Štúdia o význame očkovania: Až 99 percent zaočkovaných Trenčanov má protilátky proti SARS-CoV-2

Až 99 percent zaočkovaných účastníkov štúdie v Trenčíne malo protilátky, pričom u neočkovaných to bolo necelých 42 percent.

Èerešòový sad je novým turistickým lákadlom s výh¾adom na hrad Na snímke mobiliár v Čerešňovom sade v blízkosti južného opevnenia Trenčianskeho hradu zrevitalizovalo a nanovo vybudovalo mesto Trenčín. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Z Trenčína prišli potvrdené správy o vzťahu protilátok a očkovania. Zaočkovaní aj nezaočkovaní Trenčania nad 18 rokov dostali možnosť bezplatne si zistiť hladinu protilátok voči ochoreniu COVID-19. Možnosť im poskytla spoločná štúdia mesta a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV). Prvá etapa štúdie sa začala koncom januára a druhá vo februári.

Účastníkom štúdie rozdali domáce samotesty, na ktoré bolo treba niekoľko kvapiek krvi z prsta. Z celkového počtu 3 013 vzoriek bolo 74,48 percent pozitívnych na prítomnosť protilátok voči vírusu SARS-CoV-2.

V skupine nezaočkovaných malo protilátky 42 percent ľudí a v skupine zaočkovaných to bolo až 99 percent ľudí. Z očkovania si vytvorilo imunitu dvojnásobne viac ľudí než bez vakcíny.

Spomedzi nezaočkovaných účastníkov štúdie, ktorí však prekonali COVID-19, malo protilátky 81 percent, píše web trencin.sk. „Najnižšie percento infekcií sa vyskytuje v skupine Trenčanov, ktorí boli aj zaočkovaní a aj prekonali infekciu COVID-19 (nezávisle od poradia), a to 4,1 percent,“ doplnil riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV Juraj Kopáček.

Tri štvrtiny Trenčanov už majú imunitu proti koronavírusu

Pomer zaočkovaných a nezaočkovaných ľudí v protilátkovej štúdii korešponduje s reálnym pomerom oboch skupín ako ich eviduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne.

„Na základe našich zistení môžeme teda s veľkou presnosťou vypočítať percentuálne zastúpenie ľudí v celkovej populácii mesta Trenčín, ktorí majú špecifické protilátky voči vírusu SARS-CoV-2. Z tohto výpočtu vyplýva, že v Trenčíne nebolo začiatkom marca 2022 približne 13 500 obyvateľov imúnnych voči ochoreniu Covid-19. A naopak, špecifické protilátky voči S-proteínu vírusu SARS-CoV-2 malo približne 76 % trenčianskej populácie,“ ozrejmil Kopáček.

Mesto aj Biomedicínske centrum SAV si spoluprácu pochvaľujú. Vedcov potešilo, že občania pristúpili k štúdii zodpovedne. Všetky testy boli totiž kvalitne prevedené a dala sa z nich analyzovať úroveň protilátok. Obe strany dúfajú, že výsledky štúdie ľudí presvedčia o význame očkovania proti COVID-19.


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok