V Berlíne zakázali na dva dni ruské a ukrajinské vlajky. Ukrajinský veľvyslanec to ostro napadol

Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Polícia v nemeckom hlavnom meste Berlín zakázala na 8. a 9. mája pri 15 pamätníkoch a v ich bezprostrednom okolí vyvesovanie ruských a ukrajinských vlajok, ako aj zobrazovanie ďalších symbolov vrátane písmena „Z“, ktoré sa stalo prejavom podpory ruskej agresie na Ukrajine.

Je to len pár dní, čo sa mali ukrajinsko-nemecké vzťahy vylepšiť, a zase je tu nový problém. K zlepšeniu malo prísť, keď prezident Zelenskyj pozval na návštevu Kyjeva nemeckého prezidenta Steinmeiera a kancelára Scholza. Neuplynul ani týždeň a ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Meľnyk ostro kritizoval vedenie mesta Berlín za zákaz ukrajinských vlajok na demonštráciách pripomínajúcich koniec druhej svetovej vojny.

Nemci tvrdia, že dôvodom na toto opatrenie sú obavy, že medzi ukrajinskými a ruskými skupinami dôjde počas spomienkových akcií pri príležitosti 77. výročia konca druhej svetovej vojny k potýčkam a eskalácii.

Berlínska polícia v uvedených termínoch a na spomínaných miestach tiež zakazuje aj svätojurské stuhy, vojenské uniformy alebo ich časti, a to aj v upravených podobách a tiež pochodové a vojenské piesne. Výnimky platia pre veteránov druhej svetovej vojny, diplomatov a zástupcov delegácií jednotlivých štátov.

Na poriadok má v Berlíne počas nedele a pondelka, keď sa má uskutočniť viac ako 50 demonštrácií a zhromaždení, dohliadať okolo 3400 policajtov, uviedol hovorca. Cieľom je podľa slov šéfky berlínskej polície Barbary Slowikovej zaistiť dôstojnosť spomienkových podujatí, chrániť pamätníky a zároveň zabrániť „inštrumentalizácii“ týchto akcií. Polícia zakročí voči „každej forme podpory, schvaľovania, velebenia či dokonca glorifikácie ruskej útočnej vojny proti Ukrajine“, zdôraznila Slowiková.

Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Meľnyk opatrenia Berlína kritizoval ako „katastrofálne politické rozhodnutie“. Ako povedal pre stanicu RND, ide o „zaucho“ Ukrajine a úder do tváre ukrajinskému ľudu“. Meľnyk apeloval na starostku nemeckej metropoly Franzisku Giffeyovú a šéfku rezortu vnútra krajinskej vlády Iris Sprangerovú, aby toto nariadenie okamžite zrušili.

Meľnyk vyjadril rozhorčenie, že Berlín zakázal rovnako verejné nosenie ukrajinských, ako aj ruských vlajok, pričom Moskva „deň a noc pácha najhoršie vojnové zločiny na ukrajinskom civilnom obyvateľstve a desaťtisíce Ukrajincov, Ukrajiniek, žien a detí sú chladnokrvne vraždené“. Dodal, že ide o „obrovský škandál“. Ako ďalej povedal, rozumie síce snahe polície zaistiť bezpečnosť, avšak kritizoval skutočnosť, že Berlín dal na rovnakú úroveň krajinu, ktorá je obeťou, a páchateľa. (tasr)


Ďalšie články