Kremeľ hrozí Wikipédii pokutou, ak neodstráni nesúhlasné informácie o vojne na Ukrajine

Ruskojazyčná stránka na Wikipédií o vpáde na Ukrajinu. Foto: reprofoto/Wikipedia.org Ruskojazyčná stránka na Wikipédií o vpáde na Ukrajinu. Foto: reprofoto/Wikipedia.org

Otvorená internetová encyklopédia Wikipédia je od začiatku marca v spore s ruským regulačným úradom Roskomnadzor. Ten požaduje, aby sa z ruskojazyčnej verzie stránky odstránili niektoré údaje o ruskom vpáde na Ukrajinu. Začiatkom apríla pohrozil úrad pokutou, pokiaľ nedôjde k splneniu ich požiadaviek.

Ruský informačný a mediálny regulačný úrad Roskomnadzor pohrozil v utorok 5. apríla internetovej encyklopédii Wikipédia pokutou. Úrad obvinil stránku, že obsahuje nepravdivé informácie týkajúce sa vojny na Ukrajine.

„Dňa 4. apríla Roskomnadzor na základe žiadosti Generálnej prokuratúry Ruskej federácie zaslal vedeniu Wikipédie žiadosť o obmedzenie šírenia nespoľahlivých spoločensky významných údajov,“ informuje úrad na svojej stránke.

Podľa ruských regulátorov sa na stránke internetovej encyklopédie (respektíve na ruskojazyčnej verzii článku Ruská invázia na Ukrajinu 2022) objavujú nedôveryhodné či klamlivé informácie ohľadom ruského vpádu na Ukrajinu. Ten Kremeľ vytrvalo označuje ako špeciálnu vojenskú operáciu.

Šírenie nepravdy

Autori daných skutočností vraj týmto spôsobom zámerne skresľujú informácie a ovplyvňujú používateľov internetu nepravdivými správami, pričom v článkoch sa presadzuje výlučne protiruská interpretácia udalostí. Roskomnadzor tiež pripomenul, že Wikipédiu už v minulosti dvakrát vyzval na odstránenie „nezákonných informácií“.

Prevádzkovateľovi encyklopédie (Nadácia Wikimedia) v prípade nesplnenia požiadaviek ruského regulačného úradu hrozí pokuta do výšky štyroch miliónov rubľov, čo je v prepočte niečo viac ako 42-tisíc eur.

Samotnú Wikipédiu upravujú a dopĺňajú jej používatelia, ktorí tak robia pod dohľadom oficiálnych editorov. Tí okrem mnohých iných vecí opisujú počiatok vojny, reakcie rôznych krajín, dôsledky, vojenské postupy či zákroky.

Neustúpime

To naráža na súčasné ruské zákony cenzurujúce tamojšie médiá i internet. Krátko po začatí vojny Kremeľ zaviedol legislatívu, ktorá zakazuje šírenie nesúhlasných správ s oficiálnou verziou udalostí.

Boje sa napríklad nemôžu označovať ako vojna, podobne je zakázané opisovať ruské vojenské operácie, ako vpád, agresiu či inváziu. Vedenie Ruska vrátane prezidenta Vladimira Putina používa na označenie ruských cieľov na Ukrajine pojmy ako odzbrojenie či denacifikácia nášho východného suseda.  

Hovorca Wikipédie na výzvy Roskomnadzoru reagoval s tým, že žiadne informácie zo stránky neodstránia. „Nadácia Wikimedia podporuje všeobecné právo každého človeka na prístup k bezplatným, otvoreným a overiteľným informáciám. Tento rozpor [s ruským regulačným úradom, pozn. red.] nezmení nič na našich cieľoch,“ uviedol hovorca.


Ďalšie články