Putin potvrdil Abramovičovo alibi, naozaj pomáhal organizovať mierové rokovania

Roman Abramoviè Foto: TASR/AP

Známy ruský oligarcha a majiteľ futbalového mužstva Chelsea FC Roman Abramovič sa po vypuknutí vojny na Ukrajine naozaj snažil organizovať mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom. Ako potvrdil Kremeľ, mal na to mandát od Putina.

Abramovič si naozaj dobre rozumie so Zelenským aj Putinom. Ruský prezident vraj osobne odobril Abramovičovu snahu o dohodnutie prímeria na Ukrajine. Stať sa to malo už počas prvých dní vojny koncom februára tohto roku. S týmto mandátom zo strany Kremľa sa Abramovič stretol s predstaviteľmi Kyjeva.

Následne sa podľa denníka Financial Times stretol v Moskve aj s bývalým nemeckým kancelárom Gerhardom Schröderom, o jeho angažovaní sme písali tu, aj hlavným ruským vyjednávačom Vladimirom Medinským.

Američania ale spochybňujú, že by Abramovič, ktorý sa snaží zachrániť pred sankciami, mohol zohrať reálnu rolu. Kto má teda pravdu?

Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Abramovič bol skutočne zapojený do prvotného organizovania rokovaní. Odmietol však komentovať správy, že na to oligarcha dostal osobné odobrenie od Putina alebo akú rolu v nich zohral. Iné zdroje ale hovoria, že jeho primárnou snahou boli ústupky a riešenie humanitárnej katastrofy, ktorú ruská agresia vyvolala. Denník Wall Street Journal pred časom naznačil aj židovskú linku, keďže Abramovič aj Zelenskyj sú pôvodom Židia. Izraelský premiér Naftali Bennett, ktorý tiež hrá aktívnu rolu v rokovaniach Rusov a Ukrajincov, akékoľvek linky na Abramoviča odmieta, tvrdí to aspoň zdroj z jeho okolia pre Financial Times.

Každopádne ale vieme povedať, že ruský miliardár a oligarcha má niečo, čo dnes nemá na svete azda nikto – blízke vzťahy s ruskou aj ukrajinskou hlavou štátu. Hoci Abramovič, bývalý gubernátor Čukotky, dlhé roky odmietal, že by si bol s Putinom zvlášť blízky, zdá sa, že tá blízkosť bude predsa len väčšia, ako ju opisoval. Ešte prekvapivejšie je porozumenie so Zelenským, ktorý u prezidenta Bidena priamo loboval, aby americká vláda vynechala Abramoviča zo sankčného zoznamu. Zelenskyj sa ho zastal prekvapivo otvorene, aj keď len súkromne a v komunikácii s Bidenom. Dôvodom malo byť práve Abramovičovo angažovanie za mier a humanitárnu pomoc.

Ministerstvo financií USA zatiaľ skutočne nezaradilo Abramoviča na sankčný zoznam po vzore Veľkej Británie či Európskej únie. Biely dom odmietol komentovať bližšie dôvody.


Ďalšie články