“ dodáva organizácia.


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok