Ruská armáda sa chce zmocniť Donbasu i juhu Ukrajiny a vytvoriť spojnicu s Podnesterskom

Ruské tanky na Ukrajine. Foto: Twitter Ruské tanky na Ukrajine. Foto: Twitter

Ruské ministerstvo obrany označilo za cieľ druhej fázy invázie na Ukrajinu získanie kontroly nad celým územím Donbasu a juhom Ukrajiny. Jej úlohou bude pevninou spojiť polostrov Krym s juhom Ruska. Rusko by zároveň získalo priamu hranicu s proruským separatistickým štátom Podnestersko.

,,Po zahájení druhej fázy špeciálnej operácie, ktorá začala doslova pred dvomi dňami, je jednou z úloh ruskej armády nastoliť úplnú kontrolu nad Donbasom a južnou Ukrajinou,” povedal zástupca veliteľa Centrálneho vojenského okruhu generálmajor Rustam Minnekajev.

Agentúra Ria Novosti ďalej dodáva, že podľa ruského rezortu obrany bolo hlavným cieľom prvej fázy ,,vojenskej špeciálnej operácie” výrazné zníženie bojového potenciálu protivníka. Rezort poznamenal, že ruské jednotky prakticky zlikvidovali vzdušné a námorné sily Ukrajiny.

Ruské tanky na Ukrajine. Foto: Twitter

Minnekajev podľa agentúry TASS povedal, že ,,kontrola nad Donbasom Rusku umožní vytvoriť pozemný koridor na Krym a získať vplyv na životne dôležité ukrajinské (vojenské) zariadenia a čiernomorské prístavy, ktoré zabezpečujú dodávky poľnohospodárskych a hutníckych produktov do iných krajín“. Rusko by týmto získalo to ukrajinské územie, ktoré Putin a jeho okolie od roku 2014 nazývajú Novoruskom.

Minnekajev tiež vyhlásil, že špeciálna vojenská operácia „musí byť úspešne dokončená“, pričom dodal, že budú splnené všetky stanovené úlohy.

,,My sme túto vojnu nezačali, ale ukončíme ju,“ uzavrel.

Ukrajina sa však môže ruskej ofenzíve ubrániť

Ukrajinci sú na ruský nápor pripravení, pričom Donbas od vypuknutia občianskej vojny v roku 2014 premenili na najviac fortifikovanú oblasť v Európe. Ruské vojská už počas prvej fázy svojej invázie utrpeli značné straty. Tie, spolu so zranenými činia zhruba 30 percent pôvodných síl inváznych vojsk. Ak rátame aj s vysokou morálkou obrancov, vďaka mobilizácii väčšieho počtu ukrajinských vojakov a masívnou vojenskou podporou zo Západu, tak ukrajinské šance na ubránenie sa vôbec nie sú nereálne.

Štandard sa tejto téme venoval v samostatnom článku.


Ďalšie články